Vijesti - Kanonski pohod biskupa Škvorčevića sestrama klarisama u Požegi

 

Kanonski pohod biskupa Škvorčevića sestrama klarisama u Požegi

Kanonski pohod biskupa Škvorčevića sestrama klarisama u Požegi Autor: ika
Objavljeno: 31. 05. 2021 - 10:56

Biskup Antun Škvorčević posjetio je 31. svibnja samostan sestara klarisa u Požegi

Biskup Antun Škvorčević posjetio je 31. svibnja samostan sestara klarisa u Požegi prigodom kanonske vizitacije uoči izbornog kapitula, koji će se održati 9. lipnja.

 

Vizitacija je započela zazivom Duha Svetoga u samostanskoj crkvi sv. Klare. U kratkom nagovoru biskup je spomenuo  kako  je kanonska vizitacija na blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije znakovita, jer u Mariji koja dolazi Elizabeti u pohode prepoznajemo žar za ono što je Božje. Marija i Elizabeta imaju oka koje vidi ono što je Božje začeto u njima, imaju srce koje se raduje onom što je Božje i hvale ga, ustvrdio je biskup. Kazao je kako nas primjer tih dviju žena potiče da u kanonskoj vizitaciji istražimo je li i sestre Marijinom žurnošću žive odnos jedna prema drugoj, ne promatraju sebe u samostanu ljudskim pogledom, nego pogledom vjere te prepoznaju jedne u drugima ono što je Božje po pozivu koji s primile, za to mu zahvaljuju, tome se raduju i jedna drugoj pomažu da se to ostvaruje.

Podsjetio je na Pravilo njihova Reda koje u 253. članku kaže: »Naši su samostani povjereni posebnom nadzoru dijecezanskog biskupa, ili su podložni poglavarima prvoga red. Oni vrše svoju vlast na propisu općeg prava i ovih konstitucija«. Idući pak 254. članak kaže: »pravilno obavljen kanonski prohod vrlo je dobro sredstvo za promicanje produbljene obnove duha i života među sestrama, kako traži Crkva. Zadaća je mjesnih ordinarija da čuvaju i štite samostalnost i baštinu našeg Reda, kako govori kan. 578.« Još je biskup spomenuo da se »prigodom pastirskog pohoda biskup ili redovnički oridinarij susreće sa svim sestrama i ispituje ih o stanju njihove redovničke stege, prema vlastitom pravu Reda i samostana. Osim toga mora se uvjeriti kako se održava klauzura, upoznati upravljanje dobrima i slavljenje svete liturgije«. Izrazio je uvjerenje da je svaka pojedina sestra već promislila o navedene četiri zadaće na koje će dati svoje mišljenje tijekom osobnog susreta s biskupom. Ustvrdio je kako je uvijek potrebno misliti i osjećati prosuđivati i suditi po kriterijima Božjim, te je naglasio da je to pravi pristup u kanonskoj vizitaciji. Zazvao je Božji blagoslov na sestre i na djelo koje će zajedno s njima nastojati učiniti.

Nakon toga biskup se osobno susreo sa svakom sestrom i razgovarao o spomenutim pitanjima, a s poglavaricom s. Klarom razmotrio je nekoliko važnih pitanja za život sestarske zajednice, među ostalim i o potrebi dogradnje samostana.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi