Vijesti - Govor nadbiskupa Đure Hranića na svečanosti blagoslova gradilišta samostana bosonogih karmelićanki

 

Govor nadbiskupa Đure Hranića na svečanosti blagoslova gradilišta samostana bosonogih karmelićanki

Govor nadbiskupa Đure Hranića na svečanosti blagoslova gradilišta samostana bosonogih karmelićanki Autor: ika
Objavljeno: 14. 07. 2020 - 14:55

U Gospiću, sjedištu Gospićko-senjske biskupije, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua blagoslovio je u utorak 14. srpnja gradilište budućeg samostana sestara bosonogih karmelićanki. Okupljenima se prigodnim riječima obratio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić čije obraćanje prenosimo u cijelosti.

Preuzvišeni gosp. Apostolski nuncije,
dragi Oče biskupe Zdenko,
draga braćo svećenici, redovnici i redovnice,
dragi vjernici i uzvanici, poštovane i drage sestre karmelićanke!

Zahvalan sam Trojedinom Bogu, Karmelskoj Gospi i sv. Josipu, zaštitniku Karmela bosonogih klauzurnih sestara karmelićanki u Breznici Đakovačkoj, što se naš Karmel sv. Josipa u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji našao u brizi da sestre, u skladu sa svojim konstitucijama, moraju pristupiti osnivanju novoga Karmela i dijeljenju na dvije samostanske zajednice.

Svako djelo Božje milosti nužno prolazi Isusovim putem: putem križa. Tako je današnji Karmel u Breznici Đakovačkoj prolazio svoj križni put. Karmel je bio utemeljen 1964. u župnoj kući u Jurišićima u Istri. Kad su se stekli uvjeti za ponovno imenovanje župnika, župnik je jedno vrijeme bio podstanar u župi, te su sestre nakon 13 godina boravka ondje, 1977. napustile župnu kuću i preselile u stari Franjevački Samostan u Kloštar-Ivaniću. Muka obnove staroga i derutnog samostana. No, dragi je Bog blagoslivljao zajednicu novim zvanjima te su se sestre 1987. podijelile i osnovale novu zajednicu, opet u starom derutnom franjevačkom samostanu u Šarengradu kod Iloka. Obnoviti dva derutna samostana i prilagoditi ih potrebama života njihove klauzurne zajednice bio je veoma težak, zahtjevan i skup posao. No, samo što su se sestre zatvorile u klauzuru u Šarengradu, izbio je Domovinski rat. Sestre su zajedno sa stanovništvom onoga kraja bile protjerane i postale podstanarke u jednom dijelu samostana otaca karmelićana u Zagrebu. I razmišljale što i kako dalje. Naime, u samostanu u Šarengradu krajinska srpska vlast smjestila je starački dom. Najprije pet godina čekanja i promišljanja, a onda je nakon donošenja odluke opet pet godina trajala izgradnja novoga samostana u Breznici Đakovačkoj. Godine 2001. sestre su se vratile u Đakovačko-osječku nadbiskupiju, ali na novu adresu.

Kroz sve ratne i poratne poteškoće, dragi je Bog opet blagoslivljao zajednicu novim zvanjima, te su odmah nakon dolaska u Đakovačko-osječku nadbiskupiju sestre morale početi razmišljati o utemeljenju novog Karmela. Izvorna je želja bila povratak na korijene, u Istru. Bilo je i drugih prijedloga. Zajednica je davala svoje sestre za utemeljenje novog samostana u Albaniji, za ponovno temeljenje samostana u Sarajevu, slala u pomoć drugim zajednicama, no zbog novih zvanja potreba za podjelom i osnivanjem novoga samostana ostala je, hvala Bogu, i dalje aktualna tema zajednice.

Zahvaljujem kao dijecezanski biskup odgovoran za Karmel sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj, u svoje ime i u ime svih sestara, biskupu Zdenku Križiću i svima Vama svećenicima Gospićko-senjske biskupije što ste s radošću prihvatili osnivanje Karmela ovdje u svojoj biskupiji, u biskupskom gradu Gospiću, te što ste preuzeli najveći dio financijskih troškova i druge brige oko priprave dokumentacije i izgradnje novoga Karmela.

Zasigurno da nije lako sagraditi jedan Karmel, ali znajte da je to najmudrije ulaganje u duhovnu i pastoralnu dobrobit Vaše mlade Gospićko-senjske biskupije. Vidjet ćete brzo, draga braćo svećenici i dragi vjernici, da je Karmel veliki blagoslov i važna duhovna oaza te izvor duhovne svježine za sve članove Vaše biskupije; jer sestre su trajno sklopljene ruke, vječno svjetlo i postojani molitveni vapaj po kojemu će Bog izlijevati svoju milost na Vas svećenike i sve vas vjernike ove biskupije, kao što posljednjih tridesetak godina blagoslivlja i nas u Istočnoj Slavoniji.

Znamo da zgrade imaju smisla ako cvatu životom i svetošću. U protivnom su samo briga i balast. Molimo zato da Gospodin nastavi snažiti svetošću i duhovnim zdravljem te novim zvanjima Karmel u Breznici Đakovačkoj te da se to isto dogodi i novoj zajednici Bosonogih klauzurnih sestara karmelićanki ovdje u Gospiću.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi