Vijesti - Klarisa Veronika Ivančić obilježila 50 godina redovništva

 

Klarisa Veronika Ivančić obilježila 50 godina redovništva

Klarisa Veronika Ivančić obilježila 50 godina redovništva Objavljeno: 09. 06. 2013 - 10:44

Sestra Marija Veronika od Svetog Lica u požeškom samostanu klarisa 9. lipnja svečanim misnim slavljem koje je predvodio preč. Nikola Jušić proslavila je 50. obljetnicu svečanih zavjeta.

S. Veronika rođena kao Iva Ivančić u Hercegovini, u selu Grabovica kraj Buškog jezera, 20. ožujka 1936. godine, odmalena je željela postati redovnica. Premda ih nikada u životu nije vidjela do dolaska u samostan tu svoju želju ostvarila je tek u 24. godini života. Odrasla je bez majke, uz skrb starije sestre, u selu u kojemu poratnih godina dugo nije bilo župnika. Kada je u selo stigao župnik povjerila mu se da želi postati redovnicom i on joj je ponudio nekoliko samostana, a ona se oduševila za klarise premda je o njima malo znala. S. Veronika je prije odlaska u samostan u Samobor 1960. tati i bratu pomagala u izgradnji obiteljske kuće. Upravo to iskustvo u građenju kuće poslije će joj pomoći i u samostanu jer kada su u Zagrebu dograđivali samostan i gradili kapelu ona je bila ta koja je stalno bila s majstorima i pomagala im. I kada je prije 13 godina zajedno s još četiri sestre došla u Požegu trebalo je opet graditi.

"Ona nikada nije birala poslove, radila je one najniže i najteže fizičke poslove pa i betonirala i postavljala podove. Kada smo imali koze ona se o njima brinula. Ustajala je skoro sat vremena ranije od nas, mi ustajemo u 5.30 sati, kako bi nahranila i stigla u šest sati na zajedničku molitvu. Bila je kuharica i bolničarka, vrtlarica, a sada u starije dane kada više neke poslove ne može obavljati počela je izrađivati ručne radove. Ona se prva ustaje i zadnja liježe. Dobre je i vedre naravi, druželjubiva, svakom će pomoći. Lijepo je s njome živjeti", svjedoči s. Pia Kozjak, poglavarica požeškog samostana.

Preč. Jušić podsjetio je kako je prije 13 godina zajedno s vlč. Pavlom Mokrim došao u zagrebački samostan klarisa po pet njihovih redovnica da ih doveze u Požegu na poziv požeškog biskupa Antuna Škvorčevića. Naime, prema povijesnim zapisima u Požegi su nekad klarise imale svoj samostan. O s. Veroniki je posvjedočio: "Kakogod zna držati krunicu, časoslov i sklopljene ruke isto tako jednako uspješno barata kistom za bojanje, čekićem, motikom, tačkama i drugim alatima u što sam se imao prilike mnogo puta uvjeriti. Čudio sam se tome, a onda su mi druge sestre počele nabrajati što je popravila, napravila ili obnovila. Ali ona je isto tako uspješna i s iglom i koncem, heklaricom. Bog je u tako malu posudu stavio toliko bogatstvo. Hvala vam s. Veronika što znate Božje darove prenositi drugima i služiti zajednici."

Zahvalivši sestrama za molitvu za grad i Biskupiju, zahvalio je i dugogodišnjem župniku župe sv. Leopolda Mandića mons. Vjekoslavu Mariću na teritoriju čije župe se nalazi samostan klarisa za duhovnu i materijalnu skrb koju je iskazivao prema sestrama. Posebnu zahvalu klarisama izrekao i vlč. Jozo Jurić, sadašnji župnik župe sv. Leopolda Mandića. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi