Vijesti - Drinske mučenice i Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

 

Drinske mučenice i Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Drinske mučenice i Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima Autor: ika
Objavljeno: 22. 08. 2021 - 10:49

Tribina u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima: fašizma, nacizma i komunizma održana je 22. kolovoza nakon večernje mise u crkvi Sv. Frane u Šibeniku.

Budući da su među nebrojenim žrtvama tih zločinačkih režima i brojni hrvatski svećenici i redovnice zadatak je upravo Crkve da govori o njima a vjernicima posvijesti koliko je zla u totalitarnim stavovima i isključivostima. Tema je ove godine bila mučeništvo pet časnih sestara Družbe kćeri Božje ljubavi, poznate pod zajedničkim nazivom Drinske mučenice prema mjestu stradanja a čija se deseta obljetnica beatifikacije obilježava ove godine.  

Družbu je 1868. u Beču osnovala Majka Franziska Lechner, a želja joj je bila da članice Družbe budu službenice i oruđe neizmjerne Božje ljubavi. Na hrvatskom govornom području sestre su prisutne od 1882., a baza im postaje Sarajevo odakle razvijaju svoje djelovanje i uspostavljaju svoje područje djelovanja u Bosni i Hrvatskoj. Ta višenacionalna Družba dobila je i svoju potvrdu svetosti upravo preko međunarodne zajednice pet sestara iz samostana „Marijin dom“ na Palama pored Sarajeva. Sestre su pretrpjele užasan teror od strane četnika koji su ih izmasakrirali i bacili u rijeku Drinu. Blaženima su proglašene 24. rujna 2011. godine u Sarajevu.

Program je ove godine održan u nedjelju 22. kolovoza u crkvi Sv. Frane nakon slavlja večernje svete mise. Sudjelovalo je sedam sestara iz Družbe kćeri Božje ljubavi, kojoj su pripadale i Drinske mučenice. Sestre i sve okupljene je pozdravio domaćin fra Ivan Bradarić koji je uveo u temu i obrazložio povod održavanja tribine. „Zlo jednako kao i dobro djeluje preko čovjeka. Sve ovisi o našem izboru i opredijeljenosti. Iako je čovjek stvoren na sliku Božju, a to znači da je pozvan živjeti uronjen u ljubav Božju, njegova sloboda ga često okrene na krivu stranu. Potrebno je prepoznati užasnu i razarajuću moć zla koje se u svijetu uselilo po čovjekovu grijehu. Ta je moć zastrašujuća kada se ujedini, a to nam najbolje potvrđuju upravo totalitarni režimi komunizma, nacizma i fašizma, kao i brojni autoritarni režimi. Svjedoci smo kako u svijetu u kojemu danas živimo nije potpuno iščezlo ovo zlo nego djeluje i danas preodjeveno doduše u neke druge nazive i ideologije“, rekao je fra Ivan.  

O mučenicama je govorila vicepostulatorica s. Ozana Krajačić, koja je opisala životni put sestara, njihovu karizmu i zauzetost u pomaganju najpotrebnijima ne radeći pri tome nikakve razlike i prioritete u nacionalnom i vjerskom smislu. Osobito su bile teške ratne godine Drugoga svjetskoga rata ali su sestre ostale nepokolebljive i bez straha nastavile svoju službu. Bez ikakvog razloga i povoda četnici su samostan sestara opljačkali i spalili a sestre su bile odvedene u Goražde gdje su, da bi sačuvale svoju čast i redovničko dostojanstvo skočile kroz prozor i jako se ozlijedile pri padu. Njihovu smrt su zapečatili razjareni četnici nanoseći im smrtonosne udarce nožem nakon čega su ih bacili u rijeku Drinu 15. prosinca 1941. Četiri sestre su četnici mučki ubili u Goraždu a s. Berchamu su strijeljali tjedan dana nakon toga. „Sestre su na najizvrsniji način posvjedočile svoje zvanje i poslanje kao i naziv Družbe postavši prave kćeri ljubavi, ljubeći Krista u svakom čovjeku“, zaključila je s. Ozana, istaknuvši kako su sestre ubijene isključivo iz mržnje kao pripadnice drugoga naroda i druge vjere, a čega su one bile potpuno svjesne prinoseći tu žrtvu iz ljubavi prema Bogu i čovjeku.

O duhovnom zvanju i o karizmi i životu sestara danas svjedočila je s. Marija Beroš. Sestre su otpjevale nekoliko pjesama u čast svojim susestrama Drinskim mučenicama. Susret je završen molitvom blaženim Drinskim mučenicama za proglašenje svetima.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi