Vijesti - Hrvatski franjevac u upravi Kustodije Svete zemlje

 

Hrvatski franjevac u upravi Kustodije Svete zemlje

Objavljeno: 10. 07. 2013 - 13:24

Na Kapitulu franjevačke Kustodije Svete zemlje u Jeruzalemu za člana uprave Kustodije izabran je 10. srpnja fra Siniša Srebrenović, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Kapitul Kustodije Svete zemlje održan je u prvim tjednima srpnja. Nekoliko dana prije početka Kapitula Sveta Stolica potvrdila je ponovni izbor dosadašnjeg kustoda Svete zemlje fra Pierbattiste Pizzaballe, kojemu je dozvoljeno da nakon dva mandata od ukupno devet godina izvanredno preuzme još jedan trogodišnji mandat na toj službi. Na samom Kapitulu za vikara Kustodije izabran je poljski franjevac fra Dobromir Jasztal, a 10. srpnja izabrana su i šestorica diskreta koji su članovi uprave Kustodije na mandat od tri godine, a biraju se prema jezičnim skupinama. Za slavensku i grčku jezičnu skupinu izabran je fra Siniša Srebrenović.

Prije svoga odlaska na službu u Svetu zemlju bio je sakristan u crkvi Sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu, a u Svetoj zemlji već više godina obnaša službu sakristana u bazilici Navještenja Gospodinova u Nazaretu.

Franjevcima je još 1342. godine papa Klement VI. povjerio na čuvanje sveta mjesta u Svetoj zemlji, te je bulama Gratias agimus i Nuper carissimae uspostavio i pravno Kustodiju Svete zemlje kao zasebnu jedinicu franjevačkoga reda u koju su mogli pristupati franjevci iz svih krajeva svijeta. Do današnjih dana franjevci se brinu o svetim mjestima uime cijele Katoličke Crkve, a kustod Svete zemlje ujedno je i mjesni ordinarij svetih mjesta. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi