Vijesti - Duhovne vježbe franjevaca trećoredaca u Glavotoku

 

Duhovne vježbe franjevaca trećoredaca u Glavotoku

Duhovne vježbe franjevaca trećoredaca u Glavotoku Autor: Fra Zvonimir Brusač
Objavljeno: 06. 09. 2019 - 09:58

Dr. sc. Nikola Stanković, redovnik Družbe Isusove iz Zagreba, profesor filozofije u miru s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu vodio je godišnje duhovne vježbe braći Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša. Na duhovnim vježbama u Samostanu Svete Marije u Glavotoku na otoku Krku od 2. do 6. rujna sudjelovalo je sedamnaest redovnika i jedan budući novak iz jedanaest samostana i kuća Provincije, a među sudionicima je bio i provincijal fra Ivo Martinović.

Svakog su dana bila dva razmatranja i homilija na euharistiji, a jedno je prijepodne bilo posvećeno sakramentu pomirenja. Uvečer je jednoga dana bio križni put, drugoga dana euharistijsko klanjanje, a dvije su večeri bile posvećene duhovnom kolokviju s voditeljem nakon njegovih uvodnih misli i poticaja. Svakog se dana molila liturgija časova: Jutarnja, Večernja, Srednji čas i Povečerje.

U uvodnom razmatranju voditelj je, govoreći o preduvjetima plodonosnih duhovnih vježbi, među ostalim iznio sljedeće preduvjete: spremnost na obraćenje, priznavanje vlastitih neurednih sklonosti,  stvaranje uvjeta za osluškivanje Božjega govora, otvorenost za Božja prosvjetljenja. U razmatranju pod naslovom „Što ćeš ti ovdje, Ilija?“ naglasio je da Bog zove na nastavak proročke službe bez obzira na teškoće, protivljenja i opasnosti na koje čovjek nailazi.

Jedno je razmatranje bilo posvećeno potrebi stalnog provjeravanja istinitosti evanđeoske poruke i našega iskustva s njom kako bismo je mogli istinski prenositi i svjedočiti. Nismo pozvani na osrednjost nego na trajni rast u svetosti. U posljednjem razmatranju sudionici su bili suočeni s nizom egzistencijalnih pitanja: Jesmo li prenestrpljivi da bismo nastavili tražiti Boga? Jesmo li prekritični da bismo priznali i prihvatili istinu? Jesmo li preumišljeni da bismo realno i ponizno vidjeli sebe? Jesmo li pregrubi da bismo zamijetili važne nijanse u osobama i u međuosobnim odnosima? Jesmo li preoholi da bismo se snizili do istine? Jesmo li prepametni, preinformirani da bismo druge poslušali? Jesmo li prezauzeti da bismo druge saslušali i iskazali im suosjećanje u njihovim teškoćama? „Treba priznati svoje granice i živjeti u istini da bismo bili bolji i svetiji nego sada!”

U prvom duhovnom kolokviju istaknuto je da redovnici trebaju biti postojani u svom načinu života jer samo tako „ponazočuju novi Božji svijet posred grešnoga svijeta“, posebno svojim vjerodostojnim življenjem zajedništva. U drugom kolokviju voditelj je prikazao dokument Kongregacije za nauk vjere „Iuvenescit Ecclesia“, Pismo biskupima Katoličke Crkve o odnosu hijerarhijskih i karizmatskih darova za život i poslanje Crkve. Neki kriteriji za priznavanje novih karizmi u Crkvi mogu istodobno biti mjerila za vjernost karizmi vlastite redovničke zajednice i za plodnost poslanja u Crkvi i svijetu: rast u svetosti, uključenost u novu evangelizaciju, ispovijedanje cjelovite vjere, zajedništvo s Crkvom, priznavanje i prihvaćanje drugih karizmi u Crkvi, duhovni plodovi. Redovnici mogu i danas obnavljati i pomlađivati Crkvu vjernim življenjem karizme svog utemeljitelja i svoje redovničke zajednice.

Na kraju duhovnih vježbi provincijal fra Ivo Martinović predao je Tomislava Sabađiju fra Josi Živkoviću, učitelju novaka te će fra Tomislav, odjenuvši novicijatsko odijelo, započeti godinu novicijata u Samostanu sv. Franje u Krku.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi