Vijesti - Hodočašće splitskih redovnica u Zadar

 

Hodočašće splitskih redovnica u Zadar

Hodočašće splitskih redovnica u Zadar Autor: ika
Objavljeno: 05. 10. 2019 - 00:18

U organizaciji biskupskoga delegata za redovnice fra Petra Lubine, zahvaljujući dobrobiti nabiskupa Marina Barišića, redovnice Splitsko-makarske nadbiskupije 5. listopada su išle na izlet-hodočašće u Zadar.

U Zadru su ih s. Antonija Delonga i fra Petar upoznali sa znamenitostima zadarskih crkava i umjetnina. Pošle su ispred splitskoga svetišta Gospe od Zdravlja dvama autobusima, a razgledavanje Zadra započele zadarskim svetištem Gospe od Zdravlja, u kojem su Gospi od Zdravlja pjesmom iskazali svoje štovanje. Upoznale su se s poviješću te u II. svjetskom ratu srušene crkve, obnovljene 1991. zahvaljujući vlč. Šimi Duki, nakon čega je uslijedio posjet Katedrali sv. Stošije. Upoznale su se s njezinom poviješću i znamenitostima, kao i s umjetničkim detaljima u njoj.

Razgledale su zatim Forum, na kojem je upriličen susret s Ivanom Pavlom II. za posjeta Hrvatskoj. U benediktinskoj Crkvi sv. Marije fra Petar je nakon toga za sestre slavio Euharistiju, a zatim ih je opatica Majka Anastazija pozdravila i upoznala s prošlošću crkve i samostana.

Upriličen je nakon toga susret sa sestrama benediktinkama u samostanskom klaustru, gdje su benediktinke počastile goste, koji su zatim, pod stručnim vodstvom čuvarica muzeja sestara benediktinki razgledale „Zlato i srebro Zadra“ koje se čuva pod njihovim krovom.

Slijedio je posjet staromu franjevačkom samostanu i crkvi na zadarskom poluotoku. Dočekao ih je provnicijal fra Andrija Bilokapić, pozdravio, proveo crkvom, sakristijom i izložbenim prostorom te ih upoznao s njihovom poviješću, znamenitostima i umjetničkim djelima.

Nakon predaha i okrepe, splitske redovnice posjetile su poznate zadarske Morske orgulje i Pozdrav Suncu, a posjet Zadru redovnice su zaključile pohodom Crkve sv. Šime, gdje ih je dočekao župnik don Josip Lenkić. On ih je upoznao s crkvom, sa štovanjem sv. Šime, njegovim neraspadnutim tijelom, pokazao im svečev sarkofag, koji su imale prigodu dodirnuti i pred njim se pomoliti.

Zapjevale su njegovu himnu i izmolile srednji čas, a zatim krenule za Split i zaustavile se kod Gospe od puta nedaleko od Skradina, koju su pozdravile molitvom Gospinih litanija.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Odgoda susreta

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19, svi planirani susreti odgađaju se do daljnjega.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi