Vijesti - Družba Duha Svetoga proslavila 310. obljetnicu utemeljenja

 

Družba Duha Svetoga proslavila 310. obljetnicu utemeljenja

Družba Duha Svetoga proslavila 310. obljetnicu utemeljenja Objavljeno: 18. 05. 2013 - 16:45

Svetkovina Pedesetnice posebno je svečano proslavljena u župi Sv. Antuna Padovanskog u Podvinju kod Slavonskog Broda, u kojoj od 1984. godine djeluju redovnici Družbe Duha Svetoga (misionari spiritanci). To je ujedno i rođendan Družbe, koju je upravo na svetkovinu Duhova, 27. svibnja 1703. godine, u Francuskoj osnovao tada mladi 24-godišnji bogoslov Franjo Poulartdes Placec.

Uoči svetkovine Duhova, u subotu 18. svibnja navečer u župnoj crkvi održano je tradicionalno duhovsko molitveno bdjenje. Susret je počeo u dvorani župnog Pastoralnog centra gdje je župnik o. Ante Šiško okupljenim vjernicima predstavio utemeljitelja misijske Družbe Duha Svetoga i samu Družbu koja ove godine obilježava 310. obljetnicu utemeljenja. 

Svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Pedesetnice predvodio je o. Josaphat N. Mosha, provincijal Družbe u Hrvatskoj, u zajedništvu s petoricom subraće spiritanaca. Ljepota različitosti u Jednome, očitovala se tijekom molitve Očenaša kada se moglo čuti kako svaki od misionara moli Isusovu molitvu na materinjem jeziku što je kod okupljenih vjernika izazvalo oduševljenje i sve ujedinilo u "Cor unum et anima una", (jedno srce i jednu dušu) – što je i geslo Družbe.

Nakon mise vjernici su se okupili u dvorištu župnoga stana gdje je priređena okrepa i zdravica - za sretan rođendan majke Crkve i Družbe Duha Svetoga. Čestitkama spiritancima na 310. obljetnici utemeljenja njihova reda pridružila se i Kreativna radionica "Leptirići" iz Bukovlja. Mali kreativci ponovno su sve ugodno iznenadili originalno osmišljenim i uspješno ostvarenim radom. Tehnikom hamer – papira izradili su golubove i zemaljsku kuglu te simbol Družbe Duha Svetoga "Corunum et animauna" - koji su kao dar svečano predali redovnicima nakon mise.

U Hrvatskoj Družba Duha Svetoga djeluje od godine1981. Prvi je došao o. Albert Thielemeier (Njemačka), koji je djelovao u Jastrebarskom i Sikirevcima, a od 1986. u Podvinju. Danas u Hrvatskoj djeluju zajednice u Podvinju i Osijeku. U Podvinju djeluju o. Thielemeieriz Njemačke, o Ante Šiško iz Hrvatske, o. Mosha iz Tanzanije, o. Marek Szrejna iz Poljske i nedavno pristigao o. Rafael Kiedrowicz. U Osijeku je o. Arkadiusz Krasicki iz Poljske, o. Paul A. Karim iz Sierra Leonea, i odnedavno o. Robert Bartoszek iz Poljske. Jedini članovi Družbe Duha Svetoga iz Hrvatske su o. Šiško i o. Tomislav Mesić.U svijetu danas ima oko 3000 redovnika spiritanaca (29 biskupa, 2192 svećenika, 209 časne braće i 563 bogoslova s prvim zavjetima). Od tog ih je 1166 iz Europe, 1058 iz Afrike, 160 iz Sjeverne Amerike, 113 iz Južne Amerike te 10 iz Azije i Oceanije. Tom broju treba dodati i novinu – 75 pridruženih laika iz različitih zemalja u koje Družba polaže velike nade i u kojima vidi zajedničku budućnost. 

U Hrvatskoj zajednica misionara Družbe Duha Svetoga sve donedavno pripadala je Njemačkoj provinciji da bi godine 2002. dobila povlašteni status međunarodne grupe podređene generalnoj kući u Rimu. Godišnje u Družbu svečanim polaganjem prvih redovničkih zavjeta uđe oko 80 mladića, što je ekvivalentno broju umrlih redovnika. Većina tih zvanja dolazi iz južne hemisfere. Danas spiritanci djeluju u 61 zemlji svijeta. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi