Vijesti - Kontemplacija i akcija svetog Josipa

 

Kontemplacija i akcija svetog Josipa

Kontemplacija i akcija svetog Josipa Autor: ika
Objavljeno: 19. 05. 2021 - 22:39

Provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Dalibor Renić predvodio je 19. svibnja liturgijsko slavlje osamnaeste srijede Velike pobožnosti svetom Josipu u njegovu Nacionalnom svetištu u Karlovcu.

Rektor Nacionalnoga svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente pozdravio je okupljene hodočasnike i uveo ih u misno slavlje, istaknuvši: „Lijepo je zajedno biti u Božjem domu, u domu djevičanskoga oca Spasitelja svijeta, ovdje u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa. Središnje je ovo mjesto molitve i štovanja našeg nebeskog zaštitnika, izabranoga od zastupnika Hrvatskoga sabora i biskupa prije 334. godine.

„Kada upoznajemo svetoga Josipa nailazimo na dva različita prikaza, odnosno simbola. Naime, nekada svetog Josipa prepoznajemo po ljiljanu koji drži, a ponekad ga prikazujemo i kao radnika s nekim tesarskim alatom. Ta dva simbola koja ga predstavljaju zapravo podsjećaju na dva elementa koja su prisutna u životu kršćanina, a koji bi trebaju biti i u našem životu. Slika svetoga Josipa na kojoj nosi ljiljan, prikazuje sabranost, molitvu. Simbol je to čistoće i pobožnosti, on ukazuje i na mir koji svetac nosi u sebi. Ljiljan predstavlja kontemplaciju i molitvu. S druge strane, radni pribor prikazuje Josipa u akciji. To je onaj čovjek koji radi, koji je dinamičan“, istaknuo je homiliji provincijal Renić, dodajući: „Treba povezati akciju i kontemplaciju, tako što ćemo u sebi nositi duh djelovanja i rada začinjeni i osnaženi molitvom.“

Pri samom kraju misnoga slavlja vjernici su nestrpljivo čekali ovotjedno svjedočanstvo vjere i kazivanje uloge svetoga Josipa u životu vjernika. Mons. Sente predstavio je Tomislava Vidmara, kojeg je upoznao kada je u potresu stradala župna crkva Majke Božje Snježne. Naime, Tomislav se u Karlovcu kod crkve BDM Snježne našao poslom, s obzirom da je diplomirani geodet posebnim uređajem snimao je oštećenja na župnoj crkvi nastale potresom, a uz zanimanje, za crkvu ga veže i njegova vjera, aktivan je župljanin u svojoj Župi svete Terezije Avilske u Ravnoj Gori u kojoj sudjeluje i u molitvenoj zajednici.

„Jednom tjedno se okupljamo u našoj župnoj crkvi kako bi čitali i razmatrali Bibliju. Aktivno se okupljamo već šest godina“, kazao je Tomislav.

Mons. Sente upitao je koliko je važno za obitelj aktivna molitva, a Tomislav je odgovorio: „Kada vas jednom dotakne nešto što je veće od vas samih, ne može vas tada ništa svjetovno odvojiti od toga.“

Tomislavu se u svjedočanstvu vjere pridružila supruga Marija, koja je istaknula važnost svetog Josipa: „U svojem supruga nastojim prepoznati svetoga Josipa, voljela bih da je Tomislav njemu sličan, a u svemu tome veliku ulogu imaju i molitve koje upućujem ovom svecu.“

Na kraju svjedočanstva mons. Sente darovao je bračnom paru Vidmar molitvenik posvećen svetom Josipu i kipić svetog Josipa. Prigodni poklon uručen je i provincijalu Reniću, mons. Sente darovao mu je molitvenik svetoga Josipa, kip svetoga Josipa te novčani dar od 10.000 kuna za obnovu bazilike Srca Isusova u Zagrebu, koje je teško stradala u nedavnom potresu.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Novicijatska škola
Slijedeći članak:
Križevačka i isusovačka...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi