Vijesti - Hrvatski dominikanac - član Stalnog povjerenstva za studij Reda propovjednika

 

Hrvatski dominikanac - član Stalnog povjerenstva za studij Reda propovjednika

Hrvatski dominikanac - član Stalnog povjerenstva za studij Reda propovjednika Objavljeno: 21. 04. 2017 - 09:32

Stalno povjerenstvo za promociju studija u dominikanskom redu održalo je svoje redovito zasjedanje od 19. do 21. travnja u generalnoj kuriji reda u Rimu. Povjerenstvo je sastavljeno od osam članova iz cijeloga svijeta, s izabranim predstavnicima pojedinih kontinenata i područja. Hrvatski dominikanac fr. Anto Gavrić, regens studija Hrvatske dominikanske provincije i profesor na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, izabran je za koordinatora regensa studija za Europu te je u tom svojstvu i član ovog Povjerenstva. Povjerenstvom predsjeda asistent učitelja reda za intelektualni život fr. Michel Mascari (USA).

Cilj je Stalnog povjerenstva svratiti dominikancima pozornost na današnja glavna doktrinarna pitanja i pripremiti ih za dijalog sa suvremenim svijetom kroz istraživanja i studij, ali posebice istraživanja i proučavanja pitanja koja odgovaraju intelektualnom svijetu i kulturi. Sve to zahtijeva planiranje trajne formacije, koordinaciju profesora i specijaliziranih institucija na regionalnoj ili međunarodnoj razini. Promicanje studija u dominikanskom redu nužno podrazumijeva pozornost na pripremanje budućih profesora i stručnjaka.

Ove je godine Stalno povjerenstvo analiziralo odredbe glede studija koje je donijela Opća skupština dominikanskog reda održana 2016. u Bologni i pismo vrhovnog poglavara reda po završetku kongresa o poslanju reda, kojim je zaključena proslava jubileja 800 godina Reda propovjednika. Asistent za intelektualni život prikazao je situaciju na ustanovama koje su pod izravnom jurisdikcijom vrhovnoga poglavara dominikanskog reda, a Povjerenstvo je iznijelo svoje primjedbe i prijedloge. Povjerenstvo je predložilo kriterije za osnivanje budućeg centra specijaliziranih studija u Aziji, kojeg će svrha biti promicati međureligijski dijalog  između kršćanstva i velikih religija u Aziji, posebice hinduizma, budizma, konfucionizma i islama. Također je donijelo kriterije za osnivanje instituta u Africi za promicanje dijaloga između teologije, različitih afričkih kultura i različitih religijskih tradicija. Povjerenstvo je nastavilo s traženjem različitih putova suradnje radi organiziranja naših resursa, formiranja mlađe braće za akademske ustanove provincija i reda te promicanja vizije studija koju donosi novi Program studija (Ratio studiorum).

Na zasjedanju su sudjelovali: fr. Bryan Kromholtz (USA, koordinator regensa za Sjevernu Ameriku), fr. Pablo Sicouly (Argentina), koordinator regensa za Latinsku Ameriku i Karibe, fr. Anto Gavrić, koordinator regensa za Europu, fr. Paul Akin-Otiko (Nigerija), koordinator za Afriku, fr. Jannel Abogado (Filipini), koordinator regensa za Aziju i Pacifik te članovi koje je izravno imenovao učitelj Reda propovjednika: fr. Benoît-Dominique de la Soujeole (Sveučilište u Fribourgu, Švicarska). fr. Michal Paluch (Poljska) novoimenovani rektor Papinskog sveučilišta sv. Tome u Rimu (Angelicum).

Članovi Povjerenstva posjetili su i teologa Papinskog doma fr. Wojciecha Giertycha, koji je član Poljske dominikanske provincije, a služba teologa Papinskog doma već osam stoljeća povjerava se dominikancima.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Predbilježbe za četvrti nastavni ciklus studija „Teologije posvećenog života“

Od 1. listopada 2019. započinje četvrti dvogodišnji ciklus nastave TPŽ-a u Zagrebu. U tijeku su predbilježbe.

Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Skupština Hrvatske redovničke konferencije

16. i 17. listopada 2019. u franjevačkom samostanu u Dubravi, Av. Gojka Šuška 2, Zagreb. 

Dani crkvene glazbe 2019. - Instrumentalna glazba u liturgiji

18. i 19. listopada 2019. na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu

Seminar za sestre koje rade u kućnim poslovima

28. - 31. listopada 2019. u Duhovnom centru "Oaza sv. Marije Krucifikse" na Kamenu, Sv. Mihovila 43, Split.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja

Linkovi