Vijesti - Franjevci konventualci na zagrebačkom Svetom Duhu završili su trodnevnu proslavu Duhova

 

Franjevci konventualci na zagrebačkom Svetom Duhu završili su trodnevnu proslavu Duhova

Autor: ika
Objavljeno: 05. 06. 2017 - 14:25

Franjevci konventualci na zagrebačkom Svetom Duhu misom u crkvi Sv. Antuna Padovanskog završili su 5. lipnja trodnevnu proslavu Pedesetnice – Duhova. Misno slavlje bilo je u znaku Marije, Majke Crkve, ali i zahvale za sve dobročinitelje i prijatelje svetoduških fratara. Predvodio ga je gvardijan samostana fra Tomislav Glavnik, te se prisjetio manje poznatih povijesnih crtica iz samostanskih kronika koje ukazuju na plodove suradnje prognanih fratara s Providnošću. Naime, konventualci su u taj dio grada – na periferiju, u Črnomerec blizu Fraterščice i sela Mikulići, stigli iz progonstva prije 95 godina.

Franjevci konventualci su, zbog političkih razloga, protjerani s Cresa gdje je bilo sjedište njihove provincije i teološka škola. „Samo u habitima i s jednim raspelom napustili su otok, popeli se na lađu i zapjevali 'Lijepu našu'. Lađa ih je odvela u Crikvenicu, te su put nastavili dalje kopnom do Kloštar Ivanića i Zagreba u kojem su, dobrotom nadbiskupa Bauera, dobili prostor za gradnju samostana i crkvu", citirao je samostansku kroniku fra Tomislav Glavnik. U tom prognaničkom putu svoje subraće iščitao je snažnu poruku: „Povijesni događaji i u osobnom životu otvaraju različite mogućnosti. I mi smo, kao i ljudi i vjernici, pozvani snaći se u njima, izvući ono najbolje i najplemenitije, slijedeći Božju volju." U prvih osam godina djelovanja franjevci konventualci na Svetom Duhu, svojim trudom i pobožnošću vjernika, toliko su oduševili odgovorne da su oni prepoznali njihovo značenje i dopustili osnutak župe sv. Antuna, te gradnju crkve Sveca svega svijeta.  

Njihov samostan Svetoga Duha, podignut uz grobljansku kapelu, 4. listopada 1922. godine blagoslovio je zagrebački nadbiskup Antun Bauer poručujući: „Svrha je dolaska franjevaca konventualaca na Sveti Duh da tu šire svjetlo vjere, da puk upute u vršenje kršćanskih dužnosti i vode ga konačnom spasu. Preporučam svima da se okupe oko ovih poslanika Božjih, da ih slušaju i pomažu, jer će samo tako u prijateljskim odnosima cvasti kršćanski život." 

U klaustru samostana otkrivene su i biste – fra Ambrozu Vlahovu, graditelju crkve Sv. Antuna, fra Bonaventuri Buriću, prvom župniku, te nadbiskupu Antunu Baueru, dobrotvoru svetoduških fratara. Na adresi Sveti Duh 31 u Zagrebu sjedište je Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, a u samostanu Svetog Duha žive 22 braće.

Euharistija bila je kruna trodnevnih događanja nazvanih Prvo svetoduško proštenje. Kako je u razgovoru za HKR rekao gvardijan fra Tomislav Glavnik, time žele oživjeti nekadašnju tradiciju zagrebačkih proštenja. Naime, fratarska kapela Svetog Duha bila je jedna od rijetkih crkava u tadašnjoj nadbiskupiji posvećena Duhu Svetom. Obnovljenim Svetoduškim proštenjem željeli su obogatiti duhovnu ponudu grada Zagreba, a i svetkovinu Pedesetnice – Duhova proslavili su tri dana, te su to zaista bili Duhovi dani. Subota je bila u znaku duhovskoga bdjenja, a nedjelja u znaku svetkovine i popodnevnog druženja s vjernicima uz ručak. Kao novost, prvi puta u povijesti svetoduški fratri otvorili su i vrata svojega samostana, te su tako vjernici i posjetitelji mogli vidjeti njegovu unutrašnjost, blagovaonicu, biblioteku, numizmatičku zbirku, posjetiti vrt, popeti se na vidikovac crkve Sv. Antuna, razgovarati s fratrima, te ući u manje poznate povijesne crtice njihove zajednice. Za najmlađe su osmislili radionice, a posjetitelji su imali prilike kušati i vino iz samostanskog vinograda. Odaziv je bio velik, „a ono što me posebno raduje jest da su događaj kao svoj prepoznati posjetitelji naše crkve, ali i župljani", rekao je fra Tomislav. I kao vrhunac proštenja bio je treći dan – proslava Duhovskog ponedjeljka i Marije, Majke Crkve.

Prvo Svetoduško proštenje potvrdilo je da je vjernicima potrebna otvorenost crkve kao zajednice u kojoj osjećaju pripadnost i s kojom dijele svakodnevicu: „To je upozorenje i nama svećenicima da se otvorimo vjernicima koji gladuju i žeđaju za dobrom Riječi, za ravnotežom u duhovnom životu i smjernicama kako se nositi s izazovima svakodnevice, posla, obitelji, odgoja djece. Prisutnost svećenika mnogima pomaže pronaći put", zaključio je fra Tomislav.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Započeo redovni XVIII....
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi