Vijesti - Družba Duha Svetoga proslavila 310. obljetnicu utemeljenja

 

Družba Duha Svetoga proslavila 310. obljetnicu utemeljenja

Družba Duha Svetoga proslavila 310. obljetnicu utemeljenja Objavljeno: 18. 05. 2013 - 16:45

Svetkovina Pedesetnice posebno je svečano proslavljena u župi Sv. Antuna Padovanskog u Podvinju kod Slavonskog Broda, u kojoj od 1984. godine djeluju redovnici Družbe Duha Svetoga (misionari spiritanci). To je ujedno i rođendan Družbe, koju je upravo na svetkovinu Duhova, 27. svibnja 1703. godine, u Francuskoj osnovao tada mladi 24-godišnji bogoslov Franjo Poulartdes Placec.

Uoči svetkovine Duhova, u subotu 18. svibnja navečer u župnoj crkvi održano je tradicionalno duhovsko molitveno bdjenje. Susret je počeo u dvorani župnog Pastoralnog centra gdje je župnik o. Ante Šiško okupljenim vjernicima predstavio utemeljitelja misijske Družbe Duha Svetoga i samu Družbu koja ove godine obilježava 310. obljetnicu utemeljenja. 

Svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Pedesetnice predvodio je o. Josaphat N. Mosha, provincijal Družbe u Hrvatskoj, u zajedništvu s petoricom subraće spiritanaca. Ljepota različitosti u Jednome, očitovala se tijekom molitve Očenaša kada se moglo čuti kako svaki od misionara moli Isusovu molitvu na materinjem jeziku što je kod okupljenih vjernika izazvalo oduševljenje i sve ujedinilo u "Cor unum et anima una", (jedno srce i jednu dušu) – što je i geslo Družbe.

Nakon mise vjernici su se okupili u dvorištu župnoga stana gdje je priređena okrepa i zdravica - za sretan rođendan majke Crkve i Družbe Duha Svetoga. Čestitkama spiritancima na 310. obljetnici utemeljenja njihova reda pridružila se i Kreativna radionica "Leptirići" iz Bukovlja. Mali kreativci ponovno su sve ugodno iznenadili originalno osmišljenim i uspješno ostvarenim radom. Tehnikom hamer – papira izradili su golubove i zemaljsku kuglu te simbol Družbe Duha Svetoga "Corunum et animauna" - koji su kao dar svečano predali redovnicima nakon mise.

U Hrvatskoj Družba Duha Svetoga djeluje od godine1981. Prvi je došao o. Albert Thielemeier (Njemačka), koji je djelovao u Jastrebarskom i Sikirevcima, a od 1986. u Podvinju. Danas u Hrvatskoj djeluju zajednice u Podvinju i Osijeku. U Podvinju djeluju o. Thielemeieriz Njemačke, o Ante Šiško iz Hrvatske, o. Mosha iz Tanzanije, o. Marek Szrejna iz Poljske i nedavno pristigao o. Rafael Kiedrowicz. U Osijeku je o. Arkadiusz Krasicki iz Poljske, o. Paul A. Karim iz Sierra Leonea, i odnedavno o. Robert Bartoszek iz Poljske. Jedini članovi Družbe Duha Svetoga iz Hrvatske su o. Šiško i o. Tomislav Mesić.U svijetu danas ima oko 3000 redovnika spiritanaca (29 biskupa, 2192 svećenika, 209 časne braće i 563 bogoslova s prvim zavjetima). Od tog ih je 1166 iz Europe, 1058 iz Afrike, 160 iz Sjeverne Amerike, 113 iz Južne Amerike te 10 iz Azije i Oceanije. Tom broju treba dodati i novinu – 75 pridruženih laika iz različitih zemalja u koje Družba polaže velike nade i u kojima vidi zajedničku budućnost. 

U Hrvatskoj zajednica misionara Družbe Duha Svetoga sve donedavno pripadala je Njemačkoj provinciji da bi godine 2002. dobila povlašteni status međunarodne grupe podređene generalnoj kući u Rimu. Godišnje u Družbu svečanim polaganjem prvih redovničkih zavjeta uđe oko 80 mladića, što je ekvivalentno broju umrlih redovnika. Većina tih zvanja dolazi iz južne hemisfere. Danas spiritanci djeluju u 61 zemlji svijeta. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Predbilježbe za četvrti nastavni ciklus studija „Teologije posvećenog života“

Od 1. listopada 2019. započinje četvrti dvogodišnji ciklus nastave TPŽ-a u Zagrebu. U tijeku su predbilježbe.

XXXV. Redovnički dani 2019.

Tema Dana: „Radujte se i kličite“ - Zar te Gospodin ne poziva na rast u svetosti? 

„Svetost je Božje ušatorivanje u nama i među nama.“ (Benedikt XVI.)

Svetkovina sv. Vinka Paulskoga, utemeljitelja Družbe sestara milosrdnica

27. rujna 2019. u 18,30 u crkvi sv. Vinka u Zagrebu

Seminar za medicinske sestre redovnice
  • Od 11. do 13. listopada 2019. u Kući Betanija na Velom Lošinju
Seminar za sestre koje rade u kućnim poslovima

28. - 31. listopada 2019. u Duhovnom centru "Oaza sv. Marije Krucifikse" na Kamenu, Sv. Mihovila 43, Split.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja

Linkovi