Vijesti - Kapitul, slavlje obećanja i 20. rođendan Frame Đakovo

 

Kapitul, slavlje obećanja i 20. rođendan Frame Đakovo

Kapitul, slavlje obećanja i 20. rođendan Frame Đakovo Autor: ika
Objavljeno: 26. 09. 2021 - 10:37

Kapitul Osječkoga područnog bratstva Franjevačke mladeži održan je u Đakovu od petka 24. do nedjelje 26. rujna kada su članovi Frame Đakovo dali obećanja i proslavili 20 godina djelovanja.

Na Kapitulu pod geslom „Gledajte u Gospodina i razveselite se“ prisustvovalo je više članova Frame iz svih 11 aktivnih bratstava osječkoga područja zajedno s njihovim duhovnim asistentima. Sudionici su bili smješteni u samostanskoj kući „Betanija“ i dvorani Florentini Milosrdnih sestara Svetoga Križa. Glavni dio programa održavao se na terasi Centra „Amadea“.

Program je započeo obraćanjem područnoga duhovnog asistenta fra Matije Marijića i zajedničkim slavljenjem mise koju je predvodio duhovni asistent Frame Vukovar–Borovo Naselje fra Ivan Crnković. Nakon mise i objeda uslijedio je uvodni rad po skupinama gdje su se članovi Frame imali priliku upoznati, povezati, izmijeniti iskustva s prošlih kapitula i iznijeti svoja očekivanja.

Drugoga dana Kapitula uslijedio je duhovni nagovor fra Ivice Janjića pod nazivom „Sveti Franjo zagledan u Gospodina“. Fra Ivica je približio značenje riječi biti zagledan u nekoga u značenju nositi to u svome srcu, razmišljati o tome i kad to samo nije vidljivo, ni u blizini. Osoba koja je zagledana u Gospodina ima drugačiji pogled na svijet, spremna je vjerovati i prihvatiti lakše poteškoće. Kao primjer naveo je sv. Franju i druge svece.

Nakon stanke, program je nastavljen svjedočanstvima članica Frame Đakovo Mateje Gazilj, Barbare Vargić i Mateje Zovko. Matea Gazilj svjedočila je o radu u misijama u Boliviji a Barbara Vargić o misijama u Tanzaniji. Matea je naglasila da je misionarenje beskompromisno i nesebično darivanja drugome u potrebi. Također, naglasila je da se njezin osobni rast i primljeno iskustvo ne mogu ni s čim usporediti. Objasnila je da je jedan od najvećih problema koje je susrela zapostavljenost djece i njihova prepuštenost ovisnostima poput droge i alkohola već od najranije dobi.

Barbara je u istom misionarskom duhu predstavila situaciju u Tanzaniji, plemenu Masai i sirotištu gdje je radila i dijelila pomoć. Snažnim iskustvom boravka ondje, posvjedočila je problem napuštene djece zbog jako raširene bolesti AIDS-a koja skraćuje život roditelja na tim prostorima na samo 35 godina, nakon čega djeca ostaju bez pravoga skrbništva te su često prepuštena sama sebi s kobnim posljedicama. Barbara je objasnila da je to iskustvo za nju bilo neizmjerno plodonosno, da ju je mnogočemu naučilo i da nikada neće moći zaboraviti iskrenu radost u očima djece koju je posjećivala.

Matea Zovko imala je svjedočanstvo o iskustvima na svome hodočašću Putem svetog Jakova (Camino de Santiago). Od svega je naglasila pobjeđivanje nad samim sobom, vlastitim ciljevima i očekivanjima i potpuno pouzdanje u Gospodina tijekom hodočašća.

Tijekom mise koju je predslavio duhovni asistent Osječkog područnog bratstva fra Matija Marijić, 29 članova Frame Đakovo obnovilo je krsne zavjete i dalo obećanje da će nastojati živjeti po uzoru na evanđelje, prepoznavati Krista u ljudima i crpiti snagu iz Euharistije.

U misu su sudjelovali i bivši članovi Frame Đakovo jer je uz obećanja proslavljen i 20. rođendan toga bratstva. Poslije mise izveden je prigodni program i skeč, izrečene su zahvale osobama koje su značajno utjecale i dale veliki doprinos Frami Đakovo tijekom posljednjih 20 godina te je izveden koncert duhovne glazbe.

Program je u nedjelju, nakon jutarnje molitve, nastavljen duhovnim nagovorom duhovnog asistenta Frame Slavonski Brod fra Siniše Pucića, pod nazivom „Član Frame – svjedok Radosne vijesti“, u kojem se osvrnuo i naglasio da član Frame nije i ne bi trebao živjeti radost samo na događajima Frame, nego je njegovo poslanje i zadaća izaći u svijet i ondje to svjedočiti. Poslije završnoga rada u skupinama, Kapitul je zaključen misom koju je predslavio fra Siniša.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi