Vijesti - Generalni poglavar Družbe Isusove od 21. do 23. ožujka u Hrvatskoj

 

Generalni poglavar Družbe Isusove od 21. do 23. ožujka u Hrvatskoj

Generalni poglavar Družbe Isusove od 21. do 23. ožujka u Hrvatskoj Autor: ika
Objavljeno: 09. 03. 2019 - 07:51

Nakon deset godina od posljednjeg posjeta vrhovnog poglavara Družbe Isusove o. Adolfa Nicolása Zagrebu u rujnu 2009. godine, Republiku Hrvatsku će od 21. do 23. ožujka posjetiti generalni poglavar Družbe Isusove o. Arturo Sosa Abascal. Glavna tema posjeta o. Sose bit će osnaživanje i učvršćivanje dugogodišnje isusovačke tradicije u Republici Hrvatskoj te djelovanje i usmjeravanje na trenutačne i buduće potrebe pastorala Družbe u regiji.

Posjet o. Sose Republici Hrvatskoj bit će usmjeren podjednako na lokalne i globalne teme te njihovu međusobnu povezanost u budućem djelovanju Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

O. Arturo Sosa prvenstveno je pozvan na središnji događaj cjelokupnog posjeta, a to je obilježavanje 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu te 30. obljetnice isusovačkog Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, na zagrebačkom Jordanovcu. Središnja svečanost obilježavanja navedenog događaja održat će se 21. ožujka u 10.30 sati (u dvorani Antun Bauer na Jordanovcu). Bit će upriličeni govori vrhovnog poglavara Družbe Isusove o. Artura Sose, provincijala Družbe Isusove o. Dalibora Renića, rektora Sveučilišta Damira Borasa i dekana Fakulteta o. Ivana Kopreka. Premda intelektualni apostolat Družbe Isusove nije više izdvojen u dijelu Univerzalnih apostolskih preferencija, prilikom posjeta o. Sosa naznačit će važnost Družbe Isusove u izgradnji hrvatskog društva znanja kroz povijest i danas. U generalovoj pratnji bit će o. Tomasz Kot iz Poljske, asistent za srednju i istočnu Europu.

Drugog dana posjeta o. Sosa će posjetiti Isusovačku klasičnu gimnaziju u Osijeku te održati kratko predavanje o značenju ignacijanske pedagogije u razvoju mladih ljudi. Nakon povratka iz Osijeku u kasnim poslijepodnevnim satima, general će predvoditi euharistijsko slavlje u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu u 19 sati. Tijekom mise trojica isusovaca položit će svoje zadnje svečane zavjete. Nakon toga će se u Velikoj dvorani u dvorištu Rezidencije Družbe Isusove održati susret s predstavnicima laičkih organizacija i udruga koje u svom djelovanju surađuju s Družbom Isusovom.

Konferencija za novinare održat će se neposredno nakon središnje svečanosti u četvrtak 21. ožujka u 12 sati (u Vijećnici Fakulteta).

O. Arturo Sosa je funkciju generalnog poglavara Družbe Isusove preuzeo 14. listopada 2016. godine. Rođen je u Caracasu u Venezueli 12. studenoga 1948. godine. Teologiju je studirao u Rimu, a doktorat iz političkih znanosti stekao je na Središnjem sveučilištu u Venezueli. Bio je direktor revije Sic, profesor na katoličkome sveučilištu u Venezueli, na Sveučilištu Georgetown u SAD-u, te rektor Katoličkog sveučilišta Tachira. Od jezika govori španjolski, talijanski, engleski te razumije francuski. Posebno istaknute teme njegova dosadašnjeg mandata su osobni i zajednički duhovni život članova Družbe Isusove, suradnja, pomirenje, solidarnost s isključenima i najranjivijima, te intelektualni apostolat u korelaciji s duhovnim apostolatom. Sredinom veljače generalni poglavar o. Arturo Sosa objavio je Opće apostolske preferencije Družbe Isusove za sljedećih deset godina. Za razdoblje od 2019. do 2029. izdvojene su četiri apostolske preferencije: Pokazivati put prema Bogu kroz duhovne vježbe i razlučivanje; Hodati sa siromasima, odbačenima od svijeta, onima čije je dostojanstvo pogaženo, u poslanju pomirenja i pravednosti; Pratiti mlade u stvaranju nadom ispunjene budućnosti; Surađivati u skrbi o našem zajedničkom domu Preferencije je potvrdio sam Sveti Otac, naglasivši da je “prva preferencija ključna jer kao osnovni uvjet pretpostavlja odnos isusovca s Gospodinom u osobnom i zajedničkom molitvenom životu i razlučivanju”. K tome je dodao: “Bez ovog molitvenog stava, ostale preferencije neće uroditi plodom”.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Odgoda susreta

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19, svi planirani susreti odgađaju se do daljnjega.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi