Vijesti - Fra Željko Klarić u Rimu stekao stupanj licencijata

 

Fra Željko Klarić u Rimu stekao stupanj licencijata

Fra Željko Klarić u Rimu stekao stupanj licencijata Autor: ika
Objavljeno: 23. 06. 2021 - 17:42

"Lectio coram"

Član Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Željko Klarić stekao je u srijedu 23. lipnja naslov licence na Institutu za brak i obitelj Lateranskog sveučilišta u Rimu.

Nakon dvije godine studija teologije braka i obitelji fra Željko Klarić je uspješno položio završni ispit koji je obuhvaćao u prvom dijelu predavanje na određenu temu, a potom obranu licencijatskog rada. Predavanje, tzv. Lectio coram, fra Željko je održao o temi „Teologija braka Drugoga vatikanskog sabora“. Iako se radi o vrlo širokoj temi, prisutni profesori su istaknuli da ju je student kvalitetno prezentirao.

Potom je uslijedila obrana licencijatskog rada naslovljenog „Fede, speranza e carità nella salvezza del sacramento del matrimonio – nelle prospettiva delle tre encicliche Lumen fidei, Spe salvi e Deus caritas est“, izrađenog pod mentorstvom sestre prof. dr. Alexandre Diriart. Fra Željko je u raspravi osobit naglasak stavio na važnost kreposti nade za obitelj, što su prisutni profesori zdušno podržali i naglasili da to odražava duh enciklike pape Franje Amoris Letitiae. U raspravi je bilo govora i o drugim dvjema krepostima, vjeri i ljubavi, opisanima u radu, neminovnima za duboko iskustvo sakramenta braka.

Osim mentorice, članovi ispitne komisije bili su prodekan i ujedno predsjednik Komisije prof. dr. Gilfredo Marengo, te docent na Institutu prof. dr. Pier Davide Guenzi. Po završetku izlaganja profesori su, nakon kratkih konzultacija, pohvalili fra Željka udijelivši mu ukupnu ocjenu rada, izlaganja i studija Summa cum Laude. Predsjednik komisije ujedno je potaknuo kandidata na daljnje znanstveno bavljenje tematikom braka i obitelji, te izrazio želju za mogućim nastavkom studija.

Na završni fra Željkov ispit pristigle su i majka Kaja, sestre Ivanka i Mirjana i tetka s. Miroslava, koji ovih dana borave u Rimu. Prisustvovala su također i subraća fra Zvonimir Pervan i fra Zlatko Vlahek te još nekolicina kolega s Instituta.

Fra Željko potječe iz brojne obitelji u kojoj je izbliza imao priliku upoznati ljepotu obitelji te važnost braka i obitelji za ljudski i kršćanski rast i razvoj svakog pojedinca. Ujedno se dosadašnjim djelovanjem u župama u kojima je bio na službi, prilično dobro upoznao s pastoralom obitelji. Odatle njegovo intenzivno zanimanje i za teološki govor o braku i obitelji. Po završetku studija vraća se u Hrvatsku, gdje postaje član Samostana sv. Frane u Šibeniku te župnik Župe sv. Petra na Vidicima, piše na provincijskoj mrežnoj stranici.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi