Vijesti - Dominikansko slavlje u Dubrovniku

 

Dominikansko slavlje u Dubrovniku

Dominikansko slavlje u Dubrovniku Objavljeno: 24. 08. 2014 - 10:28

Četvorica dominikanskih novaka položila su, na kraju godine novicijata, svoje prve redovničke zavjete (na tri godine) u nedjelju 24. kolovoza za vrijeme svečanoga euharistijskog slavlja koje je u crkvi sv. Dominika u Dubrovniku predvodio o. Anto Gavrić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije.

Trojica novaka Domagoj Marija Duvnjak, Reginald (Matej) Biklić i Gabriel Matej Baćak dolaze iz Zagreba, a Ivan Zrno iz Glamoča. Misnom slavlju, uz koncelebraciju nekoliko svećenika, nazočile su sestre dominikanke iz Korčule, Dubrovnika, Gruža i Zagreba, druge redovnice iz Dubrovnika, rodbina zavjetovanika i novaka, mnoštvo vjernika i prijatelja s kojima su dominikanski novaci bili povezani tijekom protekle godine dana.

Liturgijsko slavlje animirao je Vis Veritas koji u samostanskoj crkvi svira više od 40 godina. U svojoj propovijedi dominikanski provincijal prikazao je kako liturgijska čitanja ocrtavaju na koji način Bog poziva ljude za točno određeno poslanje.

Ne određujemo mi sami sebi poslanje, nego Bog poziva i on šalje, računajući na našu suradnju u njegovu poslanju, istaknuo je o. Gavrić. Apostol Pavao, nakon susreta s Kristom i obraćenja, postaje neustrašivi svjedok vjere. I pun zanosa pred Božjim divotama ističe da sve dolazi od Gospodina. I spreman je Radosnu vijest spasenja prenijeti.

Polaganjem zavjeta u ruke svome poglavaru braća dominikanski izriču svoje predanje poslanju koje je sv. Dominik zacrtao Redu propovjednika, tj. ne zatvorenost u uski krug jedne redovničke zajednice ili provincije nego otvorenost potrebama Reda propovjednika, Crkve i svijeta.

Sv. Dominik je htio da Red propovjednika bude u središtu Crkve, stoga je provincijal pozvao zavjetovanike da sve više i dublje uzljube Crkvu i da u toj ljubavi prema Crkvi daju svoj život u službi poslanja Reda. Krist poziva da vrata Kraljevstva nebeskoga otvorimo svim ljudima, istaknuo je dominikanski provincijal, pozivajući sve vjernike a posebice braću redovnike da u svome poslanju imaju to na umu, jer živimo u svijetu u kojemu su brojna vrata zatvorena.

Ne zatvarajmo vrata! Otvorimo svoja vrata drugima, otvorimo drugima vrata i tako im pomozimo da i sami dođu i susretnu Krista. Provincijal je pozvao braću novake da sve dublje otkrivaju otajstvo Kristove ljubavi, prepoznaju i prihvaćaju Krista kao onoga kojega se ne može ni s kim drugim uspoređivati da bi ga se nasljedovalo u potpunom predanju, da svakim danom sve više otkrivaju Krista kao stijenu na koju se mogu uvijek nasloniti i na kojoj grade svoj život, u zajednici s braćom gradeći tako najprije u svojoj zajednici Crkvu koju će zatim graditi i zidati u svijetu svoga poslanja.

Na kraju euharistijskog slavlja provincijal je zahvalio učitelju braće novaka o. Nikoli Leopoldu Nosi, prioru samostana i samostanskoj zajednici, sestrama dominikankama i svim redovnicama grada Dubrovnika na potpori koji su iskazivali novacima za vrijeme njihove formacije.

Prior o. Nikola Mioč zahvalio je pak braći novacima na svemu što su u protekloj godini predano i radosno činili u samostanu a i izvan samostana predstavljajući samostansku zajednicu na raznim događanjima u Dubrovniku i šire.

Nakon zavjetovanja novaci će dobiti svoju prvu asignaciju u samostan u Zagrebu, gdje će započeti i nastaviti svoju teološku formaciju. A već početkom rujna doći će u Dubrovnik nova skupina braće novaka, koji će obući dominikanski habit u nedjelju 31. kolovoza pod misom u 9 sati crkvi u sv. Dominika i nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića u Trogiru. (www.dominikanci.hr)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi