Vijesti - “Fratri bosanski u stripu. Na svoj račun – na svoj način”

 

“Fratri bosanski u stripu. Na svoj račun – na svoj način”

“Fratri bosanski u stripu. Na svoj račun – na svoj način” Autor: ika/hkvrpp/fb
Objavljeno: 15. 05. 2015 - 15:10

Smijem se, dakle postojim

"Fratri bosanski u stripu. Na svoj račun – na svoj način" naslov je knjige koja je 15. svibnja predstavljena u Vijećnici grada Zagreba. Autori su fra Tomislav Brković i magistar animiranog filma Marko Dješka. Knjiga je izašla u nakladi Franjevačkog samostana Rama – Šćit.

Na prostoru bivše države nitko još nije napravio strip o fratrima, rekao je autor Dješka te istaknuo da je to ujedno i velika podrška mediju stripa koji se bori s drugim medijima. 

Vladimir Šagadin, izdavač stripova i publicist, istaknuo je kako je ovaj strip "univerzalan smijeh" jer ide na svoj račun. Izrazio je zadovoljstvo da se vidi i takva jedna veselija Crkva i bliža narodu i "raji". "U ovim tužnim vremenima preostaje nam samo da se smijemo i to ako je ikako moguće sami sebi jer jedino tako možemo izaći na kraj sa samim sobom", kazao je Šagadin.

Predstavljajući knjigu dr. Ivan Markešić zaključio je da "povijest svjetskih civilizacija svjedoči o ulasku komičnoga u sakralno. To se ne događa da bi groteskno i komično obezvrijedilo sakralno nego da bi, kao u ovom slučaju bosanskih fratara, komično otvorilo i omogućilo pristup sakralnome čineći ga profanim ali istodobno i afirmativnim". Naglasio je kako u ovom stripu ništa nije izmišljeno nego je sve uzeto iz života bosanske franjevačke zajednice. "I Andrićevi i fra Tomislavovi fratri ne bježe od ovostranosti, od svakodnevnoga života i svladavanja nedaća koje ih zadese, ali to su fratri kojima je čovjek na prvom mjestu iznad nacionalne i religijske pripadnosti", kazao je dr. Markešić.

Fra Tomislavu Brkoviću, gvardijanu Franjevačkog samostana Rama – Šćit ovo je četvrta knjiga. Prije je objavio tri knjige "Fratri u zgodama i nezgodama". Naglasio je kako se svi smijemo na istom jeziku. Bosna i Hercegovina posebno je obilježena razdobljem u kojem nema dovoljno smijeha. Pozvao je sve da tom umornom i ratom opterećenom zemljom pronose što više smijeha.

Knjiga "Fratri bosanski u stripu. Na svoj račun – na svoj način" sadrži i tekstove "Predgovora" autora Fra Tomislava Brkovića, "Rideo ergo sum" - (Smijem se, dakle postojim) Ivana Markešića, "Fratri i smijeh" koji potpisuje Miljenko Jergović te "Pogovor" Vladimira Šagadina.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

Euharistijsko slavlje: 2. veljače 2022. u 18.30 sati u Crkvi Bezgrešnog Srca Marijina (Jordanovac 110, Zagreb)

Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 1. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Stručni skup za djelatnike u katoličkim vrtićima

1. - 2. travnja 2022. (DV Sveti Josip, Granešina - Zagreb)

Korizmena duhovna obnova

3. travnja 2022. u 15.30 sati (Crkva sv. Antuna - Sveti Duh 31, Zagreb); tema: "Križ"; voditelj: o. Srećko Rimac, OCD

Vijećanje redovničkih odgojitelj(ic)a

Međugorje, 29. travnja - 1. svibnja 2022., Dinamika duhovnog života posvećenih osoba pred izazovima suvremenog svijeta
Voditelji: s. Nela Gašpar, FDC i o. Franjo Podgorelec, OCD
Prijave: do 22. travnja 2022.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 3 (2021)
Vijesti 3 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi