Vijesti - Fr. Srećko Koralija na međunarodnoj konferenciji u Denveru

 

Fr. Srećko Koralija na međunarodnoj konferenciji u Denveru

Fr. Srećko Koralija na međunarodnoj konferenciji u Denveru Autor: ika
Objavljeno: 19. 11. 2018 - 17:57

Od 17. do 20. studenoga u Denveru (Kolorado, SAD; Denver Convention Center) održava se godišnja međunarodna konferencija u organizaciji Društva za biblijsku literaturu (SBL) i Američke akademije za religiju (AAR). Konferencija okuplja stručnjake i istraživače mnogih područja koja se tiču lingvističkih, egzegetskih i teoloških pitanja, a podijeljena je u cjeline prema ekspertizama sudionika konferencije.

Na skupu je sudjelovao i fr. Srećko Koralija, koji je izlagao unutar dvije tematske cjeline: „Lingvistika i biblijski hebrejski“ („Linguistics and Biblical Hebrew“) i „Međunarodni projekt za sirijski jezik“ („International Syriac Language Project“), objavljeno je na mrežnoj stranici dominikanaca.

Prva cjelina okuplja neke članove Akademije za hebrejski jezik, kao i istraživače iz cijelog svijeta koji se bave pitanjima lingvističkog tumačenja hebrejskog jezika. Fr. Srećko u toj cjelini govorio je o ulozi članova rečeničnog ustrojstva s posebnim naglaskom na izražavanje objekta i padeža u odnosu hebrejskog i sirijskog jezika. Analizirao je manjkavosti gramatika i leksikona u objašnjavanju sintakse i semantike glagolskih oblika koji se koriste uz određene prijedloge i predložio način na koji se u hebrejskim gramatikama i rječnicima mogu preciznije objasniti elementi jezika u kontekstu primjene određenog oblika. Premda gramatike i rječnici načelno objašnjavaju oblike, nerijetko ne daju dovoljno objašnjenja, što rezultira lošim shvaćanjem teksta, nedostatnim prevođenjem, a onda i nepreciznim tumačenjem. To je poglavito slučaj u kontekstu onih koji znaju hebrejski jezik za korištenje u teološke svrhe, no ne bave se istraživački problematikom glagolskih oblika i sintaksom, što rezultira uzimanjem gramatika „zdravo za gotovo“. Nerijetko se čini da je puno toga rečeno i napisano o hebrejskom jeziku, no postoji još mnogo pitanja i istraživanja koja treba napraviti s obzirom na tumačenje leksema, sintakse i semantike. Njegovi argumenti i nove teze, kao i argumenti i teze ostalih sudionika, pridonijet će preciznijem pisanju gramatika i leksikona semitskih jezika.

U cjelini „Međunarodni projekt za sirijski jezik“ koja okuplja istraživače sirijskog jezika i gramatike u svrhu pisanja novog leksikona tog jezika, fr. Srećko govorio je o povijesnim i metodološkim aspektima srednjovjekovnih sirijsko-arapskih rječnika te aspektima rječnika koji su nastali tijekom 19. stoljeća. Prezentirao je arapske prijevode nekih sirijskih pojmova u rječnicima „Bar Bahlula“ i „Bar Alia“. Ti rječnici su također svojevrstan prozor u srednjovjekovnu arapsku literaturu i prijevode djela s grčkog na arapski jezik, odnos kršćanstva i islama, filozofsku i teološku terminologiju i sl.

Što se tiče „mlađih“ rječnika koji su nastajali tijekom 19. i početkom 20. stoljeća, fr. Srećko ukazao je na metodološke i semantičke paralele između hebrejskih i sirijskih leksikona u objašnjavanja pojmova. Ukazavši na povijesni razvoj semantike, kontekstualnu analizu pojmova i različite metode shvaćanja i objašnjavanja tehničkog vokabulara, fr. Srećko je predložio metodu prema kojoj bi se trebali pisati moderni rječnici i leksikoni. Istaknuto je da su rječnici i gramatike temelj shvaćanja svih humanističkih disciplina jer sve one koriste riječi i terminologiju u prezentiranju vlastitih argumenata i hipoteza. Upravo je iz tog razloga važno što je preciznije moguće pisati gramatike i rječnike jer oni zapravo obuhvaćaju i tumače kompletan jezik.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Škola za novakinje - ljetni semestar 2018/19.

Semestar započinje 7. veljače, a završava 2. svibnja 2019.

Seminar za sestre juniorke

Od 3. do 6. svibnja 2019. u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru (Zidine, Bosna i Hercegovina)

Seminar za članice Hrvatske redovničke konferencije

Od 6. do 9. svibnja 2019. u Duhovnom centru Gospe karmelske u Krku (Šetalište Dražica 2)

Studijsko-rekreativni dana Novicijatske škole

8. svibnja 2019. Posjet Pleterju (kartuzijanskom samostanu), Stični (cistercitskom samostanu) i Bledu.

Dani zajedništva u samostanu sestara Klanjateljica Krvi Kristove

10. - 12. svibnja 2019. u Ivancu, Ivanečki Vrhovec 36a

Tjedan molitve za duhovna zvanja 2019.

10. svibnja 2019. u 20,30 sati u franjevačkoj crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

Od 16. do 18. svibnja 2019. u Ličkom Osiku

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.

Linkovi