Vijesti - Izvršena primopredaja crkve Ranjenog Isusa

 

Izvršena primopredaja crkve Ranjenog Isusa

Izvršena primopredaja crkve Ranjenog Isusa Autor: ika
Objavljeno: 30. 09. 2020 - 16:42

Primopredaja crkve Ranjenog Isusa u zagrebačkoj Ilici između Hrvatske dominikanske provincije i Zagrebačke nadbiskupije izvršena je u srijedu 30. rujna, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na primopredaji su bili nazočni provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. fr. Slavko Slišković te uime Zagrebačke nadbiskupije generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i moderator Nadbiskupskoga duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec, ekonom Zagrebačke nadbiskupije preč. Tomica Šestak i kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog dr. Marijan Franjčić, novoimenovani rektor kapele. Nakon obilaska i pregleda prostora kapele, zapisnik o primopredaji potpisan je u Nadbiskupskome duhovnom stolu.

Na završetku primopredaje, generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Subotičanec darovao je provincijalu fr. Sliškoviću bistu bl. Alojzija Stepinca u znak zahvale za višedesetljetno služenje dominikanaca i dominikanki u crkvi Ranjenog Isusa

Crkvu Ranjenog Isusa prije 75 godina na upravu Hrvatskoj dominikanskoj provinciji povjerio je tadašnji zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac. O okolnostima te predaje dominikancima u pozdravnom govoru na misi prigodom zahvale dominikancima i dominikankama za njihovo višedesetljetno služenje u crkvi, koju je 27. rujna 2020. godine predvodio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, govorio je provincijal fr. Slišković.

Podsjetio je kako je nakon bombardiranja njihova samostana na Koloniji, kad su ostali bez životnoga i molitvenog prostora, a smrtno su stradala osmorica redovnika, tadašnji zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac dominikancima povjerio upravu ove crkve.

„Bio je to znak očinske brige, bratske ljubavi i kršćanske solidarnosti sa stradalom redovničkom zajednicom“, istaknuo je provincijal te nastavio: „Kada je u ožujku ove godine Zagreb pogodio razorni potres središte grada ostalo je bez neoštećenih crkava, a teško je stradala i sama prvostolnica. Sve su ove crkve bile prepoznate kao mjesta redovitog ispovijedanja. Budući da je crkva Ranjenog Isusa pretrpjela tek manja oštećenja, u konzultaciji sa subraćom nisam dvojio kako je sada trenutak uzvratiti ljubav za ljubav te ponuditi Zagrebačkoj nadbiskupiji da iznova preuzme upravu nad njom i organizira primjerenu pastoralnu skrb za vjernike u središtu našega glavnog grada“.

Provincijal Slišković tom je prigodom zahvalio Zagrebačkoj nadbiskupiji na povjerenju koje je iskazala dominikancima omogućivši im punih 75 godina djelovanja u toj crkvi i sestrama dominikankama Kongregacije sv. Anđela Čuvara koje su vrijedno obnašale službu sakristanki kroz cijelo to vrijeme. Vjernicima je poručio da nastave dolaziti u ovu crkvu i podupirati njezina rektora i sve one koji će ovdje pastoralno djelovati kao i redovnice Kćeri Božje ljubavi koje preuzimaju sakristansku službu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi