Vijesti - Dominikanci 2021. različitim aktivnostima slave veliku obljetnicu

 

Dominikanci 2021. različitim aktivnostima slave veliku obljetnicu

Dominikanci 2021. različitim aktivnostima slave veliku obljetnicu Autor: ika
Objavljeno: 22. 12. 2020 - 08:36

Provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković uputio je o Božiću 2020. pismo braći dominikancima koje prenosimo u cijelosti.

Draga braćo,

pred nama je slavlje svetkovine Božića i početak nove 2021. godine. Unatoč teškoćama vezanim uz pandemiju, vjerujem da smo spremni na proslavu ovoga radosnog događaja u kojemu „Riječ tijelom postade i nastani se među nama“ (Iv 1, 14).

Ona nam je svakogodišnji podsjetnik na svrhu našega Reda koju je papa Honorije III. izrazio ovim riječima: „Onaj tko svoju Crkvu trajno oplođuje novim potomstvom, nastojeći ova moderna vremena učiniti sličnima onima prvima (tj. apostolskim), te tako širiti katoličku vjeru, pobudio je u vama iskrenu i pobožnu želju da se, prigrlivši siromaštvo i zavjetovavši se na samostanski život, posvetite poučavanju Božje riječi, naviještajući u svijetu ime Gospodina Isusa Krista“.

Red nadolazeće 2021. godine slavi jubilej 800. obljetnice rođenja za nebo svoga utemeljitelja sv. Dominika. Sretna je okolnost da iste godine obilježavamo i 800. godišnjicu dolaska dominikanaca na hrvatske prostore.

U tu svrhu osmišljen je i prigodni logo, čiji je vizualni identitet spoj triju sastavnica: loga jubileja 800. obljetnice osnutka Reda propovjednika (1216. – 2016.), loga 800. obljetnice smrti sv. Dominika (1221. – 2021.) te triju boja hrvatske trobojnice. U središtu loga nalazi se dominikanski crno-bijeli grb, čija je podloga plamen u bojama hrvatske zastave, a zaokružen je prigodnim tekstom.

Simbolika plamena u logu nalazi svoje uporište u „baklji“ sv. Dominika, koji je kao izniman propovjednik svojim propovijedanjem i životom „zapalio“ svijet šireći po njemu luč evanđeoskoga svjetla. Taj je plamen prije osam stoljeća dopro i do našega naroda te i danas svijetli.

Zahvalni smo Bogu što smo mogli služiti Crkvi u hrvatskom narodu na različite načine. S ponosom ističemo kako su prvi hrvatski blaženik bl. Augustin Kažotić i prva hrvatska blaženica bl. Ozana Kotorska nosili bijeli dominikanski habit. Red je utemeljitelj najstarijega sveučilišta na našim prostorima.

Prvi tekst pisan latinicom na hrvatskom jeziku također je iz dominikanske baštine, a i prvi hrvatski pravopis sastavio je dubrovački dominikanac Rajmund Džamanjić. U proteklom smo razdoblju Crkvi darovali preko stotinu biskupa, brojne znanstvenike i odgojitelje te nebrojene kulturne i pastoralne djelatnike.

Imamo razloga biti ponosni na prošlost, ali i potrebu moliti Gospodina da budemo njezini dostojni baštinici i svjedoci u današnje vrijeme. Stoga smo odlučili tijekom 2021. godine različitim aktivnostima obilježiti ovu veliku obljetnicu te i u naše vrijeme Crkvi i narodu ponuditi dio naše duhovne baštine.

Započet ćemo svečanim misnim slavljem koje će na blagdan sv. Tome Akvinskoga, u četvrtak 28. siječnja 2021. godine, u 19 sati u crkvi Kraljice sv. Krunice u Zagrebu predvoditi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Prisutnost predstavnika Svete Stolice znak je naše pripadnosti općoj Crkvi u kontekstu konkretnoga naroda.

Nakon misnog slavlja predviđeno je otvorenje novouređene središnje provincijske knjižnice „Hijacint Bošković“ sa spomen-zbirkom Franje Šanjeka. Prateći epidemiološke mjere pozvani smo sudjelovati u ovoj svečanosti zajedno s našim uzvanicima i prijateljima, a bit će osiguran i prijenos uživo.

Sve vas potičem da na jedan od navedenih načina sudjelujete u ovom slavlju. Naša web-stranica dobit će novi vizualni identitet i biti sadržajno obogaćena. Za Uskrs ćemo otvoriti novouređeni muzejski postav u Samostanu sv. Marije Milosne u Bolu na Braču.

Tijekom godine dovršit ćemo obnovu gotičke kapele Bezgrešnog Začeća u Samostanu sv. Jeronima u Rijeci te je u njezinoj ljepoti predstaviti javnosti, a vjerujem da će biti dovršena i obnova vanjštine crkve sv. Dominika u Dubrovniku.

Budući da trenutno živimo u dvanaest samostana i kuća, svakoga mjeseca bit će premijerno prikazan dokumentarni film o svakome od njih, a jednako tako će biti i dvanaest emisija u kojima ćemo predstaviti život i rad braće i sestara sv. Dominika. Do ljeta bi trebao biti gotov i dugometražni film o Provinciji. Nastojat ćemo u zajedništvu sa sestrama Kongregacije sv. Anđela Čuvara imati više zajedničkih duhovno-formativnih susreta, kao što su Dan Provincije i Dan Kongregacije.

Planiran je također znanstveni skup na kojemu će cijenjeni stručnjaci na izvoran način obraditi doprinos Reda znanosti, obrazovanju, kulturi i drugim područjima života, a potom će biti publiciran Zbornik. Koliko nam okolnosti budu dopuštale sudjelovat ćemo i u zbivanjima koja se organiziraju na razini Reda u povodu 800. obljetnice smrti sv. Dominika.

Prepuštajući našu prošlost Božjem milosrđu, a budućnost njegovoj providnosti, podsjećam nas i na našu odgovornost prema njima. Stoga je Provincijska skupština održana u Bolu u lipnju ove godine odredila: „Neka braća svakodnevno prije ručka izmole psalam ‘Iz dubine’ za pokojnu braću i dobrotvore spominjući imena braće iz nekrologija poštujući tradiciju Reda“ te „Neka se nastavi s euharistijskim slavljima i molitvom za zvanja u našim zajednicama“.

Draga braćo,

O. Dominik je uspješno čitao znakove svoga vremena. Uvidio je potrebe Crkve i društva prve polovice 13. stoljeća te na njih odgovorio osnutkom Reda propovjednika.

Neka slavlje utjelovljenja Riječi Božje i 800. obljetnica dolaska dominikanaca na hrvatske prostore u nama probudi iskrenu i pobožnu želju za čitanjem znakova vremena kako bismo svijet u kojemu živimo i djelujemo obasjali evanđeoskim svjetlom svojim složnim životom u zajednici, vjernošću profesiji evanđeoskih savjeta, gorljivošću u zajedničkom slavlju liturgije i u molitvi te ustrajnošću u molitvenom opsluživanju. (usp. Temeljna konstitucija 1 § IV).

Svima želim radostan Božić i blagoslovljenu 2021. godinu.

Fr. Slavko Slišković, OP

provincijal

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi