Vijesti - Hodočašće katoličkih vrtića grada Zagreba i okolice

 

Hodočašće katoličkih vrtića grada Zagreba i okolice

Hodočašće katoličkih vrtića grada Zagreba i okolice Autor: s. Marija Pia Tadijanov
Objavljeno: 18. 06. 2017 - 00:08

Putevima drinskih mučenica

U organizaciji Povjerenstva za predškolski odgoj pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji, pedesetak djelatnica katoličkih vrtića Grada Zagreba i okolice, 17. i 18. lipnja 2017. krenulo je putovima Drinskih mučenica, žena i redovnica, koje su mučenički završile ovaj život dajući ga u obrani svog ljudskog i redovničkog dostojanstva. 

Hodočašće je vodila s. Danijela Koprek, iz Družbe Kćeri Božje ljubavi, ravnateljica Dječjeg vrtića svetog Josipa koja se pobrinule da put bude duhovan, zanimljiv, vedar i u znaku zahvalnosti za svoje zvanje i život kao i zvanje i život Blaženica. Prva odrednica bio je Caritas Vrhbosanske nadbiskupije gdje se nalazi Dječji vrtić „Svete obitelji“. Ondje je hodoćasnice dočekala s. Kata Ostojić, ravnateljica s djelatnicima i volonterima.

Oni su nas počastili ručkom i prigodnim glazbenim programom. Nakon ručka mogli smo razgledati prostore vrtića i kapelu gdje se nalazi oltarna slika blaženih Drinskih mučenica. Zahvalivši se za ovo toplo, prijateljsko i nadasve kršćansko gostoprimstvo krenuli smo dalje. Sljedeća odrednica bilo je Vrelo Bosne koje je sve oduševilo svojom ljepotom, zelenilom, mirom i žuborom vode, gdje je svaka hodočasnica mogla doživjeti Boga-Stvoritelja ljepota.

U poslijepodnevnim satima stigli smo do smještaja u Katolički školski centar „Sveti Josip“ u Sarajevu gdje nas je ljubazno primila s. Antonija Lučić. Sestra je organizirala razgledavanje Sarajeva pod stručnim vodstvom prof. Marine. Vidjeli smo mnoge znamenitosti Sarajeva kao što su: Vječni plamen, katedrala Srca Isusova, Begova džamija, dvije pravoslavne crkve, Baščaršija, Gradska vijećnica... U 18:30 sudjelovali smo na sv. misi u crkvi Kraljice Svete Krunice nakon koje smo imali pobožnost pred oltarom blaženih Drinskih mučenica. Slobodna večer za neke je značila ranije lijeganje, za druge nastavak obilaska Sarajeva, a za treće priliku za pobožnost blaženicama pred njihovim oltarom.

Drugi dan hodočašća obilježen je strahopoštovanjem i tugom kako čovjek može učiniti zlo drugom, nevinom čovjeku. Nakon jutarnje okrijepe zaputili smo se prema Goraždama gdje smo posjetili bivšu vojarnu, sadašnju osnovnu školu gdje smo mogli vidjeti prozor s kojeg su sestre skočile. Pet lampiona stavljeno je na prozor. Uz pjesmu i litanije Blaženicama, ostali smo u šutnji u kojoj smo mogli zazvati Blaženice za njihov zagovor i zahvaliti im na predanju i ljubavi koju su gajile prema svom pozivu i zavjetu čistoće pokazujući nam svojom smrću kako nas ništa ne može rastaviti od ljubavi Kristove. U otajstvenoj tišini, uputili smo se prema spomen obilježju gdje smo stavili cvijeće i svijeće. Molitvom i pjesmom izrazili smo svoju zahvalu ali i molitvu dragim mučenicama. S puno neke nutarnje sjete sišli smo do obale Drine, rijeke koja je postala grobnicom za tolike tisuće nevinih ljudi. Pet sestara iz različitih redovničkih zajednica bacilo je pet ruža u rijeku Drinu u spomen tim velikim ženama. Bio je to zaista ganutljiv trenutak i suza je zaiskrila u mnogom oku. Kao nijeme stajale smo na obali i pratile kako struja nosi cvijeće. Koja simbolika. Sve u nama je čeznulo za smirajem, za šutnjom u kojoj smo željele ponirati u najdublji dio svoga bitka i dati si odgovor kakva je naša vjera, naše predanje i vrednovanje zvanja. Razmišljanje je prekinula tiha pjesma Mučenice ljubavi, koja je ujedno bila i  molitva da nas Blaženice nauče kako se za vrednote život predaje. 

Krenuli smo u Pale, gdje smo slavili svetu misu u drvenoj kapeli sv. Josipa. Svetu misu je predslavio vl. Ivo Tomašević. I tu u kapeli nalazi se drvorez Blaženica koji je izradio jedan čovjek pravoslavne vjeroispovijesti na drvetu izvađenom iz rijeke Drine. Nakon duhovne a onda i tjelesne okrepe u prirodi krenuli smo prema  mjestu – Kalovita brda, gdje je bio tadašnji samostan sestara iz kojeg su nasilno prognane i krenule na svoj četverodnevni križni put hodajući po snijegu i cičoj zimi do Goražda, mjesta gdje su položile svoj život za Gospodina. Pod dojmom smo upijale svaku riječ s. Teje Barnjak koja nas je cijelim putem obogaćivala povijesnim detaljima o Bosni i životima Blaženica, te okolnostima u kojima su  blaženice živjele i u kojima su ubijene.

Krenuli smo prema Hrvatskoj obogaćeni i puni dojmova koji se još uvijek sliježu i prebiru u srcu. Na povratku mnoge su hodočasnice iznijele svoje dojmove potičući jedna drugu na veću pobožnost prema blaženicama, češća hodočašća te širenje pobožnosti i osviješčivanje mladima ljepotu i snagu života u čistoći.

Uz duhovno bogatstvo koje smo primile, dirnute smo predanošću i organizacijom  hodočašća sestara Kćeri Božje ljubavi koje su bile kao jedna, posve nam stavljajući na raspolaganje sebe tijekom oba dana. Ovim im putem od srca zahvaljujemo, kao  i s. Katarini Pišković, voditeljici Povjerenstva za predškolski odgoj pri HRK  koja je širokog duha predložila hodočašće  Drinskim mučenicama.

Vratili smo se svojim kućama pod dojmom međusobnog zajedništva i života blaženica koje nam i danas progovaraju kako je divno za Boga živjeti i umrijeti.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi