Vijesti - Godišnji simpozij Hrvatske pokrajine Družbe Isusove

 

Godišnji simpozij Hrvatske pokrajine Družbe Isusove

Objavljeno: 18. 05. 2013 - 00:49

Godišnji simpozij članova Hrvatske pokrajine Družbe Isusove na temu "Sentire cum Ecclesia" (Osjećati s Crkvom) održan je 18. svibnja u Zagrebu. Nakon uvodne molitve koju su pripremili skolastici, provincijal o. Ante Tustonjić istaknuo je, kako prenosi portal isusovci.hr, da je tema izabrana zbog aktualnosti sadašnjih događanja u Crkvi (poput izbora pape Franje) te ponovnog promišljanja kako možemo biti u Crkvi i za Crkvu, naglašavajući kako je osjećati s Crkvom bitna oznaka isusovačkog Reda.

O. Franjo Pšeničnjak izlagao je na temu Sentire cum Ecclesia u Družbi, ponajviše kroz pravila koja je sv. Ignacije ostavio u Duhovnim vježbama i nekim novijim dokumentima Reda, ali i obraćanjima Crkve Družbi. Istaknuo je kako je "crvena nit" koja se provlači kroz sva Ignacijeva pravila temeljan stav pohvale, a ne kritizerstva. Budući da je Družba za Crkvu i postoji da bude u Crkvi, ona mora osjećati s Crkvom, zaključio je Pšeničnjak. Drugo izlaganje, "Sentire cum Ecclesia in Croatia" biskupa Ivana Šaška, bilo je na simpoziju pročitano. U njemu je biskup istaknuo nekoliko elemenata djelovanja isusovaca kroz povijest i povezao ih s aspektima identiteta i rada koja bi Družba danas trebala imati, a koje bitno obilježava osjećanje s Crkvom.

Misu u podne predslavio je isusovački provincijal, ohrabrivši u homiliji isusovce na predan rad, ali ih i potaknuo da primijete i mnoge pozitivne i dobre elemente u njemu već prisutne – drugim riječima, na temeljni stav pohvale nasuprot negativnosti. Nakon objeda simpozij je nastavljen radom u skupinama, u kojima se raspravljalo o nekoliko tema u svezi s apostolskom perspektivom Družbe – što činimo i što možemo još činiti? Prije nego su zaključci rasprave izneseni na plenumu, o. Sebastijan Šujević, promotor zvanja u Hrvatskoj pokrajini Družbe Isusove, izložio je nešto od svojega rada – koje su perspektive, koji izazovi, koja prikladna sredstva promocije zvanja? Svaki isusovac je, na svoj način, istaknuo je o. Šujević, promotor zvanja tamo gdje živi i djeluje.(ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra započinju u utorak, 2. ožujka 2021. godine u 15.00 sati.

Korizmena duhovna obnova

U nedjelju, 21. ožujka 2021. u Crkvi sv. Antuna - Sv. Duh 31 u 15.30 sati.

Izdavaštvo

Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Umijeće traženja Božjega Lica
Umijeće traženja Božjega Lica
Posvećeni život 39-41 (2017-2019)
Posvećeni život 39-41 (2017-2019)
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi