Vijesti - Drugi dan Franjevačkih pučkih misija u Postirama

 

Drugi dan Franjevačkih pučkih misija u Postirama

Drugi dan Franjevačkih pučkih misija u Postirama Autor: ika
Objavljeno: 03. 03. 2020 - 14:28

„Danas mi je boraviti u tvojoj kući” geslo je Franjevačkih pučkih misija koje se od 1. do 8. ožujka održavaju u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima na otoku Braču. Drugoga dana, u utorak 3. ožujka, tema razmišljanja bila je „Zajedništvo”, a prigodni nagovor vjernicima u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja održao je voditelj Kuće susreta „Tabor” fra Ivan Matić, član Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda.

Uvodeći u nagovor o temi dana, o. Matić je ustvrdio da je „Crkva zajednica vjernika koja slavi i svjedoči Gospodina”. Napomenuo je kako su članovi te Crkve po krštenju usmjereni prema zajedništvu i pozvani svjedočiti zajedništvo Boga koji, kako je rekao, „okuplja i stvara zajednicu”. Osvrnuvši se na povijest spasenja, ukazao je na Božji poziv Abrahamu i njegovo poslanje da bude ocem mnogih naroda. „Gdje god se Bog pojavljuje on poziva i stvara zajedništvo. Bog okuplja svoj narod, stvara Božji narod. Bog stvara obitelj i na različite se načine objavljuje u povijesti izabranoga naroda”, pojasnio je o. Matić, istaknuvši kako taj narod „u svakom trenutku može računati na njega, njegovu blizinu, snagu i svemoć”.

Podsjetio je da izabrani narod mnogo puta u povijest nije bio vjeran Bogu. „Ta je zajednica doživljavala nutarnji razdor, ali i različita progonstva te mnoge nedaće i to samo zato što su zaboravili na Boga i njegove zapovijedi. Bez Boga i Božjega zakona zajednica se raspada. Čovjek bez Boga ne može graditi ništa stabilno i čvrsto. Samo Bog i Božja snaga mogu pomoći čovjeku da izgradi nešto čvrsto, poručio je franjevac Matić.

Temu zajedništvu približio je vjernicima kroz govor apostola Pavla o Crkvi u slici o Kristovu tijelu kojemu je Krist glava, a vjernici udovi toga tijela. „Oni koji ulaze u zajedništvo s Bogom doživljavaju snagu Božje ljubavi koja mijenja ljudsko srce. Ako je čovjek u toj ljubavi, znači da je Bog u njemu. Božje nas milosrđe i ljubav oslobađaju i liječe, istaknuo je, napomenuvši vjernicima važnost sakramenta ispovijedi za, kako je rekao, „povratak u Božje zajedništvo”.

Govoreći o liturgijskom vremenu u kojem se Crkva nalazi, franjevac Matić je ustvrdio da je „korizma jako liturgijsko vrijeme koje nas potiče da se vratimo u zajedništvo s Kristom”. „Pozvani smo svjedočiti da smo Božji narod, Božja obitelj, zajednica koja doživljava Božju blizinu i tako svjedoči snagu te Božje prisutnosti”, rekao je voditelj Franjevačkih pučkih misija. Ukazao je pri tom i na primjer prve Crkve i njihova zajedništva, naglasivši da je zajedništvo te Crkve privlačilo mnoge ljude koji su poželjeli biti dio te zajednice. „Trebamo zajedništvo kako bismo u njemu doživjeli ljepotu dostojanstva druge osobe, ali i sebe samih. Potrebno nam je zajedništvo kako bismo shvatili koliko smo jedni drugima važni. Naš Bog nije usamljeni Bog, On je zajedništvo triju božanskih osoba. Bog je savršenstvo ljubavi i zajedništva. U tom zajedništvu pozvani smo otkrivati i naše ljudsko zajedništvo”, istaknuo je Matić. Potaknuo je vjernike da posvjedoče u životu zajedništvo te prepoznaju njegovu važnost i snagu. „Nismo prepušteni sami sebi. Bog dolazi k nama kako bismo rasli u ljubavi i zajedništvu”, poručio je u vjernicima u nagovoru.

U tijeku Franjevačkih pučkih misija pristigli franjevci sudjeluju i u brojnim susretima. Tako su 3. ožujka posjetili tamošnju Osnovnu školu Vladimira Nazora, susreli se s učenicima i odgojno-obrazovnim radnicima, a dan ranije posjetili Dječji vrtić „Grdelin”. Prema najavama, susrest će se i s predstavnicima lokalne vlasti, zatim s mladima, a bit će upriličen i susret franjevaca s redovnicama koje žive i djeluju na otoku Braču. U prijepodnevnim satima franjevci su na raspolaganju vjernicima za duhovni razgovor, molitvu i sakrament ispovijedi, a u crkvi je organizirana i mogućnost klanjanja pred Presvetim.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi