Vijesti - Generalni kapitul Kćeri Božje ljubavi i izbor novog generalnog vodstva

 

Generalni kapitul Kćeri Božje ljubavi i izbor novog generalnog vodstva

Generalni kapitul Kćeri Božje ljubavi i izbor novog generalnog vodstva Objavljeno: 16. 07. 2013 - 15:41

Družba Kćeri Božje ljubavi slavi od 5. do 25. srpnja 2013. svoj 26. generalni kapitul u Grottaferrati kraj Rima. Trideset i devet članica Kapitula, iz osam provincija i dvije viceprovincije družbe, između kojih provincijalna glavarica s. M. Elvira Tadić i četiri delegatkinje iz Provincije Božje providnosti sa sjedištem u Zagrebu, zajednički razmišljaju o temi Kapitula: Kristova ljubav ispunjava naša srca i potiče nas na evangelizaciju. Kapitul si je uzeo za cilj probuditi u Družbi žar za ponovno otkrivanje radosti vjere i novo pronalaženje oduševljenja u prenošenju vjere životom potpuno darovanim Trojedinome Bogu.

Sestre kapitularke su 13. srpnja izabrale novu vrhovnu glavaricu Družbe: sestru Mariju Dulce Adams iz Južnog Brazila, koja će voditi Družbu narednih šest godina. U tome će joj pomagati četiri vrhovne savjetnice, izabrane 15. srpnja:

  • s. M. Benwenuta Kaczocha, zamjenica vrhovne glavarice (Poljska),
  • s. M. Nivalda V. Montenegro (Sjeveroistočni Brazil),
  • s. Danica Sanader (Hrvatska),
  • s. Martina Holzer (Austrija).

Karizma Družbe je "činiti vidljivom ljubav nevidljivoga Boga", u raznim apostolskim djelovanjima, posebno na odgojnom području, što 1105 sestara ostvaruje u 20 zemalja svijeta: Albaniji, Argentini, Austriji, Boliviji, Bosni i Hercegovini, Brazilu, Češkoj, Ekvadoru, Engleskoj, Hrvatskoj, Italiji, Kosovu, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Slovačkoj, Švicarskoj, Ukrajini i Ugandi.

Družbu je 21. studenoga 1868. u Beču osnovala Službenica Božja Majka Franziska Lechner, rođena 1. siječnja 1833. u Edlingu, u Bavarskoj (Njemačka). Franziska osniva Družbu Kćeri Božje ljubavi sa željom i nakanom da svaka članica Družbe bude službenica i oruđe neizmjerne Božje ljubavi, posebno se brinući za odgoj i obrazovanje djevojaka, pomažući im pronaći pravi smisao života. Majka Franziska potrošila je svoj život za slavu Božju i za spasenje duša, te je 14. travnja 1894., u 62. godini života, svoj duh predala u ruke Očeve. Njezini zemni ostaci nalaze se u Breitenfurtu, u blizini Beča, a 20. studenoga 2005. u Beču je otvoren biskupijski proces za njezino proglašenje blaženom.

Provincija Božje providnosti ima svoje početke u misijskom duhu Majke Franziske, koja je oduševljeno prihvatila poziv prvoga vrhbosanskoga nadbiskupa Josipa Stadlera, da odgojno radi s djevojkama i otvori škole u njegovoj nadbiskupiji. Majka Franziska stigla je u Sarajevo s dvije sestre 28. travnja 1882. sa ciljem: Božju ljubav utjeloviti osnivanjem odgojnih zavoda u kojima će se mladome naraštaju ulijevati u dušu kršćanske i ljudske vrjednote. Uz pomoć i savjet Nadbiskupa započela je izgradnju samostana, škola i internata.

Sestre su s puno ljubavi i požrtvovnosti razvijale svoju djelatnost u Sarajevu i drugim mjestima Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Nažalost, taj plodni rad je prekinut poslije II. svjetskoga rata, kada sestre ostaju bez svojih samostana i škola. Tada je važno područje djelovanja postao župski apostolat te sestre odgajaju u vjeri katehizacijom, vođenjem crkvenih zborova, okupljanjem djece i mladih, uređivanjem crkava i drugim aktivnostima. I u tim poratnim vremenima sestre su osnivale dječje vrtiće i na taj način pomagale obiteljima u odgoju njihove djece. Uspostavom demokracije sestrama je omogućen rad u osnovnim i srednjim školama u vjeronaučnoj i predmetnoj nastavi. Osim te, ponovno oživljene prvotne odgojno-prosvjetne djelatnosti sestara,ostala područja apostolata su: župna katehizacija i drugi oblici djelovanja u župi, animiranje liturgije i vođenje crkvenih zborova, pastoral mladih i duhovnih zvanja, rad s djevojkama u internatima, odgoj u dječjim vrtićima i u domovima za nezbrinutu djecu, rad u bolnicama i domovima za starije i nemoćne, te izrada liturgijskoga ruha.

Svojim životom posvećenim Bogu po svetim zavjetima čistoće, siromaštva i poslušnosti, u molitvi i sestrinskome zajedništvu, za Boga i Njegovo kraljevstvo danas radi 255 sestara Provincije Božje providnosti, vođene geslom koje im je u baštinu ostavila Utemeljiteljica: "Sveza Boga, za siromahe i za našu Družbu". Trenutno se četiri novakinje, dvije postulantice i 5 kandidatica u Zagrebu i u Skadru u Albaniji, pod vodstvom svojih odgajateljica, pripremaju za redovnički život da bi mogle svojim bližnjima "činiti dobro, darivati radost, usrećivati i voditi u nebo", kako je svojim duhovnim kćerima naložila Majka Franziska.

Ovo su načelo herojski živjele i prolijevanjem vlastite krvi zapečatile Drinske mučenice: s. Jula Ivanišević, s. Berchmana Leidenix, s. Krizina Bojanc, s. Antonija Fabjan, s. Bernadeta Banja, koje je kardinal Angelo Amato proglasio blaženima u Sarajevu 24. rujna 2011. Njihov nam zagovor pomaže u životnim borbama i njihov primjer nas hrabri da se ni uz cijenu trpljenja ne odijelimo od Gospodina i Njegove ljubavi.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi