Vijesti - Glazbeno-poetska večer i izložba slika sestre Marije od Presvetog Srca, Anke Petričević

 

Glazbeno-poetska večer i izložba slika sestre Marije od Presvetog Srca, Anke Petričević

Glazbeno-poetska večer i izložba slika sestre Marije od Presvetog Srca, Anke Petričević Autor: ika
Objavljeno: 28. 09. 2021 - 14:51

U organizaciji Umjetničke Udruge Sebastian Art i Udruge sestre Marije u Dubrovniku je uoči blagdana sv. Mihovila 28. rujna upriličena je glazbeno-poetska večer i izložba slika sestre Marije od Presvetog Srca, Anke Petričević, pod naslovom „Ave Marija“.

O izložbi slika koje je sestra Marija darovala Gradu Imotskom govorio je fra dr. sc. Stipe Nosić, rodom iz Lovreća, bivši gvardijan Samostana Male braće u Dubrovniku koji je i otvorio izložbu.

Tekst za katalog izložbe pripremila je mr. art. Antonija Gudelj, grafičarka, pod naslovom „Asketska kneginja modernog doba“. Te večeri sestra Marija je slavila 60. obljetnicu polaganja  strogih zavjeta u Samostanu sv. Klare u Splitu. Zakoračila je u 92. godinu i još plodonosno radi jer joj je nedavno izišla knjiga intervjua koju će Udruga sestra Marija uskoro predstaviti. Javnosti je poznato književno-teološko stvaralaštvo sestre Marije, ali je manje poznato da se cijeli život bavila slikarstvom.

Godine 1998. imala je samostalnu izložbu likovnih djela u Širokom Brijegu kada joj je Franjevačka galerija Široki Brijeg izdala monografiju pod nazivom „Sestra Marija“. Ove godine izlagala je u Imotskom i sada u Dubrovniku.

U biblioteci „Symposion“, osnovanoj 1976. objavila je 120 svojih djela i 200 naslova asketsko- mistične tematike. Za svoj dugogodišnji plodonosni rad dobila je niz nagrada.

O životu i djelu sestre Marije govorila je Branka Buljan, predsjednica Udruge sestre Marije, naglasivši da je sestra Marija objavila više studijskih radova, zbirki pjesama i poema, knjiga, eseja, meditacija, drama, dramoleta, recitala, monografija i intervjua te meditativne i autobiografske proze. Surađuje s mnogim časopisima religioznog usmjerenja i zastupljena je u mnogim antologijama. Diplomirala je književnost 1956. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i 1976. Studij teologije na Filozofskom institutu Družbe Isusove u Zagrebu.

Namjera Udruge bila je prikazati život sestre Marije u književnom i likovnom stvaralaštvu uz izvatke njenog literarnog i poetskog stvaralaštva u kojem su sudjelovali: Branka Buljan, Irja Jerković, Mislava Jonjić, Josipa Jelavić, Matea Mustapić, Josip Čenić i Vinko Čenić.

Tijekom programa publiku je oduševila Pjesma Trstenu, Anđelke Petričević Čenić, hrvatske uznice, a ista je ove godine postavljena na kamen-ploču uz spomen na hrvatske branitelje iz Imotskoga (Imotske krajine) poginulih u Domovinskom ratu na dubrovačkom području. Istu pjesmu je uglazbio i izveo njen sin Josip Čenić.

Pjesme sestre Marije: Pusti me majko, Ave Marija, Molitva i Rasvijetljen brod također je uglazbio i izveo Josip Čenić. Izbor iz djela pripremila je Branka Buljan.

U prepunoj dvorani galerije Sebastian dogodila se ljepota književnog, likovnog, mistično-poetskog, kao i glazbenog doživljaja. Izložba je otvorena do 1. studenoga.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi