Vijesti - Lasinja: Mons. Košić na proslavi svetkovine Bezgrešne i polaganja zavjeta

 

Lasinja: Mons. Košić na proslavi svetkovine Bezgrešne i polaganja zavjeta

Lasinja: Mons. Košić na proslavi svetkovine Bezgrešne i polaganja zavjeta Autor: ika
Objavljeno: 08. 12. 2020 - 11:07

Proslava u Lasinji

Sisački biskup Vlado Košić predslavio je na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, u utorak 8. prosinca, u samostanskoj crkvi sestara Kćeri Srca Isusova u Lasinji, svečanu misu tijekom koje je privremene redovničke zavjete položila s. Marija Lucija od Srca Isusova (Valentina Cvek) iz zagrebačke župe Gajnice.

Biskup je u homiliji poručio da su zavjeti s. M. Lucije poziv i poruka za sve, ustvrdivši i kako je život klauzurnih sestara zanimljiv. „One se povlače i udaljuju od svjetovnog života da bi dublje uronile u duhovni život. Ne bježe one od svijeta, nego se u svijetu sklanjaju u okrilje Božje – jer pogibao vlada bez Boga, bez njega mnogi žive ali umiru u nemiru… Sestre Kćeri Srca Isusova svjesne su da se ne može živjeti i u Bogu i u bogatstvu ovoga svijeta: ili služite Bogu ili bogatstvu, rekao je Gospodin. Bog je mnogima dao tu moć da i u svijetu živimo od Boga a ne od bogatstva ovoga svijeta, da se bogatimo u Bogu, ali neki se moraju i skloniti jer su im napasti prevelike i boje se da ih neće nadvladati. Stoga je staro načelo monaštva fuga mundi – bijeg od svijeta! Ono što ne možeš nadvladati, toga se kloni! Kao i čovjeka koji je naporan i koji ti ne da mira pa te bombardira svakakvim svojim čudima i zahtjevima, ne možeš drugo nego izbjegavati. To nije nikakva posebna duhovna mudrost, to je naravna logika stvari“, rekao je biskup.

U nastavku, progovorivši o svetkovini Bezgrješnog začeća BDM, biskup je podsjetio da je Marija, kako i dogma govori, od samog začeća oslobođena svake ljage istočnoga grijeha. „Dakle, već u utrobi svoje majke Ane, premda začeta naravnim redovitim putem zajedno s ocem Joakimom, sveta Ana nosila je čedo, tu malu djevojčicu Mariju koju je Bog posebnom milošću – radi njezine buduće zadaće koju joj je namijenio – oslobodio svake sjene iskonskog grijeha koji su nam praroditelji predali zbog svoje neposlušnosti Bogu u kojeg su izgubili povjerenje te su radije slušali zmiju – đavla negoli njegove spasonosne zapovijedi. I to je pranepovjerenje usađeno u dušu svakog čovjeka, svaki se čovjek začinje i rađa s tim prvotnim nepovjerenjem i neposlušnošću prema Bogu. A Bog je čovjekov najveći prijatelj. I zato nam je on poslao svoga Sina da nas spasi od tog pragrijeha i ponovno nas s Bogom poveže u prijateljstvo i djetinji odnos. Takav je odnos prijateljstva udijelio odmah u času začeća Mariji da bi ona mogla dostojna prihvatiti i nositi te roditi Sina Božjega.“

Biskup je poručio da je Marija primjer i uzor svima, a u toj prilici osobito s. Mariji Luciji. „Ona doduše nije zaslužna za to što ju je Bog izabrao i što joj je podario tu milost bezgrješnog začeća, začeća bez ljage istočnoga grijeha, ali ona je mogla Bogu reći Da i Ne u času kad joj je anđeo Gabriel, kako smo čuli u izvještaju Evanđelja po Luki, došao donijeti poruku da će začeti i roditi Sina Božjega. Ona je mogla prihvatiti ili ne prihvatiti tu Božju milost, taj Božji dar. I mi smo tako izabrani, a da nismo to zavrijedili. Ali možemo Bogu reći Da, ako želimo s njim surađivati. To je velika i zanimljiva avantura, ali to je i križ, život koji nije posut samo ružama nego i trnjem. Ali kad se nekoga voli, to nije teško, dapače i po trnju i nošenjem križa najviše se dokazuje prava ljubav. Jer nije ono – kako pjeva jedna stara dubrovačka pjesma – ljubav prava, kad se srebro, zlato dava. Već je ono ljubav prava kad se srce srcu dava. A srce označuje život, čitava sebe, samo srce svoga života, sve što jesam. Mogu li to Bogu darovati? Mogu li vjerovati da on to razumije i tome se raduje“, zapitao se biskup dodavši kako iako joj nije bilo lako Marija baš to prihvatila.

Na kraju, biskup je ustvrdio da su čudesni putovi suradnje s Bogom, putovi Božje milosti. „Naši životi su čudesni. Mislim da se ni život sestra M. Lucije ne bi mogao baš tako jednostavno izreći i ispričati u dvije tri rečenice. Mnogo bi toga moralo ostati neizrečeno jer je i samoj osobi koja proživljava neke događaje to teško shvatljivo, nekada je sve to doista puno Božjih otajstvenih zahvata, puno čudesa, rekli bismo. Marija nas uči otvorenosti Božjim zahvatima u naš život. Ona nas ne odvaja od naših bližnjih, ali nam pokazuje kako je moguće i njih voditi u nova iskustva, posve neshvatljiva i čudesna, a koja stavljaju na kušnju našu ljubav, ali ako se oslanjamo na Boga, ona su moguća i mijenjaju naše živote te postajemo oruđe u Božjim rukama, da ostvarimo ne svoje nego njegove planove“, zaključio je biskup.

U koncelebraciji bili su duhovnik sestara i domaći župnik Danko Bizjak, duhovnik sestara i župnik iz Bućice Vedran Pejak-Pašić te župnik zagrebačke župe Kustošija Ljubo Vuković. Slavlju je nazočila i rodbina i prijatelji zavjetovanice.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi