Vijesti - Dan trajne formacije i sabor hrvatskih karmelićana

 

Dan trajne formacije i sabor hrvatskih karmelićana

Dan trajne formacije i sabor hrvatskih karmelićana Objavljeno: 28. 11. 2013 - 11:18

Hrvatska karmelska provincija sv. o. Josipa održala je od 26. do 28. studenoga na Buškom jezeru dan trajne formacije i sabor. Pored euharistijskih slavlja glavne točke programa bile su izvještaj o. Vinka Mamića sa susreta europskih karmelskih provincijala u Dublinu od 21. do 25. listopada 2013., izvještaj o. Darija Tokića s prvog međunarodnog kongresa o komunikaciji unutar Reda u Avili od 17. do 21. rujna 2013. i okrugli stol o temama iz života provincije.

Susret je započeo večernjim okupljanjem i druženjem u utorak 26. studenog. Drugoga dana susreta euharistiju je predslavio o. Vinko Mamić. U homiliji je upozorio na pokušaj sustavnog mijenjanja kulturne paradigme u Hrvatskoj pri čemu se najviše utječe na odgoj. Odgovor na sekularno mijenjanje paradigme o. Vinko pronalazi u poticajima pape Franje. On stavlja u središte vrijednost čovjeka kojemu ide ususret, pozivajući cijelu Crkvu da se okrene liječenju ljudskih rana kao svojoj prvotnoj zadaći iz koje se tek u drugom koraku mogu razviti strukturalne reforme. To su ujedno i glavni naglasci govora o. Saverija Cannistra, generala karmelskog reda, u Dublinu kojeg je predstavio hrvatski provincijal. O. Saverio primjećuje krhkost i izranjenost Reda u Europi te potrebu ozdravljenja. Prema njemu put promjene je svjesni ulazak u krizu (noć) članova zajednica (bolesna i starija braća) bez da se u toj noći izgubi, tj. ostvarujući s njima bliskost, suputništvo i donoseći lijek. Inače statistike pokazuju da kod europskih karmelićana broj zvanja većinom opada, u Francuskoj i Poljskoj stagnira, a jedino u Hrvatskoj raste.

O. Dario Tokić predstavio je pokušaje oživljavanja komunikacije na razini Reda te prenio spoznaje o strategiji i vještinama komuniciranja. Kod sastavljanja vijesti istaknuo je potrebu jasnoće, jednostavnosti, sažetosti, preciznosti i originalnosti. Naglasio je učinkovitost videa na primjeru promidžbene kampanje Španjolske biskupske konferencije.

Uvod u okrugli stol sastojao se od provincijalova izvještaja o nekim projektima provincije. Predstavljeno je uspješno djelovanje Prve katoličke osnovne škole u Gradu Zagrebu, nastavak radova na samostanu i pastoralnom centru u Splitu, obnova Duhovnog centra sv. Ivana od Križa u Remetama te raznovrsne djelatnosti članova provincije. Dovršenje splitskoga projekta planira se za ožujak 2014. Rasprava na okruglom stolu bila je raznovrsna i dotakla je teme kvalitete odnosa između kontemplacije i apostolata te bratskih odnosa.

Trećeg dana susreta jutarnja euharistija donijela je poticaj predslavitelja o. Dominika Magdalenića na spremnost na izazove koji vjerojatno očekuju hrvatske karmelićane u narednim godinama. U nastavku okrugloga stola ravnatelj KIZ-a o. Jure Zečević najavio je izdanja životopisa sv. Terezije Avilske i sv. Ivana od Križa te karmelskoga misala (ad experimentum) do konca ove godine, kao i karmelskog časoslova u prvoj četvrtini 2014. Pored toga razgovaralo se o mogućem hodočašću u Španjolsku povodom terezijanskoga jubileja u travnju 2015. te o skrbi za bolesnu braću. Susret je završen posjetom franjevačkom samostanu u Trogiru. (ika)
 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izborna skupština HRK

14. i 15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi