Vijesti - Misionar iz Ruande na misi kod osječkih kapucina

 

Misionar iz Ruande na misi kod osječkih kapucina

Misionar iz Ruande na misi kod osječkih kapucina Autor: ika
Objavljeno: 17. 01. 2016 - 08:49

fra Ivica Perić

Franjevac Bosne Srebrene misionar u Ruandi fra Ivica Perić tijekom kraćeg posjeta Hrvatskoj pohodio je 17. siječnja Kapucinski samostan sv. Jakova u Osijeku i u crkvi slavio nedjeljnu misu uz propovijed o misijskom djelovanju u župi Kivumu te se susreo s utemeljiteljima Humanitarne udruge "Srce za Afriku" sa sjedištem u Osijeku i vjernicima.

U dobrodošlici fra Dragutina Brezovca čulo se kako je Ivica Perić, gvardijan Franjevačkog samostana u Kabgayu biskupiji i ravnatelj Školskog centra "Otac Vjeko", naslijedio fra Vjeku Ćurića, znamenitoga prvog misionara iz BiH, koji je došao 1983. u Ruandu, utemeljio župu u Kivumu i ubijen je u 41. godini u Ruandi 31. siječnja 1998. godine. Ćurićevo misijsko poslanje već 13 godina u Kivumu nastavlja fra Ivica, koji je prije dolaska u Ruandu 13 godina bio misionar u Ugandi, a danas je rado viđen gost u Osijeku, gdje je 2011. tiskana knjiga "Naš čo'ek u Africi – Hrvatski misionar u kraljevstvu planinskih gorila" osječkog bračnog para Željka Garmaza i Maje Sajler Garmaz, koja govori o Perićevu misionarskom putu u Africi i čiji je prohod od prodaje namijenjen ostvarenju humanitarnih planova Centra otac Vjeko, poglavito za gradnju srednjih škola i druge projekte vezane uz "Srce za Afriku". 

"Fratrima je dodijeljeno mjesto Kivumu (četrdesetak kilometara udaljeno Kigalija) koje je bilo filijala župe Cheza i od 1983. počinju graditi samostan, dok je crkva postojala. Kasnije, 1999. otvorena je srednja Tehnička škola. U Ruandi je obvezno i besplatno osnovnoškolsko obrazovanje, ali ne i topli obrok. Plaćamo ga za tisuću osnovaca. Novinari Željko i Maja Garmaz pisali su o misijskom životu i pokrenut je val donatora. Sa skupljenih 300.000 eura prvi dio Tehničke škole je povećan i, od prvotnih 27 đaka, u 2015. godini imali smo 467 učenika koji dobiju topli obrok u školi (stoji 2,5 kune jer je proizveden u vlastitom vrtu). Dogodine sa domaćim učiteljima planiramo školovati više od 600 djece, a sljedećih godina oko tisuću. Zahvaljujući donatorima naše škole su najopremljenije u Ruandi. Do sada je srednju Tehničku i srednju Zanatsku (strukovnu) školu završilo 1255 učenika i za toliko je obitelji osigurana budućnost jer svi školovani nađu posao kao električari, stolari, varioci, zidari, krojači. Imamo sigurnost, imamo budućnost. Prvi dio nove zgrade otvoren je prije dvije godine i imali smo prve državne ispite. Sigurno ne bismo puno učinili bez vaše pomoći i pomoći dobrih ljudi. Zahvaljujući vama Ruanđani su mogli osjetiti što znači kršćansko dostojanstvo. Molimo za vas i vi molite za nas, posebno u Godini milosrđa da imaju dostojanstvo i budućnost u životu", poručio je Perić, koji je uz misu približio Osječanima i život u Africi: župa Kivumu ima 30.000 kršćana (od 35.000) stanovnika, a gotovo polovina ljudi hrani se jednim obrokom svakog drugog ili trećeg dana jer nema dovoljno plodnog zemljišta na kojemu bi uzgojili hranu (tropsko voće i povrće), a natalitet je velik. To je problem prenapučenosti, otkriva Perić te priča o Ruandi, jednoj od najmanjih afričkih država (veličine polovine Hrvatske) s 11 milijuna stanovnika, smještenoj na 1900 metara nadmorske visine gdje postoje dvije kišne i dvije sušne sezone s dvije godišnje berbe, a traje "vječno proljeće" s temperaturama od 18 do 28 Celzijevih stupnjeva te dan i noć traju po 12 sati. 

Tijekom susreta s Osječanima, baš kod kapucina gdje je Ivica Perić rado dolazio na mise godine 1982. dok je bio na odsluženju vojnoga roka u Osijeku, istaknuto je kako je Centar "Otac Vjeko" osnovan u spomen i zahvalnost fra Vjeki. Rečeno je kako je tijekom ruandskog rata, u kojemu je ubijeno oko milijun ljudi, fra Vjeko boravio u Kivumu spašavajući od smrti tisuće muškaraca, žena i djece. Zbog toga je taj franjevački redovnik poznat u svijetu, primjerice film 'Shooting Dogs' govori o njegovu životu, a producent David Belton fra Vjeku je okarakterizirao kao afričkog Oscara Schindlera. Danas u pastoralu u Kivumu rade petorica franjevaca (Ivica Perić, gvardijan iz BiH, Juvenal iz Ruande, Innocent, vikar iz Ruande, Mathias, župnik iz Ugande i Fredrick iz Kenije) čiji je život u zajednici utemeljen na molitvi i služenju ljudima. Više o misiji u Kivumu, svakodnevnom darivanju oko 600 obroka, početku izgradnje još jedne srednjoškolske zgrade (prema projektu arh. Višnje Kljajić) i drugim projektima može se doznati na web stranici http://www.vjeko-rwanda.info/, kao i na Facebook stranici Srce za Afriku. U veljači 2013. fra Ivica Perić i bračni par Garmaz primili su nagradu Ponos Hrvatske, Osječko-baranjska županija nagradila ih je Poveljom humanosti, a ruandska Vlada medaljom za pomoć u poboljšanju školstva.

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Novi broj “Vox...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi