Vijesti - Hodočašće i susret Dječjih vrtića Marija Petković u Blatu

 

Hodočašće i susret Dječjih vrtića Marija Petković u Blatu

Hodočašće i susret Dječjih vrtića Marija Petković u Blatu Autor: ika
Objavljeno: 02. 06. 2019 - 08:36

Po 15. puta, o obljetnici beatifikacije blažene Marije Propetoga Isusa Petković, okupljaju se djeca vrtića Marija Petković oko svoje čuvarice i zaštitnice u Blatu na susretu zajedništva u molitvi, pjesmi, plesu i plivanju u blatskoj uvali Prižbi. Ove godine to se ostvarilo od 31. svibnja do 2. lipnja.

To zajedništvo posebno je jer su za njega i roditelji pronašli i odvojili vremena da budu skupa s djecom i svojim obiteljima iz Zagreba, Osijeka, Splita, Subotice, a Blato i Blaćani kao domaćini radosno su ih čekali i ljubazno ugostili.

U organiziranom programu koji su pripremile duhovne kćeri Marije Propetoga u svetištu roditelji su čuli poruku dr. Mladena Parlova, profesora Katoličkoga bogoslovnog fakulteta iz Splita, koji je nazočnima posvjestio važnost odgoja djece u zajedništvu majke i oca, važnost obiteljske molitve i kršćanskog odgoja. Osobito je važno da se brak ne uzima zdravo za gotovo nego da supružnici moraju izgrađivati svoje odnose i na njima raditi i to cijeloga života. Naglasio je da u središtu obitelji mora biti Bog jer kada se računa s Bogom sve se u životu odvija drukčije. Teškoće i križevi bračnoga i obiteljskoga života su neizbježni, ali s Bogom se sve lakše rješava jer nas Bog ljubi i stalo mu je do čovjeka.

Zajedničko euharistijsko slavlje u samostanskom dvorištu, uz svetište bl. Marije Propetoga Isusa Petković, sve je sudionike posebno duhovno okrijepilo i dodatno povezalo. U propovijedi o temi bogati mladić koji se nije mogao odreći bogatstva don Mladen je rekao ono što nije uspjelo bogatome mladiću uspjelo je Mariji Petković jer se pouzdala i oslonila na Gospodina. Odrekla se svega bogatstva da bi svoj život posvetila pomaganju bližnjima posebno djeci. Na misi su pjevala zajedno sva djeca iz vrtića Marija Petković uz dječji zbor Stope iz Blata koje je predvodila s. M. Juliana Beretić. Na kraju misnoga slavlja don Mladen je prizvao posebni Božji blagoslov na djecu u njihove roditelje.

Uslijedio je program u velikoj dvorani općine Blato. Nazočnima su se obratili načelnik općine Blato Ante Šeparović, voditeljica podružnice vrtića Marija Petković u Blatu s. M. Jasminka Gašparović, ravnateljica vrtića s. M. Patricija Jurić i provincijalna predstojnica s. M. Emila Barbarić. Sva su djeca priredila prigodan program, pun stihova, glume, pjesme i plesa. Izmijenili su prigodne darove uz zajedničko fotografiranje. Slobodno vrijeme neki su proveli na moru, u Prižbi, drugi razgledavanjem Blata.

U nedjelju se nastavilo druženje u župnoj crkvi Svih svetih u Blatu, kao i zajedničkim druženjem na ručku u konobi Zlinje. Ove dane svi sudionici će pamtiti kao nježan zagrljaj blažene Marije Petković, koja je posebno ljubila djecu, a čije ovakve susrete sestre organiziraju sve od dana beatifikacije svoje utemeljiteljice samo zato da sve ono lijepo i dobro što djeca prime i dožive u vrtiću okrune zajedničkim hodočašćem u blaženičino svetište i osjete ljepotu zajedništva, toplinu i ljepotu Blata, rodnoga mjesta blažene Marije Propetoga, posvjeste vrijednost obiteljskoga zajedništva, pamte vesele vrtićke dane te cijeloga života nose blagoslov Božji po zagovoru naše blaženice.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Odgoda susreta

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19, svi planirani susreti odgađaju se do daljnjega.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi