Vijesti - Ministar Gordan Grlić Radman susreo se s hrvatskim franjevcima u Jeruzalemu

 

Ministar Gordan Grlić Radman susreo se s hrvatskim franjevcima u Jeruzalemu

Ministar Gordan Grlić Radman susreo se s hrvatskim franjevcima u Jeruzalemu Autor: ika
Objavljeno: 27. 07. 2021 - 21:55

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u utorak 27. srpnja posjetio je sveta mjesta u Jeruzalemu te se susreo se s hrvatskim franjevcima koji služe u Kustodiji Svete zemlje, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Prilikom posjeta bazilici Svetoga groba ministra je dočekao fra Siniša Srebrenović, diskret Kustodije Svete zemlje i prvi sakristan u bazilici te član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba.

Hrvatski sakralni projekti u Svetoj zemlji

U rujnu prošle godine, prilikom posjeta Jeruzalemu, fra Siniša je upoznao ministra s hrvatskim projektima postavljanja kipa sv. Jeronima u crkvi Marijina usnuća na Sionu i kipa sv. Nikole Tavelića u samostanu sv. Franje “Ad Coenaculum” gdje je boravio sv. Nikola i gdje se časti uspomena na Isusovu posljednju večeru. Jednako tako, u planu je projekt izgradnje hrvatske kapele na Pastirskim poljima u Betlehemu. Ministar je izrazio veliko zadovoljstvo napretkom projekata, te se složio s važnosti izgradnje kapele, koja će biti posvećena hrvatskim svecima i blaženicima, a na korist hodočasnika i kršćana koji tamo žive.

Nakon toga ministar se u pratnji hrvatskih franjevaca, fra Siniše Srebrenovića i fra Željka Barbarića, uputio prema Samostanu Svetog Spasitelja koji je ujedno i središte Kustodije Svete zemlje. Ministra su dočekali fra Dobromir Jastal, vikar Kustodije i fra Marcello Cichinelli, gvardijan samostana. Predstavili su Kustodiju Svete zemlje i njezinu pastoralnu skrb za kršćane u ovom dijelu svijeta. Također su govorili o brizi koju franjevci imaju prema svetim mjestima, kao i s izazovima s kojima se susreću.

Ministar Grlić Radman zahvalio je na srdačnom prijemu, kao i na brizi i trudu koji franjevci stoljećima iskazuju hodočasnicima i svetim mjestima. Istaknuo je i značajnu ulogu koju su kroz povijest Kustodije Svete zemlje imali i hrvatski franjevci. Posebno je izdvojio sv. Jeronima i sv. Nikolu Tavelića čiji će kipovi uskoro biti postavljeni na Sionu u Jeruzalemu, navodi se u priopćenju Samostalnog sektora za javnu i kulturnu diplomaciju, informiranje i odnose s javnošću Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH u utorak 27. srpnja.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Duhovne vježbe hrvatskih...
Slijedeći članak:
Makarska: Zlatna obljetnica...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi