Vijesti - “Fratri bosanski u stripu. Na svoj račun – na svoj način”

 

“Fratri bosanski u stripu. Na svoj račun – na svoj način”

“Fratri bosanski u stripu. Na svoj račun – na svoj način” Autor: ika/hkvrpp/fb
Objavljeno: 15. 05. 2015 - 15:10

Smijem se, dakle postojim

"Fratri bosanski u stripu. Na svoj račun – na svoj način" naslov je knjige koja je 15. svibnja predstavljena u Vijećnici grada Zagreba. Autori su fra Tomislav Brković i magistar animiranog filma Marko Dješka. Knjiga je izašla u nakladi Franjevačkog samostana Rama – Šćit.

Na prostoru bivše države nitko još nije napravio strip o fratrima, rekao je autor Dješka te istaknuo da je to ujedno i velika podrška mediju stripa koji se bori s drugim medijima. 

Vladimir Šagadin, izdavač stripova i publicist, istaknuo je kako je ovaj strip "univerzalan smijeh" jer ide na svoj račun. Izrazio je zadovoljstvo da se vidi i takva jedna veselija Crkva i bliža narodu i "raji". "U ovim tužnim vremenima preostaje nam samo da se smijemo i to ako je ikako moguće sami sebi jer jedino tako možemo izaći na kraj sa samim sobom", kazao je Šagadin.

Predstavljajući knjigu dr. Ivan Markešić zaključio je da "povijest svjetskih civilizacija svjedoči o ulasku komičnoga u sakralno. To se ne događa da bi groteskno i komično obezvrijedilo sakralno nego da bi, kao u ovom slučaju bosanskih fratara, komično otvorilo i omogućilo pristup sakralnome čineći ga profanim ali istodobno i afirmativnim". Naglasio je kako u ovom stripu ništa nije izmišljeno nego je sve uzeto iz života bosanske franjevačke zajednice. "I Andrićevi i fra Tomislavovi fratri ne bježe od ovostranosti, od svakodnevnoga života i svladavanja nedaća koje ih zadese, ali to su fratri kojima je čovjek na prvom mjestu iznad nacionalne i religijske pripadnosti", kazao je dr. Markešić.

Fra Tomislavu Brkoviću, gvardijanu Franjevačkog samostana Rama – Šćit ovo je četvrta knjiga. Prije je objavio tri knjige "Fratri u zgodama i nezgodama". Naglasio je kako se svi smijemo na istom jeziku. Bosna i Hercegovina posebno je obilježena razdobljem u kojem nema dovoljno smijeha. Pozvao je sve da tom umornom i ratom opterećenom zemljom pronose što više smijeha.

Knjiga "Fratri bosanski u stripu. Na svoj račun – na svoj način" sadrži i tekstove "Predgovora" autora Fra Tomislava Brkovića, "Rideo ergo sum" - (Smijem se, dakle postojim) Ivana Markešića, "Fratri i smijeh" koji potpisuje Miljenko Jergović te "Pogovor" Vladimira Šagadina.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

"Pozvani i poslani"
emisija o redovništvu

 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Spomendana blaženih Drinskih mučenica u zagrebačkoj katedrali

15. prosinca 2019. u zagrebačkoj katedrali u 18 sati.

Adventska duhovna obnova za redovnice i redovnike u Zagrebu

15. prosinca 2019. (Treća nedjelja Došašća) u 15.30 u crkvi sv. Franje, Kaptol 9, Zagreb

Škola emocija

Kako povećati emocionalnu inteligenciju i postići afektivnu zrelost

Interdisciplinarni tečaj za redovnike, svećenike, bogoslove, novake i novakinje

Od 30. siječnja do 2. travnja 2020.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti

Linkovi