Vijesti - Josip Stadler – Dragocjeni putokaz u Godini milosrđa

 

Josip Stadler – Dragocjeni putokaz u Godini milosrđa

Josip Stadler – Dragocjeni putokaz u Godini milosrđa Autor: ika/ssmi.hr
Objavljeno: 24. 01. 2016 - 00:06

Slavlje u u Slavonskom Brodu predvodio kardinal Vinko Puljić

Pod geslom "Milosrdan kao Otac - sluga Božji Josip Stadler" proslavljen je u nedjelju 24. siječnja u župi i svetištu Gospe brze pomoći u Slavonskom Brodu spomen rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvoga vrhbosanskog nadbiskupa, koji je rođen i kršten na taj dan 1843. godine u tada jedinoj, danas središnjoj brodskoj župnoj crkvi. Svečano euharistijsko slavlje uz domaćega župnika i dekana Ivana Lenića, generalnoga vikara Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivana Ćurića, te postulatora Stadlerove kauze mons. dr. Pavu Jurišića i druge svećenike predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Uz veći broj vjernika, među kojima su bile redovnice domaće župe i grada, na misnom slavlju okupile su se Stadlerove duhovne kćeri – služavke Maloga Isusa iz Zagrebačke, Sarajevske i Splitske provincije predvođene vrhovnom poglavaricom s. Radoslavom Radek. Kao hodočasnici su s redovnicama iz Voćina stigla djeca i mladi – Prijatelji Maloga Isusa i drugi vjernici, skupina vjernika iz nekoliko župa Vrhbosanske nadbiskupije i drugi. 

U pozdravu župnik Lenić istaknuo je razloge posebnosti toga dana i napose Josipa Stadlera, te naglasio: "Uistinu, sluga Božji Josip bijaše 'milosrdan poput Oca', što je poziv ove Svete godine milosrđa svima nama. Njegovo življenje milosrđa, njegova tjelesna i duhovna djela milosrđa ostadoše baštinom svima nama; ostadoše nadahnućem da bi – usuđujem se reći – uz svijetle orijentire u ovoj jubilejskoj godini i uopće življenju milosrđa on svima nama, svojim sunarodnjacima, mogao i trebao biti osobitim uzorom, te pomoćnikom pred Prijestoljem milosti, pred nebeskim Ocem". Uz dobrodošlicu svima, napose je uputio čestitke kardinalu Puljiću za njegov srebrni biskupski jubilej i nedavni imendan, a predstavnici župljana predali su prigodne darove. 

U svojoj homiliji kardinal Puljić istaknuo je kako se sluga Božji Josip Stadler nadahnjivao na Riječi Božjoj, čiji je plod u nama uvijek radost. Ukazao je na važnost i ljepotu krštenja po kojem - pridruženi Kristu - postajemo djeca Božja, potičući vjernike - napose djecu - da saznaju dan svoga krštenja, koji bi za svakoga trebao biti svetim danom u životu. Istaknuo je i Stadlerovu brigu za malene, siromašne, napuštene, starije i bolesne, upozoravajući kako je socijalne dimenzije u današnjem društvu sve manje. Častiti slugu Božjega Josipa na njegov rođendan i krsni dan znači nadahnuti se za poštovanje života, naspram današnje kulture u kojoj se život malo vrednuje, te se u ovo mirno doba ubija toliko nerođene djece pod izlikama slobode i demokracije. Vrijedno je cijeniti u sebi krsnu milost: "U ovoj Godini milosrđa šansa nam je shvatiti da smo voljena bića, da nas Bog voli, te želi da mu dozvolimo da nas voli, da se istinski borimo protiv grijeha i otpokorimo svoje grijehe. Papa Franjo dao nam je Godinu oprosta. Zato otvorimo svoja srca Božjem milosrđu da u nama proradi srce za Boga i čovjeka, kako bi osjetili da je ovaj naš život vrijedan, da ga u radosti i Božjoj ljubavi živimo. Neka nam Stadler bude istinsko nadahnuće da i mi shvatimo veličinu suradnje s Bogom; da njegova riječ, koja mijenja čovjekov život, bude izvor naše snage i naše nade u svagdašnjici", zaključio je kardinal Puljić. 

Slavlje, koje je pjesmom uveličao župni zbor predvođen s. Monikom Zvonarek, okrunjeno je "krsnim ophodom" u župnu crkvu, molitvom za vjernost vlastitom krštenju i potom za Stadlerovo uzdizanje na čast oltara. Kardinal Puljić na kraju je pozvao vjernike da "zaposle" slugu Božjega pred Gospodinom zagovarajući se u svom življenju, kako bi bili obdareni čudom koje će potvrditi njegovu svetost i pomoći u postupku za proglašenje blaženim. Kako je to bio i dan ministranata domaće župe, jer je Stadler njihov zaštitnik, na misi su sudjelovali i ministranti, kao i veći broj djece, napose prvopričesnika.

Euharistijskom slavlju prethodila je pobožnost Božjem milosrđu, a u predvečerje toga dana, u subotu 23. siječnja, u župnoj i proštenišnoj crkvi Gospe brze pomoći upriličena je pjevana Večernja i nakon toga pohod spomeniku sluge Božjega u blizini mjesta njegove rodne kuće, gdje su molili za njegovu proslavu u Crkvi, polažući cvijeće i paleći lampione kao svjedočanstvo svjetla koje i danas svijetli iz Stadlerova života i svetosti.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi