Vijesti - Hrvatski dominikanac - član Stalnog povjerenstva za studij Reda propovjednika

 

Hrvatski dominikanac - član Stalnog povjerenstva za studij Reda propovjednika

Hrvatski dominikanac - član Stalnog povjerenstva za studij Reda propovjednika Objavljeno: 21. 04. 2017 - 09:32

Stalno povjerenstvo za promociju studija u dominikanskom redu održalo je svoje redovito zasjedanje od 19. do 21. travnja u generalnoj kuriji reda u Rimu. Povjerenstvo je sastavljeno od osam članova iz cijeloga svijeta, s izabranim predstavnicima pojedinih kontinenata i područja. Hrvatski dominikanac fr. Anto Gavrić, regens studija Hrvatske dominikanske provincije i profesor na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, izabran je za koordinatora regensa studija za Europu te je u tom svojstvu i član ovog Povjerenstva. Povjerenstvom predsjeda asistent učitelja reda za intelektualni život fr. Michel Mascari (USA).

Cilj je Stalnog povjerenstva svratiti dominikancima pozornost na današnja glavna doktrinarna pitanja i pripremiti ih za dijalog sa suvremenim svijetom kroz istraživanja i studij, ali posebice istraživanja i proučavanja pitanja koja odgovaraju intelektualnom svijetu i kulturi. Sve to zahtijeva planiranje trajne formacije, koordinaciju profesora i specijaliziranih institucija na regionalnoj ili međunarodnoj razini. Promicanje studija u dominikanskom redu nužno podrazumijeva pozornost na pripremanje budućih profesora i stručnjaka.

Ove je godine Stalno povjerenstvo analiziralo odredbe glede studija koje je donijela Opća skupština dominikanskog reda održana 2016. u Bologni i pismo vrhovnog poglavara reda po završetku kongresa o poslanju reda, kojim je zaključena proslava jubileja 800 godina Reda propovjednika. Asistent za intelektualni život prikazao je situaciju na ustanovama koje su pod izravnom jurisdikcijom vrhovnoga poglavara dominikanskog reda, a Povjerenstvo je iznijelo svoje primjedbe i prijedloge. Povjerenstvo je predložilo kriterije za osnivanje budućeg centra specijaliziranih studija u Aziji, kojeg će svrha biti promicati međureligijski dijalog  između kršćanstva i velikih religija u Aziji, posebice hinduizma, budizma, konfucionizma i islama. Također je donijelo kriterije za osnivanje instituta u Africi za promicanje dijaloga između teologije, različitih afričkih kultura i različitih religijskih tradicija. Povjerenstvo je nastavilo s traženjem različitih putova suradnje radi organiziranja naših resursa, formiranja mlađe braće za akademske ustanove provincija i reda te promicanja vizije studija koju donosi novi Program studija (Ratio studiorum).

Na zasjedanju su sudjelovali: fr. Bryan Kromholtz (USA, koordinator regensa za Sjevernu Ameriku), fr. Pablo Sicouly (Argentina), koordinator regensa za Latinsku Ameriku i Karibe, fr. Anto Gavrić, koordinator regensa za Europu, fr. Paul Akin-Otiko (Nigerija), koordinator za Afriku, fr. Jannel Abogado (Filipini), koordinator regensa za Aziju i Pacifik te članovi koje je izravno imenovao učitelj Reda propovjednika: fr. Benoît-Dominique de la Soujeole (Sveučilište u Fribourgu, Švicarska). fr. Michal Paluch (Poljska) novoimenovani rektor Papinskog sveučilišta sv. Tome u Rimu (Angelicum).

Članovi Povjerenstva posjetili su i teologa Papinskog doma fr. Wojciecha Giertycha, koji je član Poljske dominikanske provincije, a služba teologa Papinskog doma već osam stoljeća povjerava se dominikancima.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi