Vijesti - Dvojica novaka Družbe Isusove položila svoje prve i vječne redovničke zavjete

 

Dvojica novaka Družbe Isusove položila svoje prve i vječne redovničke zavjete

Dvojica novaka Družbe Isusove položila svoje prve i vječne redovničke zavjete Autor: ika
Objavljeno: 14. 09. 2019 - 21:45

Redovnički zavjet je slijediti Krista izbližega

Na blagdan Uzvišenja sv. Križa 14. rujna u isusovačkoj crkvi Presvetog Srca Isusova na Manušu u Splitu dvojica novaka Družbe Isusove, Tomislav Barun i Ivan Grahovac, položila su nakon dvije godine novicijatske formacije svoje prve i vječne redovničke zavjete siromaštva, poslušnosti i čistoće. Kako je običaj u Družbi Isusovoj, događaj je proslavljen svečano, ali u jednostavnosti što je na početku mise naglasio predvoditelj ovoga slavlja, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Dalibor Renić.

Provincijal je u svojoj propovijedi mlade redovnike, ali i sve vjernike koji se nalaze pred novim početcima života, usporedio s mladim galebovima koji prvi put polijeću iz visokog gnijezda u neizvjesnost, pa i pogurnuti od odraslih galebova, da bi ipak s Božjom pomoći uhvatili kontrolu i poletjeli u visine.

Renić je podsjetio da je redovnički zavjet zapravo jedan: slijediti Krista izbližega. Zato su zavjeti umiranje sebi – po čemu je blagdan Svetog križa prikladan dan, ali je prikladan i po tome što se zavjetima započinje novi život, kao što je i Kristov križ znak pobjede. Nastavio je: „Sv. Pavao piše Filipljanima: ‘Ako se ja i izlijevam za žrtvu i bogoslužje, za vjeru vašu, radostan sam i radujem se sa svima vama. A tako i vi budite radosni i radujte se sa mnom’ (Fil 2, 17-18).”

Kad prepoznaš svrhu svoga predanja u Isusovu životu, kad tvoje predanje proistječe iz oduševljenosti Isusovim životom, onda je to predanje stvarno razlog za radost.

„Danas smo više nego ikad u povijesti Crkve svjesni svojih ograničenja, i kao vjernici i kao svećenici. Ne možemo govoriti o svećeništvu i redovništvu trijumfalnim jezikom superiornosti. Ali to nas ne sprječava da i dalje njegujemo podjednak idealizam. Jer taj idealizam ne jamčimo sami, nego ga jamči onaj koji nas poziva.“ Novak Tomislav Barun dolazi iz župe Sv. Petra ap. u Zaprešiću, a novak Ivan Grahovac iz župe Bezgrešnog Srca Marijina u Zagrebu na Jordanovcu. Obojica su prije stupanja u redovništvo završili fakultete i radili u struci. Svoju formaciju nastavljaju studijem filozofije u Zagrebu, na isusovačkom Filozofsko-teološkom institutu na Jordanovcu, a bit će članovi isusovačke odgojne zajednice na Fratrovcu. Na misi su bili nazočni članovi užih obitelji i prijatelji zavjetovanika, isusovačka subraća pod vodstvom novog učitelja novaka o. Hrvoja Mravka i njegova predšasnika do ovoga ljeta o. Stipe Balatinca, te kandidati koji su 31. rujna stupili u novicijat u Splitu: Ivan Buneta iz Karlovca, o. Boris Jozić iz Zagreba i Bruno Vučković iz Vukovara.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi