Vijesti - Fra Agnello Stoia novi župnik vatikanske bazilike

 

Fra Agnello Stoia novi župnik vatikanske bazilike

Fra Agnello Stoia novi župnik vatikanske bazilike Autor: ika
Objavljeno: 11. 10. 2021 - 20:00

Misom koju je u nedjelju 10. listopada predvodio kardinal Mauro Gambetti, nadsvećenik papinske bazilike Svetog Petra, započela je župnička služba franjevca konventualca fra Agnella Stoie (54), prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Rođen u Paganiju, nedaleko od Salerna, fra Agnello je dozrijevao u svom zvanju u sjeni franjevačkog samostana svetog Ante u mjestu Nocera Inferiore. Posljednjih je osam godina bio župnik župe Dvanaestorice svetih apostola u povijesnom središtu Rima, za koju Stoia rado ističe da je “pedeset godina bila Michelangelova župa“.

U intervjuu za Vatican News fra Agnello je napomenuo da se često misli da je župnička služba u papinskoj bazilici novost, no župnik u bazilici zasigurno postoji od ranih 1500-ih, kada je započela s radom nova Fabbrica di San Pietro. “Župnik je imenovan radi onih koji su htjeli primiti krštenje u tom ‘svetištu nacija’. Do prije trideset godina svaka je rimska obitelj barem jedno dijete krstila u bazilici Sv. Petra. Činjenica da se središte Rima ispraznilo znači da su se preselili na periferiju“, pojasnio je fra Agnello.

Podudaranje početka sinodalnog puta Katoličke Crkve i svoje nove službe vidi kao providnost. “Inspiraciju ću pronaći u Papinim riječima i gestama, budući da sam župnik njegove bazilike. Nadam se da ću biti dorastao tomu, da ću moći najživlje i najneposrednije prevesti misao i djelovanje pape Franje“, zaključio je fra Agnello.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi