Vijesti - Franjevački bogoslovi s korisnicima Pučke kuhinje

 

Franjevački bogoslovi s korisnicima Pučke kuhinje

Franjevački bogoslovi s korisnicima Pučke kuhinje Autor: ika
Objavljeno: 18. 08. 2020 - 15:21

Dvadesetpetorica franjevačkih bogoslova iz više franjevačkih provincija dijelili su 18. kolovoza hranu korisnicima Pučke kuhinje na Svetom Duhu i s njima se zadržali u razgovoru. To je važan dio njihove neposredne priprave za svečane zavjete.

Voditelj formacije fra Stjepan Brčina za Hrvatski katolički radio je rekao: “Ovdje su dvadesetpetorica franjevačkih bogoslova koji se spremaju za doživotne ili svečane zavjete. U sklopu tih priprema tu su franjevci iz cijele franjevačke obitelji iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali i dvojica fratara iz Konga. Ta priprema ili, kako neki redovnici kažu, drugi novicijat, sastoji se od četiri intenzivna tjedna formacije.”

“Dva smo tjedna već proveli na Cresu, treći tjedan smo ovdje u Zagrebu i završavamo s duhovnim vježbama. Priprema se sastoji od svih franjevačkih tema, obrađivanja naših zavjeta, pastoralnih tema, ali uključen je i ovaj karitativni dio. Poznato je da sve franjevačke obitelji manje-više imaju barem jednu pučku kuhinju ili Kruh sv. Antuna, tako da ove mlade bogoslove želimo spremiti da kroz formaciju dobiju i taj osjećaj za najpotrebnije.

Iz Hercegovačke franjevačke provincije došao je fra Ivan Hrkać koji ističe: “Student sam, kao i većina nas ovdje, i kroz studentske dane sve nam se temelji na radu s knjigom, a kao da nedostaje taj život s pravim, konkretnim ljudima kojima treba pomoći. Potrebni smo ih barem nahraniti, ali ono što je svakom čoveku prijeko potrebno je susret, istinski razgovor s čovjekom, možda čak zagrljaj ili topla riječ. Tako ih nekako možemo približiti Crkvi i Bogu i na taj način im olakšati njihovu životnu situaciju.”

Fra Ivan Stanić kandidat je Franjevačke provincije Bosne Srebrene: “Dolazimo među ljude koji žive stvaran život i kušamo što znači raditi s ljudima koji imaju određene poteškoće u životu. Ovo je jedno od ljepših iskustava u kojem možemo pomoći ljudima ali i, na neki način, susresti i vidjeti njihove probleme. To će nam iskustvo, kao mlađim franjevcima i budućim svećenicima, pomoći da u budućnosti možemo još bolje raditi i lakše prilaziti ljudima.”

Među korisnicima Pučke kuhinje već duže vrijeme je i Marijan Trbušić: “U rujnu će biti punih šesnaest godina kako dolazim svaki dan. Da nema toga, ne znam kako bih. Živim od socijalne pomoći, od 920 kuna, a imam tri sina. Supruga mi je, nažalost, preminula prije godinu dana. Borimo se, nema nam druge. Kad čovjek dođe ovamo, ne može ostati gladan i žedan. Hrana je stvarno jako dobra, ima mesa, voća i povrća i svi se trude koliko mogu. Svim djelatnicima, sa ravnateljem na čelu, stvarno svaka čast!”

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi