Vijesti - Isusovačka služba za izbjeglice slavi 38. rođendan

 

Isusovačka služba za izbjeglice slavi 38. rođendan

Isusovačka služba za izbjeglice slavi 38. rođendan Autor: ika
Objavljeno: 14. 11. 2018 - 09:56

Na spomendan rođenja utemeljitelja JRS-a oca Pedra Arrupea SJ, tadašnjeg vrhovnog poglavara Družbe Isusove, velika obitelj Isusovačke službe za izbjeglice slavi 38. rođendan

Isusovačka služba za izbjeglice, kršćanska humanitarna udruga čije je poslanje pratiti, služiti i zagovarati potrebe i prava izbjeglica i svih drugih prisilno raseljenih osoba, dio je mreže međunarodne humanitarne organizacije Jesuit Refugee Service – JRS, koja u više od 50 zemalja svijeta služi gotovo milijun izbjeglica, djelujući svakodnevno na žarištima aktualnih izbjegličkih kriza, u izbjegličkim kampovima te prihvatnim i integracijskim centrima diljem planeta, izvjestio je Vatican News.

Svakodnevne aktivnosti JRS u jugoistočnoj Europi provodi u Makedoniji, na Kosovu, Bosni i Hercegovini, Srbiji te Hrvatskoj, gdje je posebno aktivan Centar za integraciju izbjeglica SOL u Zagrebu. Tamo je jučer održan radni susret pod nazivom “Razmjena međusektorskih iskustava s ciljem olakšavanja pristupa uslugama osobama pod međunarodnom zaštitom”.

Budući da su JRS-ovi kulturalni medijatori i integracijski službenici podrška navedenim skupinama prilikom interakcije s javnim i državnim službama koje u svojoj nadležnostima imaju prava vezana za osobe pod međunarodnom zaštitom, djelatnici organizacije redovito su u prilici detektirati izazove s kojima se osobe pod međunarodnom zaštitom susreću.

Stoga je ovaj radni radni sastanak okupio dionike koji su uključeni u pružanje određenih socijalnih usluga, kako bi im se približili i razjasnili određeni izazove s kojima se osobe u izbjegličkom statusu suočavanju prilikom ostvarivanja svojim zakonskih prava, uz osobna svjedočanstva izbjeglica.

Na susretu je naglasak stavljen na zdravstvena i socijalna prava kroz prikaz tri konkretna slučaja o kojima su posvjedočile i same izbjeglice i djelatnici JRS-a koji im pružaju podršku na njihovom putu integracije. Bila je ovo još jedna izuzetna prilika za približavanje problematike i određenih tema vezanih uz potrebe i prava osoba pod međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj, te put za otvaranje prostora za iznalaženje rješenja za izazove i prepreke koje pokazuje praksa, kao i međusobno bolje upoznavanje i podršku, izvjestio je Vatican News.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Odgoda susreta

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19, svi planirani susreti odgađaju se do daljnjega.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi