Vijesti - Hodočašće splitskih redovnica u Zadar

 

Hodočašće splitskih redovnica u Zadar

Hodočašće splitskih redovnica u Zadar Autor: ika
Objavljeno: 05. 10. 2019 - 00:18

U organizaciji biskupskoga delegata za redovnice fra Petra Lubine, zahvaljujući dobrobiti nabiskupa Marina Barišića, redovnice Splitsko-makarske nadbiskupije 5. listopada su išle na izlet-hodočašće u Zadar.

U Zadru su ih s. Antonija Delonga i fra Petar upoznali sa znamenitostima zadarskih crkava i umjetnina. Pošle su ispred splitskoga svetišta Gospe od Zdravlja dvama autobusima, a razgledavanje Zadra započele zadarskim svetištem Gospe od Zdravlja, u kojem su Gospi od Zdravlja pjesmom iskazali svoje štovanje. Upoznale su se s poviješću te u II. svjetskom ratu srušene crkve, obnovljene 1991. zahvaljujući vlč. Šimi Duki, nakon čega je uslijedio posjet Katedrali sv. Stošije. Upoznale su se s njezinom poviješću i znamenitostima, kao i s umjetničkim detaljima u njoj.

Razgledale su zatim Forum, na kojem je upriličen susret s Ivanom Pavlom II. za posjeta Hrvatskoj. U benediktinskoj Crkvi sv. Marije fra Petar je nakon toga za sestre slavio Euharistiju, a zatim ih je opatica Majka Anastazija pozdravila i upoznala s prošlošću crkve i samostana.

Upriličen je nakon toga susret sa sestrama benediktinkama u samostanskom klaustru, gdje su benediktinke počastile goste, koji su zatim, pod stručnim vodstvom čuvarica muzeja sestara benediktinki razgledale „Zlato i srebro Zadra“ koje se čuva pod njihovim krovom.

Slijedio je posjet staromu franjevačkom samostanu i crkvi na zadarskom poluotoku. Dočekao ih je provnicijal fra Andrija Bilokapić, pozdravio, proveo crkvom, sakristijom i izložbenim prostorom te ih upoznao s njihovom poviješću, znamenitostima i umjetničkim djelima.

Nakon predaha i okrepe, splitske redovnice posjetile su poznate zadarske Morske orgulje i Pozdrav Suncu, a posjet Zadru redovnice su zaključile pohodom Crkve sv. Šime, gdje ih je dočekao župnik don Josip Lenkić. On ih je upoznao s crkvom, sa štovanjem sv. Šime, njegovim neraspadnutim tijelom, pokazao im svečev sarkofag, koji su imale prigodu dodirnuti i pred njim se pomoliti.

Zapjevale su njegovu himnu i izmolile srednji čas, a zatim krenule za Split i zaustavile se kod Gospe od puta nedaleko od Skradina, koju su pozdravile molitvom Gospinih litanija.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Novi ciklus nastave studija Teologije posvećenog života u Zagrebu

U petak, 18. listopada u 16.30 sati započinje novi, četvrti, ciklus predavanja studija Teologije posvećenog života na adresi: Duhovni centar sv. Ivana od Križa, Česmičkoga 1, 10000 Zagreb.

Dani crkvene glazbe 2019. - Instrumentalna glazba u liturgiji

18. i 19. listopada 2019. na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja

Linkovi