Vijesti - Dan posvećenog života i Svijećnica u Josipovu svetištu

 

Dan posvećenog života i Svijećnica u Josipovu svetištu

Dan posvećenog života i Svijećnica u Josipovu svetištu Autor: ika
Objavljeno: 02. 02. 2020 - 20:45

Dan posvećenog života i blagdan Prikazanja Gospodinova - Svijećnica svečano je proslavljen u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu u nedjelju 2. veljače.

U popodnevnim satima u prostorima pastoralnog centra o. Iko Mateljan, OP, prior dominikanskog samostana u zagrebačkom Maksimiru, redovnicama i svećenicima Karlovca održao je duhovni nagovor „Rađanje Boga u duši” . Slijedila je razmjena duhovnog iskustava redovnica i svećenika, a susret je završio misnom slavljem u Nacionalnom svetištu. Misu je predvodio o. Ike, u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom. Pjevanje su animirali članovi zbora mladih „Agape” pod vodstvom Josipa Vukovića. Na kraju misnog slavlja u znak zahvalnosti za predano služenje i ustrajnu molitvu mladi su prisutnim redovnicima predali ruže.

U nagovoru o. Iko „pozvao je u pomoć” pjesnike i mistike da mu pomognu prezentirati kako se Bog želi roditi u duši svakog čovjeka na osobit način osobi posvećenog života. Citirajući misli Ive Andrića, Ivana Echarta, Ivana, Taulera, Henrika Susoa, sv. Augustina te dijelove Sv. pisma, na osobit način i Pavlovih poslanica, o. Iko ukazao je na problem današnjih redovnika i redovnica, a ni dijecezanski svećenici nisu toga pošteđeni, „u kojem smo jako zauzeti oko izgradnje i uređenja crkvenih prostora, oko organizacije različitih crkvenih slavlja, oko okupljanja i organiziranja različitih vjerničkih skupina, čak i brizi o različitim duhovnostima i pobožnostima, a da pritom zaboravimo da smo mi djeca Božja, te smo zajedničari božanske naravi”.

Kao da nam je sve drugo važnije od brige da Bog bude u nama. Stoga je potrebno u utrci s vremenom češće si osvješćivati da smo djeca Božja. To se pak ostvaruje molitvom. Naša je molitva put silaska u dubinu naše duše – a središte duše je Bog, i vjernost u molitvi vodi na do Boga u nama – dakako Božjom milošću. Duša u čežnji za jedinstvom sa svojim iskonom ne može zaboraviti svijet oko sebe. Molitva kod Echkarta ne udaljuje od svakodnevnog posla. Važno je u dnu svojih poslova, osjećati žeđ za Bogom i tada, malo pomalo, više neće biti ni izvanjskog ni unutarnjeg, jer Boga „možemo naći” u svim stvarima pa i loncima, kazao je tom prigodom o. Iko, te zaključio kad vodimo brigu o Bogu u nama mi smo u brizi i za sve one duše koje čeznu za Bogom.

U gradu Karlovcu djeluju dvije muške i tri ženske redovničke zajednice. Franjevci mala braća i pavlini, te sestre iz Družbe kćeri Božje ljubavi, sestre franjevke od Bezgrešne (šibenske franjevke) i klanjateljice krvi Kristove.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020. OTKAZANO

Dubrovnik, 19. 9. 2020. OTKAZANO

Zagreb, 25-26. 9. 2020. OTKAZANO

Rijeka, 26. rujna 2020. OTKAZANO

Đakovo, 26. rujna 2020. OTKAZANO

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi