Vijesti - Dvije obljetnice Isusovih malih sestara

 

Dvije obljetnice Isusovih malih sestara

Dvije obljetnice Isusovih malih sestara Autor: ika
Objavljeno: 05. 10. 2019 - 20:09

Isusove male sestre ove godine obilježavaju osamdesetu obljetnicu osnutka i pedesetu obljetnicu djelovanja u Hrvatskoj. Tim povodou euharistijsko slavlje 5. listopada u župnoj crkvi Sv. Luke u Travnom predvodio je rektor svetišta Majke Božje Bistričke Domagoj Matošević, a koncelebrirali su župnik Darko Bručić Pavuk, rektor crkve Sv. Vinka Paulskog Vladimir Hren i savjetnik u Apostolskoj nuncijaturi mons. Janusz Bɫachowiak.

U homiliji vlč. Matošević istaknuo je osobitosti karizme malih sestara: jednostavnost i malenost, poštovanje prema svakoj osobi, tihu radost i molitvu klanjanja u tišini. Spomenuo je i riječi pape Franje na Generalnom kapitulu 2017. malim sestrama: „Dolazi mi na pamet dijalog između stabla hrasta i badema. Hrast kaže bademu: ‘Govori mi o Bogu!’ i badem procvjeta. To je ono što Crkva od vas traži: da cvjetate, cvjetate gestama Božje ljubavi”. Papa je nadalje istaknuo: „Izvor vaše Zajednice je iskustvo nezaustavljive Božje nježnosti koje je primila m. s. Magdalena. Ona je idući stopama blaženog brata Karla (Charles de Foucauld) uvidjela da se svemogući Bog, Stvoritelj i Gospodar svijeta, iz ljubavi prema nama, nije bojao postati malenim djetetom punim povjerenja na Marijinim rukama i koji se opet želi, ponizno, iz ljubavi davati svakome od nas. Ta Božja ljubav treba se izražavati daleko više evangelizacijskim gestama, nego riječima: osmijehom, šutnjom, klanjanjem, strpljivošću“.

Isusova m. s. Magdalena rođena je 1898. godine u Francuskoj. Od malena je bila obilježena bolnim iskustvom granica. Stoga će cijeli život tražiti granice, prelaziti ih, osnivati na njima zajednice. Još je od djetinjstva nosila u sebi čežnju posvetiti život Bogu. U 23. godini, čitajući životopis malog brata Karla (Charles de Foucauld), pronalazi ostvarenje svoga sna: „Življeno Evanđelje, potpuno siromaštvo i iznad svega ljubav“. Nakon 20 godina čekanja odlazi u Alžir, gdje na blagdan Male Gospe 1939. godine polaže prve redovničke zavjete te osniva Bratstvo Isusovih malih sestara.

Sva povijest osnutka ukratko se sabire u ovih nekoliko riječi: „Bog me uzeo za ruku i slijepo sam ga slijedila, u potpunoj noći i zamršenom nedostatku ljudskih sredstava, ali s beskrajnim povjerenjem u svemoć Isusa, Gospodara nemogućega”. Prvih pet godina živjela je sama s nomadima i s njima dijelila sve. Godine 1946. godine m. s. Magdalena spoznaje kako se zajednica treba proširiti na sve kontinente. Nakon Sahare, male sestre ulaze u tvornice u mnogim europskim zemljama. Vrlo brzo, Magdalena osniva zajednice i na Bliskom istoku. Godine 1953. kreće na put oko svijeta i iza “željezne zavjese” u zemlje srednje i istočne Europe, kako bi svima koji trpe donijela Kristovu Ljubav.

Dolazila je i na naše prostore, ukupno 25 puta, hodočasteći na Trsat, Brezje, Mariju Bistricu i Tekije, posjećujući prijatelje.

Umrla je 6. studenoga 1989. godine u Rimu. Na dan njezina ispraćaja pao je i Berlinski zid, otvorile su se granice koje je godinama prelazila.

U svjetlu Isusa u otajstvu Nazareta male sestre žive redovnički, kontemplativni život u svijetu.

Isusovih malih sestara je 1100, a prisutne su na svim kontinentima, u 59 zemalja. Prva zajednica u Hrvatskoj osnovana je 1969. godine u Aljmašu, svetištu Gospe od utočišta. U Zagrebu su gotovo 30 godina bile prisutne u radničkoj četvrti Trnje, radeći u više tvornica. Dvije su male sestre iz Zagreba bile prisutne dvije godine u Ljubljani, u Sloveniji. Četiri su godine dvije male sestre živjele u izbjegličkom kampu Gašinci, kod Đakova, dijeleći s izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine posljedice rata. U središnjoj Hrvatskoj, u Karlovcu, bile su prisutne tri godine, a trenutačno su u Zagrebu, u Dubravi i Travnom.

Na završetku euharistijskog slavlja sudionici su imali prilike vidjeti i kratku prezentaciju o svim zajednicama malih sestara tijekom proteklih pedeset godina u Hrvatskoj.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izborna skupština HRK

14. i 15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi