Vijesti - Fr. Srećko Koralija na međunarodnoj konferenciji u Denveru

 

Fr. Srećko Koralija na međunarodnoj konferenciji u Denveru

Fr. Srećko Koralija na međunarodnoj konferenciji u Denveru Autor: ika
Objavljeno: 19. 11. 2018 - 17:57

Od 17. do 20. studenoga u Denveru (Kolorado, SAD; Denver Convention Center) održava se godišnja međunarodna konferencija u organizaciji Društva za biblijsku literaturu (SBL) i Američke akademije za religiju (AAR). Konferencija okuplja stručnjake i istraživače mnogih područja koja se tiču lingvističkih, egzegetskih i teoloških pitanja, a podijeljena je u cjeline prema ekspertizama sudionika konferencije.

Na skupu je sudjelovao i fr. Srećko Koralija, koji je izlagao unutar dvije tematske cjeline: „Lingvistika i biblijski hebrejski“ („Linguistics and Biblical Hebrew“) i „Međunarodni projekt za sirijski jezik“ („International Syriac Language Project“), objavljeno je na mrežnoj stranici dominikanaca.

Prva cjelina okuplja neke članove Akademije za hebrejski jezik, kao i istraživače iz cijelog svijeta koji se bave pitanjima lingvističkog tumačenja hebrejskog jezika. Fr. Srećko u toj cjelini govorio je o ulozi članova rečeničnog ustrojstva s posebnim naglaskom na izražavanje objekta i padeža u odnosu hebrejskog i sirijskog jezika. Analizirao je manjkavosti gramatika i leksikona u objašnjavanju sintakse i semantike glagolskih oblika koji se koriste uz određene prijedloge i predložio način na koji se u hebrejskim gramatikama i rječnicima mogu preciznije objasniti elementi jezika u kontekstu primjene određenog oblika. Premda gramatike i rječnici načelno objašnjavaju oblike, nerijetko ne daju dovoljno objašnjenja, što rezultira lošim shvaćanjem teksta, nedostatnim prevođenjem, a onda i nepreciznim tumačenjem. To je poglavito slučaj u kontekstu onih koji znaju hebrejski jezik za korištenje u teološke svrhe, no ne bave se istraživački problematikom glagolskih oblika i sintaksom, što rezultira uzimanjem gramatika „zdravo za gotovo“. Nerijetko se čini da je puno toga rečeno i napisano o hebrejskom jeziku, no postoji još mnogo pitanja i istraživanja koja treba napraviti s obzirom na tumačenje leksema, sintakse i semantike. Njegovi argumenti i nove teze, kao i argumenti i teze ostalih sudionika, pridonijet će preciznijem pisanju gramatika i leksikona semitskih jezika.

U cjelini „Međunarodni projekt za sirijski jezik“ koja okuplja istraživače sirijskog jezika i gramatike u svrhu pisanja novog leksikona tog jezika, fr. Srećko govorio je o povijesnim i metodološkim aspektima srednjovjekovnih sirijsko-arapskih rječnika te aspektima rječnika koji su nastali tijekom 19. stoljeća. Prezentirao je arapske prijevode nekih sirijskih pojmova u rječnicima „Bar Bahlula“ i „Bar Alia“. Ti rječnici su također svojevrstan prozor u srednjovjekovnu arapsku literaturu i prijevode djela s grčkog na arapski jezik, odnos kršćanstva i islama, filozofsku i teološku terminologiju i sl.

Što se tiče „mlađih“ rječnika koji su nastajali tijekom 19. i početkom 20. stoljeća, fr. Srećko ukazao je na metodološke i semantičke paralele između hebrejskih i sirijskih leksikona u objašnjavanja pojmova. Ukazavši na povijesni razvoj semantike, kontekstualnu analizu pojmova i različite metode shvaćanja i objašnjavanja tehničkog vokabulara, fr. Srećko je predložio metodu prema kojoj bi se trebali pisati moderni rječnici i leksikoni. Istaknuto je da su rječnici i gramatike temelj shvaćanja svih humanističkih disciplina jer sve one koriste riječi i terminologiju u prezentiranju vlastitih argumenata i hipoteza. Upravo je iz tog razloga važno što je preciznije moguće pisati gramatike i rječnike jer oni zapravo obuhvaćaju i tumače kompletan jezik.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izborna skupština HRK

14. i 15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi