Vijesti - Dominikanci o izazovima međureligijskog dijaloga

 

Dominikanci o izazovima međureligijskog dijaloga

Dominikanci o izazovima međureligijskog dijaloga Objavljeno: 16. 08. 2014 - 10:32

Više od 90 predstavnika dominikanske obitelji okupilo se od 11. do 16. kolovoza u Surabayi u Indoneziji, kako bi razmišljali o izazovima međureligijskog dijaloga i izgradnji mira kroz dijalog. Tema zajedničkog skupa Vijeća za pravdu, mir i skrb za sve stvoreno (JPCC) (Justice and Peace and Care of Creation) i Rimskih dominikanskih dana (Journees romaines dominicaines, JRD) bila je "Dijalog kao način propovijedanja", a razmatrana je u tri cjeline - "Fundamentalizam i nasilje kao stvarnosti našeg svijeta", "Riječ i riječi dijaloga", te "Dijalog kao gradnja mostova prema miru".

U središtu razmatranja takvih skupova isprva je bio dijalog s islamom, a s vremenom se proširilo na razmišljanje i o drugim religijama, što je obogatilo iskustva i spoznaje. Premda sve religije pozivaju na mir i sklad u svijetu, često su korištene kao sredstvo za poticanje nesnošljivosti i razdora što u konačnici dovodi do sukoba. Dijalog s onima koji su drukčiji može biti uspješan samo ako uspijemo biti otvoreni prema onima koji s nama dijele život. Vježba otkrivanja čovjeka našega svagdašnjeg početni je korak za sve druge susrete, istaknuto je na skupu.

Čovjek često zaboravlja na askezu prinošenja sebe u svakodnevici, koja omogućuje otvaranje očiju i odmak od sljepoće koja sprječava promatranje ljudskih ljepota kroz etiketiranje onoga koji je drukčiji. Upravo to i jest rizik fundamentalnih postavljanja prema bližnjemu i svijetu u kojem živi, bila ona islamska, kršćanska, židovska ili bilo koje druge vrste. Zato je od velike važnosti znati čitati i tumačiti Pisma u njihovom kontekstu primjene.

Fr. Srećko Koralija, koji se bavi tumačenjem svetih spisa u semitskom svijetu, održao je izlaganje u sklopu treće tematske cjeline. Govoreći o mogućim načinima i praksama izgradnje mira s onima koji drukčije misle i vjeruju a da se pritom ne naruši dostojanstvo i različitost, iznio je i neke povijesne datosti s naših prostora. Između ostalih, predavači su bili i John Prior, SVD (Družba Božje riječi, verbiti), dugogodišnji misionar u Indoneziji koja je najmnogoljudnija islamska država na svijetu, te isusovac o. Heru Prakoso.

Među sudionicima skupa bio je i učitelj Reda propovjednika fr. Bruno Cadore, predstavnik Reda pred Ujedinjenim narodima Mike Deeb, rektor Islamskog sveučilišta u Surabayi, rektor dominikanskog sveučilišta Domuni Michel Van Aerde, profesori s raznih sveučilišta (Kanada, Australija, SAD, Europa, Azija), predstavnici medija i drugi. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi