Vijesti - Dan posvećenog života i Svijećnica u Josipovu svetištu

 

Dan posvećenog života i Svijećnica u Josipovu svetištu

Dan posvećenog života i Svijećnica u Josipovu svetištu Autor: ika
Objavljeno: 02. 02. 2020 - 20:45

Dan posvećenog života i blagdan Prikazanja Gospodinova - Svijećnica svečano je proslavljen u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu u nedjelju 2. veljače.

U popodnevnim satima u prostorima pastoralnog centra o. Iko Mateljan, OP, prior dominikanskog samostana u zagrebačkom Maksimiru, redovnicama i svećenicima Karlovca održao je duhovni nagovor „Rađanje Boga u duši” . Slijedila je razmjena duhovnog iskustava redovnica i svećenika, a susret je završio misnom slavljem u Nacionalnom svetištu. Misu je predvodio o. Ike, u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom. Pjevanje su animirali članovi zbora mladih „Agape” pod vodstvom Josipa Vukovića. Na kraju misnog slavlja u znak zahvalnosti za predano služenje i ustrajnu molitvu mladi su prisutnim redovnicima predali ruže.

U nagovoru o. Iko „pozvao je u pomoć” pjesnike i mistike da mu pomognu prezentirati kako se Bog želi roditi u duši svakog čovjeka na osobit način osobi posvećenog života. Citirajući misli Ive Andrića, Ivana Echarta, Ivana, Taulera, Henrika Susoa, sv. Augustina te dijelove Sv. pisma, na osobit način i Pavlovih poslanica, o. Iko ukazao je na problem današnjih redovnika i redovnica, a ni dijecezanski svećenici nisu toga pošteđeni, „u kojem smo jako zauzeti oko izgradnje i uređenja crkvenih prostora, oko organizacije različitih crkvenih slavlja, oko okupljanja i organiziranja različitih vjerničkih skupina, čak i brizi o različitim duhovnostima i pobožnostima, a da pritom zaboravimo da smo mi djeca Božja, te smo zajedničari božanske naravi”.

Kao da nam je sve drugo važnije od brige da Bog bude u nama. Stoga je potrebno u utrci s vremenom češće si osvješćivati da smo djeca Božja. To se pak ostvaruje molitvom. Naša je molitva put silaska u dubinu naše duše – a središte duše je Bog, i vjernost u molitvi vodi na do Boga u nama – dakako Božjom milošću. Duša u čežnji za jedinstvom sa svojim iskonom ne može zaboraviti svijet oko sebe. Molitva kod Echkarta ne udaljuje od svakodnevnog posla. Važno je u dnu svojih poslova, osjećati žeđ za Bogom i tada, malo pomalo, više neće biti ni izvanjskog ni unutarnjeg, jer Boga „možemo naći” u svim stvarima pa i loncima, kazao je tom prigodom o. Iko, te zaključio kad vodimo brigu o Bogu u nama mi smo u brizi i za sve one duše koje čeznu za Bogom.

U gradu Karlovcu djeluju dvije muške i tri ženske redovničke zajednice. Franjevci mala braća i pavlini, te sestre iz Družbe kćeri Božje ljubavi, sestre franjevke od Bezgrešne (šibenske franjevke) i klanjateljice krvi Kristove.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Korizmena molitva za duhovna zvanja

Subota, 29. veljače 2020. godine u samostanskoj crkvi sv. Franje Asiškog, na adresi Kaptol 9 (Opatovina) u Zagrebu

49. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica

49. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica održat će se od 27. do 29. ožujka 2020. u Međugorju (Put Kovačici 14, hotel Lavanda). Teme susreta su: Odnos autoriteta i poslušnosti Vođenje kolokvija.

Korizmena duhovna obnova

29. ožujka 2020. u 15.30 sati kod otaca isusovaca u Palmotićevoj. Voditelj: p. Nikola Stanković

Susret za sestre juniorke

Susret za sestre juniorke održat će se od petka 17. do nedjelje 19. travnja 2020. u Buškom Blatu.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans

Linkovi