Vijesti - Izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” otvorena na zagrebačkoj Peščenici

 

Izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” otvorena na zagrebačkoj Peščenici

Izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” otvorena na zagrebačkoj Peščenici Autor: ika
Objavljeno: 18. 02. 2016 - 14:04

Josip Botteri Dini, Ana Marija Botteri Peruzović i Hrvoje Marko Peruzović

Na blagdan zaštitnika umjetnika Beata Angelica u četvrtak 18. veljače u dominikanskom samostanu i župi bl. Augustina Kažotića na Peščenici u Zagrebu svečano je otvorena izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" autorskog trija Josipa Botterija Dinija, Ana Marije Botteri Peruzović i Hrvoja Marka Peruzovića. Izložbu su zajednički organizirali Galerija hrvatske sakralne umjetnosti "Laudato" i dominikanski samostan bl. Augustina Kažotića, čime je nastavljen program proslave jubileja 800. obljetnice dominikanskoga reda i "Korizme na Peščenici".

O izložbi su uz autore govorili samostanski prior dr. Zvonko Džankić, vlasnica galerije "Laudato" Ksenija Abramović, likovni kritičar Stanko Špoljarić, a izložbu je otvorio provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. Anto Gavrić. U glazbenom dijelu otvorenja nastupila je klapa "Barun", a kroz program je vodila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić" dr. Tanja Baran. 

Tom je prilikom dana stručna analiza izložbe, a umjetnici su dali svjedočanstvo svojih osobnih umjetničkih susreta s najvećim hrvatskim duhovnim velikanima. Dojmljiv je susret obogaćen interpretacijama stihova posvećenih dominikanskim blaženicima Augustinu Kažotiću i Ozani Kotorskoj i pjevom korizmenih napjeva. Prior Džankić podsjetio je na dosadašnje izložbene korizmene susrete s likovima svetaca na Peščenici. Ksenija Abramović spomenula se skrbi Laudata oko promocije hrvatskih svetaca i blaženika u hodu prema obiteljskoj katoličkoj televiziji Laudato koja je zaživjela na Božić 2015. Prof. Špoljarić govorio je o živosti izložbe jer da su naslikani portreti novi u svakom prostoru u koji je izložba postavljena. Provincijal Gavrić izložbu je smjestio u kontekst proslave 800. godina dominikanskoga reda koja je u tijeku. 

Prikaz lika pojedinoga sveca uz izraze njegove duhovnosti i svetosti troje je umjetnika izvelo u različitim dimenzijama u tehnici akrilika na platnu. Izložbu prati bogat katalog sa stručnom analizom postava te s popisom svih hrvatskih svetaca i blaženika, slugu i službenica Božjih. Izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" poznatih hrvatskih slikara ponajprije je bila oblikovana za 7. dane hrvatskih svetaca i blaženika što su bili održani krajem svibnja 2015. u Križevcima. Zatim je izložba bila postavljena u Muzeju grada Trogira pa u dominikanskom samostanu u Splitu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi