Vijesti - Godišnji susret europskih dominikanskih provincijala

 

Godišnji susret europskih dominikanskih provincijala

Godišnji susret europskih dominikanskih provincijala Autor: ika
Objavljeno: 09. 06. 2020 - 23:01

Godišnji susret IEOP – a (Inter-European Order of Preachers) održan je u utorak, 9. lipnja putem Zoom aplikacije.

Naime, ovogodišnji redoviti susret trebao se odvijati u Madridu tijekom Uskrsnog tjedna, ali je zbog koronavirusa odgođen. Budući da epidemiološka situacija u svim europskim zemljama nije jednaka, te još uvijek vrijede ograničenja glede mogućnosti putovanja nakon konzultacija sa svim europskim dominikanskim provincijalima dogovoren je susret posredstvom ovoga elektroničkog medija.

Osim europskih provincijala susretu su nazočili Učitelj reda fr. Gerard Timoner i njegovi socijusi za europske regije fr. Alain Arnauld, fr. Krzystof Poplawski i fr. Miguel Angel del Rio Gonzalez.

Koordinator susreta bio je fr. Alain Arnauld, a prijevodi su bili na jezicima Reda: engleskom, francuskom i španjolskom.

Plenarno izlaganje održao je Učitelj reda, naglašavajući tri područja o kojima bi provincijali trebali razgovarati i donijeti odluke. Ponajprije je bilo riječi o promišljanju broja socijusa za Europu i mogućoj drukčijoj regionalnoj podjeli. Iduća točka je suradnja među provincijama, a posebice na području formacije. Posljednja tema bili su novi oblici apostolata.

Nakon zajedničkog razgovora o Učiteljevom izlaganju te njegovih odgovora na postavljena pitanje uslijedio je rad u jezičnim grupama.

Popodnevni dio susreta protekao je u plenarnom zasjedanju. Osim tema koja je istaknuo Učitelj reda provincijali su se dotakli i pitanja starenja zajednica, broja i profila zvanja, planiranja restrukturacije Reda na europskoj razini kao i moguće suradnje izvan do sada definiranih područja. Međusobno su također podijelili informacije o broju braće u formaciji i kućama formacije kako bi se mogla uspostaviti bilateralna suradnja u slučaju da pojedina provincija ne može odgovoriti trenutačnim formacijskim potrebama.

Francuska dominikanska provincije putem svoje mreže volontera „Dom&Go“ pozvala je sve europske provincije na primanje mladih volontera između 20 i 30 godina koji su spremni pola godine ili godinu dana boraviti u pojedinoj zajednici Reda te se baviti poučavanjem, pastoralnim radom, zdravstvom, komunikacijama ili drugim oblicima rada koje pojedina provincija kao takve prepozna. Volonteri bi boravili u zajednici braće ili sestara i sudjelovali s njima u liturgijskom životu, dok bi zajednica trebala osigurati jednoga brata ili sestru koji će pratiti volontere tijekom njihova boravka u zajednici te koordinirati njihovu djelatnost.

Budući da je ovaj susret trajao samo jedan dan, a i zbog lakše organizacije, odlučeno je da se novi susret iznova održi u naredna dva mjeseca, izvijestila je Hrvatska dominikanska provincija.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi