Vijesti - Godišnji simpozij Hrvatske pokrajine Družbe Isusove

 

Godišnji simpozij Hrvatske pokrajine Družbe Isusove

Objavljeno: 18. 05. 2013 - 00:49

Godišnji simpozij članova Hrvatske pokrajine Družbe Isusove na temu "Sentire cum Ecclesia" (Osjećati s Crkvom) održan je 18. svibnja u Zagrebu. Nakon uvodne molitve koju su pripremili skolastici, provincijal o. Ante Tustonjić istaknuo je, kako prenosi portal isusovci.hr, da je tema izabrana zbog aktualnosti sadašnjih događanja u Crkvi (poput izbora pape Franje) te ponovnog promišljanja kako možemo biti u Crkvi i za Crkvu, naglašavajući kako je osjećati s Crkvom bitna oznaka isusovačkog Reda.

O. Franjo Pšeničnjak izlagao je na temu Sentire cum Ecclesia u Družbi, ponajviše kroz pravila koja je sv. Ignacije ostavio u Duhovnim vježbama i nekim novijim dokumentima Reda, ali i obraćanjima Crkve Družbi. Istaknuo je kako je "crvena nit" koja se provlači kroz sva Ignacijeva pravila temeljan stav pohvale, a ne kritizerstva. Budući da je Družba za Crkvu i postoji da bude u Crkvi, ona mora osjećati s Crkvom, zaključio je Pšeničnjak. Drugo izlaganje, "Sentire cum Ecclesia in Croatia" biskupa Ivana Šaška, bilo je na simpoziju pročitano. U njemu je biskup istaknuo nekoliko elemenata djelovanja isusovaca kroz povijest i povezao ih s aspektima identiteta i rada koja bi Družba danas trebala imati, a koje bitno obilježava osjećanje s Crkvom.

Misu u podne predslavio je isusovački provincijal, ohrabrivši u homiliji isusovce na predan rad, ali ih i potaknuo da primijete i mnoge pozitivne i dobre elemente u njemu već prisutne – drugim riječima, na temeljni stav pohvale nasuprot negativnosti. Nakon objeda simpozij je nastavljen radom u skupinama, u kojima se raspravljalo o nekoliko tema u svezi s apostolskom perspektivom Družbe – što činimo i što možemo još činiti? Prije nego su zaključci rasprave izneseni na plenumu, o. Sebastijan Šujević, promotor zvanja u Hrvatskoj pokrajini Družbe Isusove, izložio je nešto od svojega rada – koje su perspektive, koji izazovi, koja prikladna sredstva promocije zvanja? Svaki isusovac je, na svoj način, istaknuo je o. Šujević, promotor zvanja tamo gdje živi i djeluje.(ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi