Vijesti - Hrvatski dominikanci proslavili Dan provincije

 

Hrvatski dominikanci proslavili Dan provincije

Hrvatski dominikanci proslavili Dan provincije Autor: dominikanci.hr
Objavljeno: 25. 03. 2017 - 01:15

Povezanost svetkovine Blagovijesti sa životnim usmjerenjem članova Reda

U subotu, 25. ožujka 2017., na svetkovinu Blagovijesti (Navještenja Blažene Djevice Marije), hrvatski dominikanci proslavili su dan Provincije. Dan je bio prilika da se kroz dva temeljna izvora svoga poslanja, liturgiju i studij, obnovi identitet i snaga Reda propovjednika u ovim krajevima kako bi braća mogli s tom obnovljenom snagom duha krenuti u svoje poslanje propovijedanja.

U zagrebačkom samostanu Kraljice svete krunice, u prvom, studijskom dijelu obilježavanja Dana, održan je Studijski dan s temom “liturgija i umjetnost.”

Kroz dva predavanja, dr. sc. Ivica Žižić, svećenik i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu i na Papinskom liturgijskom institutu „Sv. Anselmo“ u Rimu, progovorio je okupljenim dominikancima o smislu liturgijske umjetnosti, njezinim izvorima te suvremenim usmjerenjima i razvoju.

Istinska liturgijska umjetnost, naglasio je predavač, mora izvirati iz liturgije i njezinog otajstva i smisla te svima koji su njome zahvaćeni omogućiti da u taj smisao i otajstvo slobodno urone.

Takva liturgijska umjetnost, arhitektura, slikarstvo ili glazba, dakle, ima svoj sakramentalni izvor te njezina svrha nije samo informiranje ili ilustracija o povijesnim događajima već je ona nadasve molitvena te je nužno vezana uz performativnost, tj. preobražavajuću ulogu liturgije Crkve.

Ukoliko nastoji biti razumljiva suvremenom čovjeku te sačuvati svoj unutarnji sklad, ljepotu i istinitost ona omogućuje dijalog vjernika s otajstvom i poviješću i na taj način ona je liturgijski simbol koji čini da se u vjernicima to otajstvo uvijek iznova posadašnjuje.

Razmišljajući o suvremenim stremljenjima, predavač je upozorio na dva pravca koja se udaljavaju od ove srži liturgijske umjetnosti.

Regresivnost u prošlost i nostalgija za starim oblicima te desakralizacija, deliturgizacija i muzealizacija umjetnosti namijenjene za liturgiju Crkve. Svi ovi procesi znak su postmodernih strujanja koja teže kiču te napuštaju temelje umjetnosti: lijepo, dobro, istinito, a time i nosivu ideju o liturgiji Crkve kao plemenitoj jednostavnosti.

Pri tome je predavač istaknuo nekoliko uspjelih suvremenih primjera među kojima su i dominikanske kapele koje odišu dominikanskom jednostavnošću te estetikom bijeloga i prozračnoga.

U daljnjoj raspravi, okupljeni su zaključili kako postoji snažna potreba za estetskom poučenosti novih naraštaja svećenika, snažnijoj suradnji teologa, liturgičara, arhitekata i dizajnera liturgijskih prostora i predmeta te otvorenošću suvremenim potrebama i kreativnosti u posadašnjenju otajstva.

U 19 sati u župnoj i samostanskoj crkvi Kraljice svete krunice, o. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, u zajedništvu s okupljenom braćom i sestrama, članovima dominikanske obitelj i brojnim prijateljima Reda predslavio je euharistijsko slavlje.

U prigodnoj homiliji otac Provincijal naglasio je simboličnost i povezanost svetkovine Blagovijesti sa životnim usmjerenjem članova Reda. Poput anđela i onu su poslani navijestiti blagu vijest, ali biti istovremeno poput Marije spremni i sami prihvatiti te odgovoriti na Božju riječ.

Na taj način oni postaju posrednicima po kojima će se taj Riječ utjeloviti, ući u ovaj svijet i preobraziti ga. Tomu kao simbol i Crkva u svojoj liturgiji kroz procesiju unosi evanđelistar - Božju riječ u slavlje želeći posredovati ulazak Riječi u svijet.

Stoga je otac Provincijal podario zagrebačku samostansku i župnu zajednicu novim urešenim evanđelistarom čija velika estetska vrijednost želi biti pokazateljem važnosti i središnjosti Riječi u slavlju zajednice. Znak je to zahvale zajednici koja je u svoj samostan primila i omogućila plodonosno djelovanje mnogim institucijama Provincije.

Zahvalio je otac Provincijal i mnogim drugim prijateljima Reda koji poput svetog Josipa, često tiho i nezamjetno, rade, mole i pomažu braći u njihovom poslanju propovijedanja Riječi.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi