Vijesti - Hrvatskim katoličkim zajednicama predstavljen odnos Crkve i medija

 

Hrvatskim katoličkim zajednicama predstavljen odnos Crkve i medija

Hrvatskim katoličkim zajednicama predstavljen odnos Crkve i medija Objavljeno: 04. 03. 2018 - 14:22

Predstavljena apilikacija za promociju duhovnih zvanja „Susret Zovem Te"

Vjernici Hrvatskih katoličkih zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića u Geislingenu i bl. Jakova Zadranina u Göppingenu u nedjelju 4. ožujka imali su prilike saznati nešto o katoličkim medijima danas. Predavanje s temom „Crkva i mediji" u obje HKZ održala je suradnica IKA-e i tajnica Hrvatskoga društva katoličkih novinara Marija Belošević iz Zagreba. Predavanje je također održano u Geislingenu i u srijedu 28. veljače.

Polazeći od činjenice da Crkva već dvije tisuće godina naviješta istu vijest, onu Radosnu koja nikada ne gubi na aktualnosti, posebno je ukazala na 20. stoljeće koje je u prvoj polovici 1931. označilo utemeljenje Radio Vatikana, a zamah stavljanja naglaska na važnost medija dato je Dekretom o sredstvima društvenoga priopćivanja. Citirajući pojedine točke naglasila je aktualnost i toga koncilskoga dokumenta, jer su koncilski oci prije 55 godina posvijestili kako je urođeno pravo Crkve da rabi i posjeduje bilo koju vrstu sredstava društvenih komunikacijao ako su potrebna i korisna za kršćanski odgoj i za bilo koje njezino djelovanje u svrhu spasenja duša. Na tom tragu podsjetila je kako su u ono vrijeme ta sredstva bila tiskovine, radio, televizija i film, a upravo ta izrijeka danas nam daje za pravo uz ta, koristiti i druga sredstva komunikacija koja su se razvila tijekom posljednih pola stoljeća. Njihovo pravilno i odgovorno korištenje je upravo na tragu misli koncilskih otaca. Ukazala je i na retke koji govore o pravu na informiranje uz što je usko vezan zahtjev da priopćenje bude uvijek istinito, a na tom tragu je i ovogodišnja poruka pape Franje uz Svjetski dan sredstava društvene komunikacije. Na to se nadovezuje odgovornost novinara, snimatelja i drugih koji sudjeluju u kreiranju informacija, ali i građanskih vlasti čija je dužnost braniti i osiguravati istinsku i pravednu slobodu informiranja.

Nadalje, Belošević je kratko predstavila i druge dokumente Crkve koji govore o medijima, kao i dokumente Hrvatske biskupske konferencije.

U drugom dijelu prisutnima je predstavila više relevantnih portala, te predstavila njihov sadržaj poput službenog portala Vatikana, novog portala Vatican news, portala Radio Vatikana, kao i više međunarodnih i nacionalnih agencija. Posebno je predstavljen portal Informativne katoličke agencije. Osim aktulanoga sadržaja, pokazala je i arhiv, te više priloga o ovim HKZ-a, od kojih je prvi vezan uz obljetnicu 25 godina djelovanja koja je proslavljena početkom 1994. godine. Također je predstavljen sadržaj i Katoličke tiskovne agencije, kao i portala više glasila, te Hrvatskoga katoličkog radija, Radio Marije i Laudato.tv. Predstavljena je i aplikacija „Nova Eva", te najnovija apilikacija za promociju duhovnih zvanja Hrvatske redovničke konferencije „Susret Zovem Te", temeljem koje se otvara prostor za povezivanje više crkvenih institucija u mrežu aplikacija.

Prisutni su imali priliku vidjeti i upoznati se sa šezdesetak različitih katoličkih glasila iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Uoči pete obljetnice pontifikata pape Franje bila je postavljena i foto-izložba autorskih fotografija Marije Belošević snimljenih od prvog pojavljivanja Pape na lođi bazilike Sv. Petra, preko liturgijskih slavlja i audijencija koje su obilježile prva dva tjedna pontifikata, pa do fotografija snimljenih tijekom kasnijih događaja u Vatikanu, kao i prigodom pohoda Sarajevu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Škola za novakinje - ljetni semestar 2018/19.

Semestar započinje 7. veljače, a završava 2. svibnja 2019.

Korizmena duhovna obnova za mlade kroz bibliodramu

30. ožujka 2019. u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Zagrebu, Miramarska cesta 100, od 9.30 do 17.30.

Seminar za sestre juniorke

Od 3. do 6. svibnja 2019. u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru (Zidine, Bosna i Hercegovina)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

Od 16. do 18. svibnja 2019. u Ličkom Osiku

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Vijesti
Vijesti

Linkovi