Vijesti - Hrvatski dominikanci proslavili Dan provincije

 

Hrvatski dominikanci proslavili Dan provincije

Hrvatski dominikanci proslavili Dan provincije Autor: dominikanci.hr
Objavljeno: 25. 03. 2017 - 01:15

Povezanost svetkovine Blagovijesti sa životnim usmjerenjem članova Reda

U subotu, 25. ožujka 2017., na svetkovinu Blagovijesti (Navještenja Blažene Djevice Marije), hrvatski dominikanci proslavili su dan Provincije. Dan je bio prilika da se kroz dva temeljna izvora svoga poslanja, liturgiju i studij, obnovi identitet i snaga Reda propovjednika u ovim krajevima kako bi braća mogli s tom obnovljenom snagom duha krenuti u svoje poslanje propovijedanja.

U zagrebačkom samostanu Kraljice svete krunice, u prvom, studijskom dijelu obilježavanja Dana, održan je Studijski dan s temom “liturgija i umjetnost.”

Kroz dva predavanja, dr. sc. Ivica Žižić, svećenik i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu i na Papinskom liturgijskom institutu „Sv. Anselmo“ u Rimu, progovorio je okupljenim dominikancima o smislu liturgijske umjetnosti, njezinim izvorima te suvremenim usmjerenjima i razvoju.

Istinska liturgijska umjetnost, naglasio je predavač, mora izvirati iz liturgije i njezinog otajstva i smisla te svima koji su njome zahvaćeni omogućiti da u taj smisao i otajstvo slobodno urone.

Takva liturgijska umjetnost, arhitektura, slikarstvo ili glazba, dakle, ima svoj sakramentalni izvor te njezina svrha nije samo informiranje ili ilustracija o povijesnim događajima već je ona nadasve molitvena te je nužno vezana uz performativnost, tj. preobražavajuću ulogu liturgije Crkve.

Ukoliko nastoji biti razumljiva suvremenom čovjeku te sačuvati svoj unutarnji sklad, ljepotu i istinitost ona omogućuje dijalog vjernika s otajstvom i poviješću i na taj način ona je liturgijski simbol koji čini da se u vjernicima to otajstvo uvijek iznova posadašnjuje.

Razmišljajući o suvremenim stremljenjima, predavač je upozorio na dva pravca koja se udaljavaju od ove srži liturgijske umjetnosti.

Regresivnost u prošlost i nostalgija za starim oblicima te desakralizacija, deliturgizacija i muzealizacija umjetnosti namijenjene za liturgiju Crkve. Svi ovi procesi znak su postmodernih strujanja koja teže kiču te napuštaju temelje umjetnosti: lijepo, dobro, istinito, a time i nosivu ideju o liturgiji Crkve kao plemenitoj jednostavnosti.

Pri tome je predavač istaknuo nekoliko uspjelih suvremenih primjera među kojima su i dominikanske kapele koje odišu dominikanskom jednostavnošću te estetikom bijeloga i prozračnoga.

U daljnjoj raspravi, okupljeni su zaključili kako postoji snažna potreba za estetskom poučenosti novih naraštaja svećenika, snažnijoj suradnji teologa, liturgičara, arhitekata i dizajnera liturgijskih prostora i predmeta te otvorenošću suvremenim potrebama i kreativnosti u posadašnjenju otajstva.

U 19 sati u župnoj i samostanskoj crkvi Kraljice svete krunice, o. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, u zajedništvu s okupljenom braćom i sestrama, članovima dominikanske obitelj i brojnim prijateljima Reda predslavio je euharistijsko slavlje.

U prigodnoj homiliji otac Provincijal naglasio je simboličnost i povezanost svetkovine Blagovijesti sa životnim usmjerenjem članova Reda. Poput anđela i onu su poslani navijestiti blagu vijest, ali biti istovremeno poput Marije spremni i sami prihvatiti te odgovoriti na Božju riječ.

Na taj način oni postaju posrednicima po kojima će se taj Riječ utjeloviti, ući u ovaj svijet i preobraziti ga. Tomu kao simbol i Crkva u svojoj liturgiji kroz procesiju unosi evanđelistar - Božju riječ u slavlje želeći posredovati ulazak Riječi u svijet.

Stoga je otac Provincijal podario zagrebačku samostansku i župnu zajednicu novim urešenim evanđelistarom čija velika estetska vrijednost želi biti pokazateljem važnosti i središnjosti Riječi u slavlju zajednice. Znak je to zahvale zajednici koja je u svoj samostan primila i omogućila plodonosno djelovanje mnogim institucijama Provincije.

Zahvalio je otac Provincijal i mnogim drugim prijateljima Reda koji poput svetog Josipa, često tiho i nezamjetno, rade, mole i pomažu braći u njihovom poslanju propovijedanja Riječi.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

"Pozvani i poslani"
emisija o redovništvu

 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Adventska duhovna obnova za redovnice i redovnike u Zagrebu

15. prosinca 2019. u 15.30 u crkva sv. Franje, Kaptol 9, Zagreb

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti

Linkovi