Vijesti - Misno slavlje - 150. obljetnici osnutka Družbe školskih sestra franjevki Krista Kralja

 

Misno slavlje - 150. obljetnici osnutka Družbe školskih sestra franjevki Krista Kralja

Misno slavlje - 150. obljetnici osnutka Družbe školskih sestra franjevki Krista Kralja Autor: ika
Objavljeno: 06. 09. 2019 - 21:59

„Svi se moramo truditi živjeti oduševljeno svoj poziv danas, u ovo vrijeme - jer imamo samo ovo vrijeme i ovaj svijet - i znati to živjeti bez obzira na poteškoće”, poručio je biskup Zdenko Križić na večernjoj misi u petak, 6. rujna, u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijinog na zagrebačkom Jordanovcu gdje je čitav dan prethodno na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti trajao znanstveni simpozij o 150. obljetnici osnutka Družbe školskih sestra franjevki Krista Kralja.

„Drage sestre, ova obljetnica – 150 godina od vašeg utemeljenja, Družbe školskih sestra franjevki Krista Kralja, za vas je napose prigoda da napravite posebniju meditaciju svoje vlastite redovničke povijesti.”

Poručio je to gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, predsjednik Vijeća HBK-a za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, na svečanoj misi kojom se u Zagrebu zaključio cjelodnevni simpozij organiziran povodom velike obljetnice školskih sestara franjevki.

„Potrebno je njegovati svijet i zahvalnost za sve ono što se primilo od prethodnih naraštaja, ali i razmišljati što je to što ćete vi, sadašnji naraštaj, ostaviti kao baštinu budućima. Svaki novi početak je jako važan. Tko se u životu želi mijenjati, tko želi rasti, mora znati započinjati puno puta u svom životu. Ako se to ne čini, osoba se duhovno prazni do određene bljutavost, da upotrijebim riječ koju Isus govori za sol”, rekao je biskup.

Kako nam je važno znati, s vremena na vrijeme, posegnuti za Božjom solju – ne da je stavljamo na svoje ili tuđe rane – nego u sadržaje s kojima se hranimo na našem putu da nam životni poziv ne poprimi okus bljutavost, rekao je biskup Križić i, uz to, u ovoj prilici osvrnuo se također na – kako se izrazio – ‘svima poznate žalosti Crkve u zadnje vrijeme’ zbog određenog broja njezinih predstavnika u zlostavljanju maloljetnika.

„Ovo samo govori dokle je moguće doći u površnom življenju svoga poziva. Istina, u postocima to nije bio veliki broj počinitelja takvih zvala. Ali se postavlja pitanje: Da li je mali broj takvih, samo posljedica velikog broja onih površnih u duhovnom zvanju”, upitao se mons. Križić i nastavio:

Zato nitko ne može reći da ih se to – te sablazni – ne tiču, jer sablazni su posljedica ‘sablazni površnog duhovnog života izabranih’. Dok ne postanemo svjesni da je ovdje problem, nadoći će, možda, i neke nove sablazni. Stoga, možemo reći kako nije najvažnije ustrajati u svetom zvanju, nego ustrajati u vjernosti, upozorio je predsjednik Vijeća HBK-a za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života.

Zaključno je poručio sestrama: „Svi se moramo truditi živjeti oduševljeno svoj poziv danas, u ovo vrijeme – jer imamo samo ovo vrijeme i ovaj svijet – i znati to živjeti bez obzira na poteškoće.”

Dvodnevni program ove proslave zaključit će se danas u kući matici u Mariboru, a time i završetak Jubilarne godine školskih sestara franjevki Krista Kralja. Svetu misu u 11 sati u mariborskoj katedrali Sv. Ivana Krstitelja predvodi kardinal João Braz de Aviz, prefekt Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi