Vijesti - Jednostavni zavjeti i početak novicijata novih dominikanaca

 

Jednostavni zavjeti i početak novicijata novih dominikanaca

Jednostavni zavjeti i početak novicijata novih dominikanaca Autor: ika
Objavljeno: 04. 09. 2020 - 19:29

Kandidati su izrazili svoju želju da pristupe Redu – pritom tražeći Božje milosrđe i milosrđe braće

U dominikanskom Samostanu sv. Jeronima u Rijeci, u petak 4. rujna tijekom molitve Srednjeg časa, dosadašnji novaci Mislav Matijašić i Kristijan Zelić položili su svoje prve (jednostavne) zavjete u Redu propovjednika.

Zavjete su položili nakon godine novicijata kojega su proveli pod vodstvom dotadašnjega učitelja novaka fr. Nikole Leopolda Nose te duhovnih vježbi uoči zavjetovanja. Nakon postulature koju je proveo u dominikanskom samostanu u Splitu u novicijat Hrvatske dominikanske provincije primljen je Jakov Vuković obukavši dominikanski habit.

Obredi polaganja jednostavnih zavjeta i primanja novaka započeli su prostracijom kandidata pred provincijalom Hrvatske dominikanske provincije, fr. Slavkom Sliškovićem, i okupljenom samostanskom zajednicom. Kandidati su izrazili svoju želju da pristupe Redu – pritom tražeći Božje milosrđe i milosrđe braće.
Uslijedila je psalmodija i čitanje riječi Božje iz Časoslova, a zatim obred zavjetovanja. Kleknuvši i stavivši svoje ruke među Provincijalove i na knjigu Konstitucija fr. Mislav i fr. Kristijan položili su zavjete prema pravilima Reda propovjednika te pritom obećali svoj posluh Bogu, Blaženoj Djevici Mariji, svetome Dominiku i provincijalu na tri godine.

Nakon zavjetovanja Provincijal je zavjetovanicima udijelio „poljubac mira“ koji označava vezu poslušnosti i zajedništva, tj. primanje u Red. Potom je uslijedio blagoslov redovničke odjeće i zavjetovanika. Nakon molitve okupljene zajednice pod vodstvom provincijala fr. Slavka Sliškovića za postulanta uslijedio je obred primanja kandidata u Red propovjednika, odnosno oblačenje habita Jakova Vukovića.
Potvrdivši svoju nakanu da nasljeduje Gospodina prema evanđeoskom uzoru svetoga Dominika u redovničkom životu, pristupio je ocu Provincijalu koji mu je zatim predao redovničko odijelo, a učitelj novaka fr. Damir Šokić pomogao mu ga je odjenuti. Simboličkim „poljupcem mira“ Jakov je primljen u Red i pripušten u samostansko zajedništvo.

Fr. Slavko mu je odredio vrijeme kušnje u trajanju od godine dana koje će provesti u novicijatu u Samostanu sv. Jeronima u Rijeci, pod vodstvom fr. Damira Šokića, učitelja novaka.

Na kraju obreda Provincijal je pozvao okupljenu braću na molitvu te izrazio želju da braća budu ustrajna u nasljedovanju „stopa svetog oca Dominika“ na putu svetosti te da budu znakovi i svjedoci ljubavi Božje u svijetu. Po završetku obreda i Provincijalovog blagoslova slavlje zajedništva nastavljeno je u samostanskoj blagovaonici.
***

Mislav Matijašić, sin Ivana i Željke r. Ivanković, rođen je 30. kolovoza 1996. u Zagrebu. Dolazi iz Župe sv. Nikole biskupa – Stenjevac II. Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u I. Tehničkoj školi „Tesla“ u Zagrebu. Završio je studij elektrotehnike na Tehničkom Veleučilištu u Zagrebu. Studira na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Kristijan Zelić, sin Vlade i Ankice r. Petrović, rođen je 23. studenog 1999. u Kninu. Dolazi iz Župe sv. Mihovila – Promina. Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Don Frane Bulić“ u Splitu kao dominikanski sjemeništarac. Studira na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Jakov Vuković, sin Marijana i Mirele, r. Tikvić, rođen je 8. listopada 2000. u Zagrebu. Dolazi iz Župe Trnovčica u Zagrebu. Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Zagrebu, u III. gimnaziji. Studira na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi