Vijesti - Generalna skupština europskih redovnika i redovnica

 

Generalna skupština europskih redovnika i redovnica

Objavljeno: 21. 02. 2004 - 23:03

Generalna skupština Unije europskih konferencija viših redovničkih poglavarica i poglavara (UCESM) održala se od 16. do 22. veljače u Ljubljani. Središnja tema Generalne skupštine bila je "Doprinos posvećenog života u stvaranju etičke savjesti u multikulturalnoj Europi". Misu na početku susreta predvodio je ljubljanski nadbiskup Franc Rode, a koncelebrirali su biskupi mariborski Franc Kramberger i koparski Metod Pirih, te brojni provincijali.

Na početku mise potpredsjednica UCESM-a s. Margareth Scott pozdravila je novoga prefekta Kongregacije za posvećeni život, izrazivši mu zahvalnost i ujedno radost što je kao novoimenovani prefekt prihvatio predvoditi misno slavlje upravo za redovnike, sudionike Generalne skupštine u Ljubljani. Nadbiskup Rode pozvao je redovnice i redovnike na još veću zauzetost na polju nove evangelizacije, odnosno da ne dopuste da Crkvu i njezino redovništvo zahvati pošast sekularizacije i odvajanja od Krista, izvora i počela spasenja.

Uz redovničke provincijalke i provincijale u radu Generalne skupštine sudjelovali su i predstavnici različitih crkvenih tijela, kao što su: Kongregacija za redovnike i društva apostolskog života, Unija generalnih poglavara i poglavarica, Vijeće europskih BK, Konfederacija latinoameričkih redovnika, RENOVABIS itd. Hrvatske redovnice i redovnike predstavljali su s. Kornelija Zorić, članica Vijeća HUVRP, s. Petra Vidaković, tajnica HUVRP, fr. Ivan Iko Mateljan, predsjednik HKVRP, i fra Marko Puškarić, član Tajništva HKVRP.

Drugi dan 11. Generalne skupštine Unije europskih konferencija viših redovničkih poglavarica i poglavara UCESM-a, 17. veljače, započeo je izlaganjem dosadašnjeg predsjednika UCESM-a o. Jesusa Leceae, koji je podsjetio redovničke poglavarice i poglavare na obvezu da budu mostovi između evanđelja i ljudi, prije svega mlađih osoba. Različitosti redovnika Europljana naše su bogatstvo i poziv na međusobnu suradnju na svim poljima rada. Ostanite aktivni i puni životnosti u svom radu, poručio je okupljenim redovnicama i redovnicima njihov predsjednik, koji nakon četiri godine službe odlazi na novu, jer je nedavno izabran za generalnog poglavara svoje zajednice.

Simboličnim postavljanjem samoljepljivih stopa na veliku kartu Europe, stopa u nacionalnim bojama i s porukama ispisanim na njima, okupljeni redovnici iz 23 zemlje željeli su izraziti svoju želju da njihov hod Europom postane izvor duhovnog obogaćenja za sve ljude s kojima se susreću.

Na kraju toga simboličkog čina zajedničkog hoda prisutnima se obratio o. Slavko Stermšek, predsjednik slovenskih redovnica i redovnika, iznijevši osnovne značajke života i rada Crkve u Sloveniji i redovničkog zalaganja na raznim poljima crkvenog djelovanja.

Prvo predavanje okupljenima održao je o. Timothy Radcliffe, nekadašnji dominikanski general. Govorio je o središnjoj temi Generalne skupštine, odnosno o doprinosu posvećenog života izgradnji etičke savjesti, stavivši naglasak na neke od važnijih vrijednosti do kojih mladi danas osobito puno drže. To su: sloboda, tolerancija i ljudska prava. Usporedio je život današnje mladeži s hodočašćem, odnosno s traženjem nečega ili nekoga tko će im pokazati istinski smisao ovoga i budućega života. Uloga redovništva trebala bi biti ta da tim tražiteljima pomažu u pronalaženju životnog smisla, da ih podupiru u njihovim nastojanjima i da im pomažu u pronalaženju Boga.

U nastavku rada 11. generalne skupštine Unije europskih konferencija viših redovničkih poglavarica i poglavara (UCESM) 20. veljače je za novog predsjednika UCESM-a izabran o. August Huelsmann iz Njemačke, a za potpredsjednicu s. Adrien Peko iz Mađarske. Mandat im je četiri godine.

Predavanja tijekom skupštine o temi "Doprinos redovničkog života izgradnji etičke savjesti u multikulturalnoj Europi" održali su bivši dominikanski general o. Timothy Radcliffe, zatim beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, te direktorica privatne gimnazije u Beču s. Beatrix Mayrhofer. Iz njihovih predavanja, iz rada u skupinama i iz plenarnih rasprava dade se naslutiti da europsko redovništvo, unatoč smanjenom broju i nedostatku novih zvanja još uvijek svojim životom i radom može svjedočiti radosnu nadu pripadnosti Bogu i ljubavi prema svakom čovjeku. Rečeno je da različitost i prihvaćanje tih europskih različitosti vodi do još bogatije međusobne komunikacije naroda i skupina. Različitosti su veoma konkretne, ali ujedno su i izazov za zajedništvo u toj različitosti. Redovnice i redovnici pozvani su svakodnevno učiti živjeti zajedno s onima koji su na bilo koji način drugačiji od njih - bilo u samostanima, bilo na polju vlastitog rada. Potrebna je i strpljivost u svemu i molitva Duhu Svetom da upravlja sve različitosti prema napretku i rastu općeg dobra. Anđelove riječi "Gospodin s tobom", upućene Djevici Mariji, i redovništvu su poziv da nikada iz vida ne izgubi tu stvarnost da je Bog onaj koji prati čovjeka na njegovu putu rasta - pa i onda kada Božji putovi nisu jasni ili su posve krivudavi. Svoj veliki doprinos posvećene osobe još uvijek mogu dati u izgradnji etičke savjesti Europljana, napose promičući slobodu, toleranciju i ljudska prava, odnosno pomažući novim naraštajima da pronađu životni smisao koji je u Bogu.

U tijeku posjeta cistercitskoj opatiji Stična 19. veljače, odnosno razgledavajući muzej povijesti i razvoja kršćanstva u Sloveniji, sudionici Generalne skupštine UCESM-a mogli su jasno uočiti uspone i padove u tome razvojnom procesu, ali i sigurnu ruku Božje Providnosti koja upravlja svim zbivanjima ljudske povijesti, pa i životom redovničkih zajednica. U tijeku posjeta Stični europski provincijali i provincijalke imali su prigodu susresti se s opatom Antonom Nadrahom, s višim redovničkim poglavaricama i poglavarima iz Slovenije, kao i s apostolskim nuncijem u Republici Sloveniji nadbiskupom Santosom Abrilom y Castellom i s ljubljanskim pomoćnim biskupom Andrejem Glavanom, zaduženim za osobe posvećenog života u Sloveniji.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Predbilježbe za četvrti nastavni ciklus studija „Teologije posvećenog života“

Od 1. listopada 2019. započinje četvrti dvogodišnji ciklus nastave TPŽ-a u Zagrebu. U tijeku su predbilježbe.

Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Skupština Hrvatske redovničke konferencije

16. i 17. listopada 2019. u franjevačkom samostanu u Dubravi, Av. Gojka Šuška 2, Zagreb. 

Dani crkvene glazbe 2019. - Instrumentalna glazba u liturgiji

18. i 19. listopada 2019. na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu

Seminar za sestre koje rade u kućnim poslovima

28. - 31. listopada 2019. u Duhovnom centru "Oaza sv. Marije Krucifikse" na Kamenu, Sv. Mihovila 43, Split.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja

Linkovi