Vijesti - Veliki jubileji sestara franjevki od Bezgrješne

 

Veliki jubileji sestara franjevki od Bezgrješne

Veliki jubileji sestara franjevki od Bezgrješne Autor: s. Barbra Čavlina
Objavljeno: 04. 10. 2016 - 21:49

Crkva i danas treba obnovitelje

Svetkovina sv. Franje, 4. listopada u kući Matici sestara franjevki od Bezgrješne u Šibeniku, obilježena je proslavom obljetnica redovničkih zavjeta. Na svečanom Euharistijskom slavlju kojeg je predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, u koncelebraciji s mons. Antom Ivasom, biskupom u miru i nekolicinom svećenika, obljetnicu šezdeset godina redovništva proslavile su s. Gabrijela Mihalj i s. Josipa Grgat. Zlatni jubilej slavile su s. Zdravka Gverić, vrhovna poglavarica, s. Franciska Brajković, s. Katarina Marić, s. Imelda Pešić, s. Paulina Vrdoljak i s. Veronika Vuković, obilježivši pedeset godina posvećenog života, dok su dvadeset pet godina redovništva proslavile s. Benedikta Gotovac i s. Julijana Vojković.

Počevši euharistijsko slavlje, mons. Rogić je, gledajući upaljene svijeće jubilarki, istaknuo kako „tolike godine koje se kriju iza tih svijeća djeluju tako moćno”. Upaljene su Božjim nadahnućem i primjerom sv. Franje čiji plamen i nakon tolikih stoljeća ne prestaje gorjeti.

Pronoseći svjetlo kroz zemaljski život, sveti je Franjo za sobom toliko toga ostavio. „Vatra koju je zapalio gori i dalje, a svjedočanstvo života, živo Evanđelje uči nas najvažnijoj lekciji. Poniznosti pred Bogom. Isto učinimo i mi.”, istaknuo je biskup na početku misnog slavlja.

U činu obnavljanja zavjeta, deset je sestara još jednom izreklo i obećalo svoju vjernost Bogu i Družbi do kraja životnog vijeka. U homiliji koja je potom uslijedila, mons. Rogić osvrnuo se na privlačno svjedočanstvo života sv. Franje. Spominjući se njegova vedrog i slobodnog duha mladosti, primijetio je kako se oko njega okupljalo društvo istih veseljaka i lakomislenika koje je u Franji vidjelo kralja gozbi i zabava. Nakon Franjinog živog susreta s Bogom i zaokreta u misli i življenju, društvo koje se oko njega okupljalo u Franji je vidjela drukčiju slavu, drukčije svjetlo i drugačiji život. „Kao da je u tri koraka prišao Bogu. Najprije je Boga tražio, želio otkriti Božju volju u svom životu, ono što Bog od njega traži. Tražio je lice Božje, susret koji će mu vratiti mir duše. Potom je promijenio svoj život dajući mu novi cilj i smisao. I na koncu je u potpunom predanju u Božje ruke postao živi znak Božje nazočnosti, sve do današnjih dana.”, nastavio je šibenski biskup.

Govoreći o nezaobilaznom Franjinom primjeru života franjevkama, biskup je oslikao Franju kao stalni izazov redovničkom koračanju prema Bogu, redovničkom preispitivanju Božje volje vlastitom životu i načina na koji franjevke mogu postati svjedoci u ovome svijetu. Isusove riječi o gubitku vlastitog života i stjecanju novog, najautentičnije je utjelovio upravo sv. Franjo. Izgubivši život ispunjen prioritetima zemaljskih stvarnosti, zadobio je život u punini Božje milosti i prisutnosti, kojemu je središte Bog, a sve drugo na pravom mjestu. „Franjo je postao vidljivo Isusovo lice za mnoge, baš kao što ova Godina milosrđa želi probuditi u svim kršćanima da budu vidljivo lice Božjeg milosrđa.”, naglasio je mons. Rogić te zaključio molitvom: „Sv. Franjo, isprosi nam od Boga milost da čujemo njegov glas u duši kao što si ga ti čuo i da ga s jednakom odlučnošću slijedimo kao što si ti učinio. Crkva i danas treba obnovitelje, one koji će Franjinim žarom prionuti nasljedovanju evanđelja, živom svjedočenju Božje ljubavi. Daj da se takvih i među nama nađe.”

Slavlje svojih velikih jubileja sestre su nastavile sa sestrama i uzvanicima za svečanim samostanskim stolom.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izborna skupština HRK

14. i 15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi