Vijesti - Isusovačka služba za izbjeglice slavi 38. rođendan

 

Isusovačka služba za izbjeglice slavi 38. rođendan

Isusovačka služba za izbjeglice slavi 38. rođendan Autor: ika
Objavljeno: 14. 11. 2018 - 09:56

Na spomendan rođenja utemeljitelja JRS-a oca Pedra Arrupea SJ, tadašnjeg vrhovnog poglavara Družbe Isusove, velika obitelj Isusovačke službe za izbjeglice slavi 38. rođendan

Isusovačka služba za izbjeglice, kršćanska humanitarna udruga čije je poslanje pratiti, služiti i zagovarati potrebe i prava izbjeglica i svih drugih prisilno raseljenih osoba, dio je mreže međunarodne humanitarne organizacije Jesuit Refugee Service – JRS, koja u više od 50 zemalja svijeta služi gotovo milijun izbjeglica, djelujući svakodnevno na žarištima aktualnih izbjegličkih kriza, u izbjegličkim kampovima te prihvatnim i integracijskim centrima diljem planeta, izvjestio je Vatican News.

Svakodnevne aktivnosti JRS u jugoistočnoj Europi provodi u Makedoniji, na Kosovu, Bosni i Hercegovini, Srbiji te Hrvatskoj, gdje je posebno aktivan Centar za integraciju izbjeglica SOL u Zagrebu. Tamo je jučer održan radni susret pod nazivom “Razmjena međusektorskih iskustava s ciljem olakšavanja pristupa uslugama osobama pod međunarodnom zaštitom”.

Budući da su JRS-ovi kulturalni medijatori i integracijski službenici podrška navedenim skupinama prilikom interakcije s javnim i državnim službama koje u svojoj nadležnostima imaju prava vezana za osobe pod međunarodnom zaštitom, djelatnici organizacije redovito su u prilici detektirati izazove s kojima se osobe pod međunarodnom zaštitom susreću.

Stoga je ovaj radni radni sastanak okupio dionike koji su uključeni u pružanje određenih socijalnih usluga, kako bi im se približili i razjasnili određeni izazove s kojima se osobe u izbjegličkom statusu suočavanju prilikom ostvarivanja svojim zakonskih prava, uz osobna svjedočanstva izbjeglica.

Na susretu je naglasak stavljen na zdravstvena i socijalna prava kroz prikaz tri konkretna slučaja o kojima su posvjedočile i same izbjeglice i djelatnici JRS-a koji im pružaju podršku na njihovom putu integracije. Bila je ovo još jedna izuzetna prilika za približavanje problematike i određenih tema vezanih uz potrebe i prava osoba pod međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj, te put za otvaranje prostora za iznalaženje rješenja za izazove i prepreke koje pokazuje praksa, kao i međusobno bolje upoznavanje i podršku, izvjestio je Vatican News.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Novi ciklus nastave studija Teologije posvećenog života u Zagrebu

U petak, 18. listopada u 16.30 sati započinje novi, četvrti, ciklus predavanja studija Teologije posvećenog života na adresi: Duhovni centar sv. Ivana od Križa, Česmičkoga 1, 10000 Zagreb.

Dani crkvene glazbe 2019. - Instrumentalna glazba u liturgiji

18. i 19. listopada 2019. na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja

Linkovi