Vijesti - Korizmena molitva za duhovna zvanja

 

Korizmena molitva za duhovna zvanja

Korizmena molitva za duhovna zvanja Autor: Marija Belošević
Objavljeno: 01. 03. 2020 - 15:13

Molitva za zvanja

Uoči Prve korizmene nedjelje, u subotu 29. veljače 2020. godine, u Crkvi sv. Franje u Zagrebu održana je Korizmena molitva za duhovna zvanja. Organizator ovoga okupljanja redovnika/ica, redovničkih novak(inj)a, postulanat(ic)a, kandidat(ic)a i sjemeništaraca bio je Juniorat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i Povjerenstvo za promicanje duhovnih zvanja Hrvatske redovničke konferencije.

Program je započeo molitvom Večernjih hvala, nakon čega je slijedilo euharistijsko slavlje koje je predvodio odgojitelj bogoslova Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Filip Đurđević u zajedništvu s više redovničkih svećenika, među kojima je bio i provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, p. Dalibor Renić. Uvodeći u slavlje, fra Đurđević je naglasio „želimo moliti za nova duhovna zvanja koja su toliko potrebna ovoj Crkvi. Želimo moliti za sveta nova zvanja, da Gospodin pozove mladiće i djevojke koji će oduševljeno prihvatiti njegov poziv“.

Prigodnu homiliju održao je voditelj Povjerenstva za promicanje duhovnih zvanja pri HRK fra Mate Bašić, OFM koji je ukazao na odaziv Levija, tj. apostola Mateja. On je za razliku od drugih apostola koji su većinom bili ribari, bio carinik koji je na Isusov poziv, odmah sve ostavio, ustao sa svojeg radnog mjesta i krenuo za njim. „Sigurno je da se Matej nakon toga, više nije mogao vratiti na svoje radno mjesto, dok su ribari to uvijek mogli. Kod Mateja je, dakle, prisutno to tiho herojstvo, jer za Levija povratka starom zanatu više nije bilo. Sigurno je da vlasti nikad ne bi ponovno primile u službu čovjeka koji je jednostavno napustio svoju carinarnicu. Njegovo nasljedovanje Isusa bila je konačna i neopoziva odluka“ rekao je fra Bašić, te nastavio „naše kršćansko nasljedovanje Isusa, po primjeru Levija ima biti konačna i neopoziva odluka, kakva god nepogoda bila na tom putu, kakva god smrt prijetila, što god bilo, jer to znači čuvati život vječni. U suprotnom živimo samo motivirajuću, a ne postojanu vjeru“.

Fra Mate je također naglasio kako „čovjek, osobito kršćanin mora shvatiti da mu život nije dan zato da ga čuva za sebe, nego da ga potroši za druge; ne da čuva plamen života ovdje na zemlji, nego da sagori za Krista i ljude. To znači spasiti život svoj gubeći ga poradi Krista. Svi smo, a osobito mi, Bogu posvećene osobe, pozvani biti takav plamen“.

Nakon mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje, a potom u blagovaonici Franjevačkog samostana agape. Euharistijsko slavlje i klanjanje pjevanjem je animirao Redovnički band aid.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi