Vijesti - Dan Zagrebačke provincije Služavki Maloga Isusa

 

Dan Zagrebačke provincije Služavki Maloga Isusa

Dan Zagrebačke provincije Služavki Maloga Isusa Autor: smi/hkvrpp
Objavljeno: 13. 06. 2015 - 15:27

Proslava blagdana Presvetog Srca Isusova i bezgrješnog Srca Marijina

U samostanu "Antunovac" sestre su duhovnom pripremom i misnim slavljima proslavile svetkovinu Presvetog Srca Isusova i bezgrešnog Srca Marijina - Dan Zagrebačke provincije Služavki Maloga Isusa. Uz Srce Isusovo, Božansko Srce, uvijek je i Bezgrješno Srce Marijino, najveće i najljepše ljudsko srce. Blagdan Srca Isusova je utemeljitelj družbe, Josip Stadler ostavio sestrama u baštinu jer je on sve činio pod zastavom Srca Isusova te je želio da i sestre budu pod zaštitom i posebnom milošću Srca Isusova. Zajednica sestara u provincijalnoj kući je ovu svetkovinu obilježila trodnevnicom koju su predslavili preč. mons. dr. Josip Baloban i mons. dr. Ivan Šaško pomoćni biskup zagrebački.

U prva dva dana preč. Baloban govorio je o tri vida zadaća svake sestre, svakog vjernika, a to su promicati Evanđelje propovijedajući ga svojim djelima, pomagati bolesnima i slabima te biti nenavezan na bogatstvo i moć. Pozvao je  sestre na siromaštvo kojim će se približiti Isusu, gledajući uzor u papi Franji. 

Drugi dan održano je klanjanje u čast Srcu Isusovu, a treći dan župnik preč. Alojzije Žlebečič blagoslovio je djecu iz vrtića “Cvjetnjak” i novopostavljeni kip Srca Isusova, dar štićenice iz staračkog doma koje vode sestre na Novoj vesi. Župnik je poručio djeci i roditeljima da ih Isus blagog pogleda i ispruženom desnicom poziva k sebi, želi im dobrodošlicu svaki dan, a lijevu ruku drži na Srcu kao znak Ljubavi. 

Biskup Ivan Šaško uveličao je ovu svetkovinu predslaveći završno euharistijsko slavlje, nadahnuto iščitavajući poruku za sestre iz misnih čitanja. Naglasio je Nježnost Božju izraženu u čitanju iz proroka Hošee, Njegovu očinsku ljubav za čovjeka kojega Bog strpljivo uči hodati. Tako i sestre, doslovno i preneseno, uče druge hodati, djelujući tako u skladu s Očevom Ljubavlju. Sv. Pavao govori o sebi kao o najmanjem od svih, i još manjem od najmanjeg, a na to su osobito pozvane sestre svojim imenom kao sestre služavke te kao sestre posvećene Malome Isusu koji je znak poniznosti. Biskup je naveo sedam glagola tog poniznog apostola koji su bitni i za naše djelovanje: sagibati se, dati, ojačati, stanovati, shvatiti, upoznati, biti ispunjen. Sestre to čine i trebaju činiti s ljudima oko sebe, bez težnje da budu savršene po učinku. Bitno je prepoznati da je ljubav ta koja preobražava običnost svakodnevnice i da je ona dar Božji i plod srca. A nalazimo je gledajući u križ, u Raspetoga, radosni zbog uskrsnuća novog Adama. Iz Njegovih je rebara nastala Crkva, kako je Eva nekoć nastala iz Adama. Plod te Crkve su i služavke Maloga Isusa, koje kao i ostali ljudi žive od vode i krvi koje potekoše iz Njegovih prsiju.

Prečasni Baloban žarko je molio za radost i blagoslov svakog bližnjeg, svih članica Družbe i njihovih obitelji, ma gdje bili, u kojem god mjestu ili zemlji te je tako milosti i blagoslov ovog slavlja svih dobrih srdaca raširio daleko izvan okvira Zagrebačke provincije. Biskup je srdačno zahvalio sestrama služavkama na svemu što čine svojim djelovanjem u Zagrebačkoj nadbiskupiji. 

Slavlju su nazočile i sestre iz Vrhovne uprave, sestre iz mnogih samostana i župa, te sestre i gosti iz Sarajevske i Splitske provincije Družbe.

U samostanu "Betlehem" na Kraljevcu sestre su svečano obilježile blagdan Bezgrešnog Srca Marijina misnim slavljem koje je predslavio vlč. Josip Radelja, a u samostanu "Antunovac" na blagdan sv. Antuna zaštitnika kuće, euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Marijan Kušenić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi