Vijesti - Generalna skupština europskih redovnika i redovnica

 

Generalna skupština europskih redovnika i redovnica

Objavljeno: 21. 02. 2004 - 23:03

Generalna skupština Unije europskih konferencija viših redovničkih poglavarica i poglavara (UCESM) održala se od 16. do 22. veljače u Ljubljani. Središnja tema Generalne skupštine bila je "Doprinos posvećenog života u stvaranju etičke savjesti u multikulturalnoj Europi". Misu na početku susreta predvodio je ljubljanski nadbiskup Franc Rode, a koncelebrirali su biskupi mariborski Franc Kramberger i koparski Metod Pirih, te brojni provincijali.

Na početku mise potpredsjednica UCESM-a s. Margareth Scott pozdravila je novoga prefekta Kongregacije za posvećeni život, izrazivši mu zahvalnost i ujedno radost što je kao novoimenovani prefekt prihvatio predvoditi misno slavlje upravo za redovnike, sudionike Generalne skupštine u Ljubljani. Nadbiskup Rode pozvao je redovnice i redovnike na još veću zauzetost na polju nove evangelizacije, odnosno da ne dopuste da Crkvu i njezino redovništvo zahvati pošast sekularizacije i odvajanja od Krista, izvora i počela spasenja.

Uz redovničke provincijalke i provincijale u radu Generalne skupštine sudjelovali su i predstavnici različitih crkvenih tijela, kao što su: Kongregacija za redovnike i društva apostolskog života, Unija generalnih poglavara i poglavarica, Vijeće europskih BK, Konfederacija latinoameričkih redovnika, RENOVABIS itd. Hrvatske redovnice i redovnike predstavljali su s. Kornelija Zorić, članica Vijeća HUVRP, s. Petra Vidaković, tajnica HUVRP, fr. Ivan Iko Mateljan, predsjednik HKVRP, i fra Marko Puškarić, član Tajništva HKVRP.

Drugi dan 11. Generalne skupštine Unije europskih konferencija viših redovničkih poglavarica i poglavara UCESM-a, 17. veljače, započeo je izlaganjem dosadašnjeg predsjednika UCESM-a o. Jesusa Leceae, koji je podsjetio redovničke poglavarice i poglavare na obvezu da budu mostovi između evanđelja i ljudi, prije svega mlađih osoba. Različitosti redovnika Europljana naše su bogatstvo i poziv na međusobnu suradnju na svim poljima rada. Ostanite aktivni i puni životnosti u svom radu, poručio je okupljenim redovnicama i redovnicima njihov predsjednik, koji nakon četiri godine službe odlazi na novu, jer je nedavno izabran za generalnog poglavara svoje zajednice.

Simboličnim postavljanjem samoljepljivih stopa na veliku kartu Europe, stopa u nacionalnim bojama i s porukama ispisanim na njima, okupljeni redovnici iz 23 zemlje željeli su izraziti svoju želju da njihov hod Europom postane izvor duhovnog obogaćenja za sve ljude s kojima se susreću.

Na kraju toga simboličkog čina zajedničkog hoda prisutnima se obratio o. Slavko Stermšek, predsjednik slovenskih redovnica i redovnika, iznijevši osnovne značajke života i rada Crkve u Sloveniji i redovničkog zalaganja na raznim poljima crkvenog djelovanja.

Prvo predavanje okupljenima održao je o. Timothy Radcliffe, nekadašnji dominikanski general. Govorio je o središnjoj temi Generalne skupštine, odnosno o doprinosu posvećenog života izgradnji etičke savjesti, stavivši naglasak na neke od važnijih vrijednosti do kojih mladi danas osobito puno drže. To su: sloboda, tolerancija i ljudska prava. Usporedio je život današnje mladeži s hodočašćem, odnosno s traženjem nečega ili nekoga tko će im pokazati istinski smisao ovoga i budućega života. Uloga redovništva trebala bi biti ta da tim tražiteljima pomažu u pronalaženju životnog smisla, da ih podupiru u njihovim nastojanjima i da im pomažu u pronalaženju Boga.

U nastavku rada 11. generalne skupštine Unije europskih konferencija viših redovničkih poglavarica i poglavara (UCESM) 20. veljače je za novog predsjednika UCESM-a izabran o. August Huelsmann iz Njemačke, a za potpredsjednicu s. Adrien Peko iz Mađarske. Mandat im je četiri godine.

Predavanja tijekom skupštine o temi "Doprinos redovničkog života izgradnji etičke savjesti u multikulturalnoj Europi" održali su bivši dominikanski general o. Timothy Radcliffe, zatim beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, te direktorica privatne gimnazije u Beču s. Beatrix Mayrhofer. Iz njihovih predavanja, iz rada u skupinama i iz plenarnih rasprava dade se naslutiti da europsko redovništvo, unatoč smanjenom broju i nedostatku novih zvanja još uvijek svojim životom i radom može svjedočiti radosnu nadu pripadnosti Bogu i ljubavi prema svakom čovjeku. Rečeno je da različitost i prihvaćanje tih europskih različitosti vodi do još bogatije međusobne komunikacije naroda i skupina. Različitosti su veoma konkretne, ali ujedno su i izazov za zajedništvo u toj različitosti. Redovnice i redovnici pozvani su svakodnevno učiti živjeti zajedno s onima koji su na bilo koji način drugačiji od njih - bilo u samostanima, bilo na polju vlastitog rada. Potrebna je i strpljivost u svemu i molitva Duhu Svetom da upravlja sve različitosti prema napretku i rastu općeg dobra. Anđelove riječi "Gospodin s tobom", upućene Djevici Mariji, i redovništvu su poziv da nikada iz vida ne izgubi tu stvarnost da je Bog onaj koji prati čovjeka na njegovu putu rasta - pa i onda kada Božji putovi nisu jasni ili su posve krivudavi. Svoj veliki doprinos posvećene osobe još uvijek mogu dati u izgradnji etičke savjesti Europljana, napose promičući slobodu, toleranciju i ljudska prava, odnosno pomažući novim naraštajima da pronađu životni smisao koji je u Bogu.

U tijeku posjeta cistercitskoj opatiji Stična 19. veljače, odnosno razgledavajući muzej povijesti i razvoja kršćanstva u Sloveniji, sudionici Generalne skupštine UCESM-a mogli su jasno uočiti uspone i padove u tome razvojnom procesu, ali i sigurnu ruku Božje Providnosti koja upravlja svim zbivanjima ljudske povijesti, pa i životom redovničkih zajednica. U tijeku posjeta Stični europski provincijali i provincijalke imali su prigodu susresti se s opatom Antonom Nadrahom, s višim redovničkim poglavaricama i poglavarima iz Slovenije, kao i s apostolskim nuncijem u Republici Sloveniji nadbiskupom Santosom Abrilom y Castellom i s ljubljanskim pomoćnim biskupom Andrejem Glavanom, zaduženim za osobe posvećenog života u Sloveniji.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
„Za nove mladice“ - humanitarna prodajna likovna izložba zaklade „Marija De Mattias“
  • Svečano otvaranje izložbe bit će u srijedu 20. lipnja u 18 sati. u prostorijama samostana u Miramarskoj cesti 100.

Izdavaštvo

Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Vijesti
Vijesti
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Vijesti
Vijesti
Za novo vino nove mješine
Za novo vino nove mješine
Naviještajte
Naviještajte

Linkovi