Vijesti - Marijine sestre od čudotvorne medaljice proslavile 200. obljetnicu rođenja utemeljiteljice

 

Marijine sestre od čudotvorne medaljice proslavile 200. obljetnicu rođenja utemeljiteljice

Marijine sestre od čudotvorne medaljice proslavile 200. obljetnicu rođenja utemeljiteljice Autor: dubrovacka-biskupija.hr
Objavljeno: 27. 11. 2015 - 10:25

Na blagdan Gospe od čudotvorne medaljice i povodom 200. obljetnice rođenja s. Leopoldine Brandis, utemeljiteljice Marijinih sestara od čudotvorne medaljice, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u petak, 27. studenog predvodio je misno slavlje u samostanu Marijinih sestara od čudotvorne medaljice u Dubrovniku.

Govoreći o zahvalnom sjećanju na prošlost, na što je Papa uz ostalo pozvao u Godini posvećenog života, biskup Uzinić je istaknuo dvije važne osobe za život ove zajednice: sv. Katarinu Laboure, koja je na temelju viđenja uobličila čudotvornu medaljicu koju sestre nose, i s. Leopoldinu Brandis, utemeljiteljicu Marijinih sestara od čudotvorne medaljice.

Rekavši kako je „sv. Katarina Laboure na današnji dan 1830. godine imala viđenje Blažene Djevice Marije koje je uobličila u čudotvornu medaljicu, posebno je istaknuo dvije dimenzije koje se mogu iz te slike vidjeti: dimenziju Marije kao majke i dimenziju Marije kao zagovornice. Sama sv. Katarina, koja je s 10 godina izgubila majku, Blaženu Djevicu Mariju doživljavala je kao majku i zagovornicu.

Prije 200 godina na današnji dan u Grazu se rodila s. Leopoldina Brandis, utemeljiteljica Marijinih sestara od čudotvorne medaljice koja je svojim sestrama za uzor stavila Blaženu Djevicu Mariju. Govoreći o njezinom životu biskup je istaknuo druge dvije dimenzije Marije: kao sestre i kao uzora.“

Također je kazao kako je s. Leopoldina u ono vrijeme osnovala ovu redovničku zajednicu jer je vidjele da sestre ne mogu biti s bolesnicima 24 sata na dan, pa im je to željela omogućiti, a to je tada bilo revolucionarno. Spomenuo je i kako Marijine sestre u svom poslanju imaju upravo taj izlazak prema čovjeku u potrebi.

Na temelju ova dva zahvalna sjećanja na sv. Katarinu Laboure i s. Leopoldinu Brandis, koja, jer ih liturgijski slavimo, nisu tek sjećanja nego se i na jedan način pretvaraju u sadašnjost, mi zajedno s njima možemo susresti Mariju kao majku i zagovornicu, i Mariju kao sestru i uzor. Pa onda u skladu s tim živjeti sadašnjost s ljubavlju i zauzetošću, naravno u novim okolnostima i na nov način, čineći sve ono što nas Bog šalje činiti u našem trenutku povijesti i na naš način, zaključio je biskup.

S biskupom su koncelebrirali prior dominikanskog samostana u Dubrovniku fr. Matijas Farkaš i suprior fr. Nikola Mioč, a slavlju su nazočile i sestre iz drugih redovničkih zajednica.

Marijine sestare od čudotvorne medaljice u Dubrovniku djeluju od šezdestih godina prošlog stoljeća. Glavno poslanje ove zajednice je pomoć bolesnicima i starcima po kućama, pastoral djece i mladih. Trenutno u samostanu žive četiri sestre, a svoju duhovnost temelje i crpe upravo na Marijinom primjeru predanosti i raspoloživosti za Božje planove.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi