Vijesti - Hodočašće sestara Presvetog Srca Isusova u Mariatrost u Graz

 

Hodočašće sestara Presvetog Srca Isusova u Mariatrost u Graz

Hodočašće sestara Presvetog Srca Isusova u Mariatrost u Graz Autor: s. Dobroslava Mlakić
Objavljeno: 08. 06. 2019 - 21:57

Stopama utemeljiteljice službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić

U subotu 8. lipnja, trideset osam sestara Presvetog Srca Isusova uputile su se iz Rijeke predvođene vrhovnom predstojnicom Družbe s. Dobroslavom Mlakić, stopama svoje utemeljiteljice službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić na hodočašće u marijansko svetište Mariatrost - Marije Utješiteljice, u Graz, u Austriju.

Uvijek su duše željne intenzivnoga duhovnog života privremeno napuštale mjesto svoga boravka i odlazile u samoću ili poznata svetišta gdje su oslobođene svakodnevnih briga i poslova u tišini doživljavale svoj susret s Bogom.

Tako je i Majka Marija Krucifiksa Kozulić bila pobožna hodočasnica mnogih svetih mjesta, osobito marijanskih svetišta, jer je nosila u svojoj duši veliku težnju i čežnju za svetošću, a njezina su hodočašća uvijek bila spojena s ljubavlju i brigom za druge, za potrebite.

Majka je imala veliko srce za potrebite i nije se držala slova zakona, nego kako kaže sv. Pavao: Ljubav nadilazi zakon (usp. Rim 5, 12). Majka Krucifiksa u svoj je riječki Zavod primala žensku djecu, ali kad se našla cijela obitelj u nevolji, prihvaćala je svu djecu, a kasnije je za mušku djecu tražila smještaj i odvodila ih u razne zavode. Tako je 1913. godine putovala s dječakom Antonom Pavešićem, iz Lošinja, koji je ostao bez roditelja i smjestila ga u Zavod sv. Vinka – Vinzentinum u Grazu, koji su vodili oci lazaristi, a za djecu su skrbile sestre sv. Vinka Paulskog - Kćeri kršćanske ljubavi. Tom je prilikom Majka Marija Krucifiksa provela i jedan cijeli dan u molitvi u bazilici Marije Utješiteljice – Mariatrost u Grazu.

U Grazu nas je srdačno dočekao naš hrvatski karmelićanin o. Vedran Pavlić. U karmelićanskom samostanu i crkvi Gospe Snježne najprije smo se malo odmorile, okrijepile i pomolile. O. Vedran nas je ukratko upoznao s poviješću crkve i samostana te umjetničkim vrijednostima.

Potom smo se uputile u svetište Mariatrost, koje se nalazi na vrhu brežuljka Purberg, u sjeveroistočnom dijelu Graza. Barokna bazilika potječe iz početka 18. st., a kip Majke Božje nastao je u gotičkom razdoblju oko 1465. Tu je najprije bio pavlinski, a potom franjevački samostan od sredine 18. stoljeća. Od 1996. svetištem upravljaju dijecezanski svećenici. Uz svetište Mariazell, to je jedno od najpoznatijih hodočasničkih mjesta u Štajerskoj u Austriji.

Svetu misu u bazilici i prigodnu propovijed održao nam je o. Vedran Pavlić. Tumačeći Božju riječ potaknuo je sestre da prepoznaju različite karizme Duha Svetoga kojima obdaruje svaku od njih. Svaka je primila poseban dar koji može poslužiti na izgradnju cijele zajednice. Potrebno je otvoriti svoje srce Bogu poput službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić koja je karizmu koju je primila živjela predano i konkretno prepoznajući potrebe svoga vremena.

Treća točka našega hodočašćenja bio je odlazak do Zavoda Vinzentinuma koji je sagrađen 1872., a danas je to državna sveučilišna ustanova. Zatim smo posjetili samostansku crkvu i provincijalnu kuću Kćeri kršćanske ljubavi sv. Vinka Paulskog u Mariengasse 12. O povijesti svoje provincije koja je nastala u Grazu govorila nam je s. Eva Maria Donner, poglavarica. Imale smo priliku pomoliti se i na grobu njihove utemeljiteljice s. Marie Josipe Leopoldine Brandis (1815. – 1900.), za koju se vodi postupak za proglašenje blaženom. Sjećajući se i naše Majke Utemeljiteljice, zahvalile smo Bogu za njezin život, njezine žrtve i korake kojima je kročila ovom zemljom čineći dobro svima bez razlike i u čijem su srcu uvijek imali mjesta oni najpotrebniji.

Hodočašće smo završile razgledavanjem povijesne jezgre grada Graza koji je drugi austrijski grad po veličini, a leži na rijeci Muri. Graz obiluje znamenitim kulturnim vrijednostima, uz katedralu sv. Egidija koja potječe iz 15. stoljeća i mauzolej Ferdinanda II. iz 17. Stoljeća. Graz je bio sjedište i austrijske loze Habsburgovaca.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Odgoda susreta

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19, svi planirani susreti odgađaju se do daljnjega.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi