Vijesti - Dani formacije za franjevce konventualce na temu „Crkva pred izazovima medija“

 

Dani formacije za franjevce konventualce na temu „Crkva pred izazovima medija“

Dani formacije za franjevce konventualce na temu „Crkva pred izazovima medija“ Autor: ika
Objavljeno: 19. 09. 2019 - 22:22

Uprava Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca odlučila je da fratri na ovogodišnjim Danima trajne formacije čuju nešto o medijima i izazovima koja stavljaju pred Crkvu. Na predavanjima i radionicama, koje su vodili stručnjaci komunikolozi, od ponedjeljka 16. do četvrtka 19. rujna u Zagrebu na Svetom Duhu sudjelovalo je dvadesetak fratara. Na dva otvorena predavanja za javnost sudjelovali su i brojni vjernici.

Prvoga dana fra Miljenko Hontić održao je predavanje o novostima u obnovljenim Generalnim statutima, jer su franjevci konventualci na prošlom Generalnom kapitulu usvojili nove Generalne statute, a fra Josip Blažević je napravio osvrt na „Put duha k Bogu“ sv. Bonaventure te njegove sličnosti i razlike u odnosu na jogu. Idućega dana profesorica kineziologije Ivana Ožbolt zainteresirala je fratre svjedočenjem svog obraćenja te govorila o važnosti tjelesnog zdravlja. Uslijedila su predavanja prof. Igora Kanižaja, prof. Danijela Labaša, prof. Bože Skoke i prof. Franje Skoke o medijima. Oni su upoznali fratre o specifičnosti hrvatskih medija, o važnosti verbalne i neverbalne komunikacije, o odnosima s medijima i načinima komuniciranja s medijima, o medijatizaciji religije i opasnosti medijskih manipulacija, o učinkovitim odnosima s javnošću te o umijeću javnog nastupa. Pobrinuli su se i za praktični dio gdje su fratri imali priliku govoriti pred kamerom kojom je upravljao prof. Danijel Crnek. Time su imali priliku usavršavati se u specifičnosti takvih nastupa, upoznati se s njihovim pozitivnim stranama i mogućim manipulacijama.

Održana su i dva predavanja otvorena za sve zainteresirane u utorak i u srijedu na večer. Oba predavanja su pobudila veliko zanimanje. U utorak je prof. dr. sc. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu prisutne u Dvorani sv. Franje zainteresirao govorom o krizi hrvatskog nacionalnog identiteta. Istaknuo je kako se Hrvatima neprestano nameće negativna slika o Hrvatskoj, a kako se pozitivne stvari, simboli i vrijednosti na kojima se temelji hrvatski identitet zapostavljaju. Nametanje takve slike izaziva pesimizam među Hrvatima i negativnu sliku o vlastitoj državi. Naprotiv, prof. Skoko je na temelju provedenih istraživanja, ustvrdio kako stranci imaju vrlo pozitivan utisak o Hrvatskoj i njezinim stanovnicima. Ocijenio je kako je važno poticati nacionalni ponos i razvijati pozitivno ozračje u zemlji jer to utječe na jačanje identiteta naroda i gospodarsku stabilnost zemlje. U srijedu 18. rujna prof. dr. sc. Ivica Šola s Odjela za komunikologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku govorio je o vjerskim vrednotama i načelima u medijima. Upozorio je na sustavno negativno prikazivanje kršćana i Crkve u medijima. Kršćanstvo je najprogonjenija religija na svijetu. Analizirajući slučaj optuženog kardinala G. Pella kojemu su sudili mediji a ne pravo, istaknuo je prof. Šola, danas je u javnom mnijenju postalo nepojmljivo da bi kršćani mogli biti žrtvama, njih se promatra isključivo pod vidom zločinaca. Ustvrdio je kako je specifičnost kršćanstva pashalni misterij muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista, te da je osnovni problem Crkve što je vjera svedena na moral, etiku, humanizam. Takvom kršćanstvu koje se uslijed nevjere pretvorilo samo u moral nužna je revolucija duha, ustvrdio je Šola.

Dani trajne formacije završili su u četvrtak 19. rujna u prijepodnevnim satima planiranjem nove pastoralne godine.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Odgoda susreta

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19, svi planirani susreti odgađaju se do daljnjega.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi